Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Олександр Положинський про книгу Павла Вольвача «20+1, або Земля мертвих»
Шоумен Олександр Положинський активно слідкує за літературними процесами, ходить по книгарнях зазвичай в режимі інкогніто (в капюшоні) і вправно читає новинки. Книжку Павла Вольвача «20+1, або Земля мертвих» по старій дружбі прочитав ще в рукописі і навіть впізнав себе в окремих текстах. Сьогодні він ділиться враженнями про збірку оповідань, яка от-от вийде у «Видавництві Старого Лева».
 
***
 
Павла Вольвача я знаю давно і прочитав усі його прозові книги. З його поезією в мене складніше — я її знаю, але далеко не всю. В цій книзі, яку б я назвав галереєю постатей, чи образів, чи характерів, чи особистостей, поезія також є. І не лише у фрагментах віршів, якими щедро здобрено текст для повноти картини чи картин. Вона, поезія, і в самому тексті книги (роману? повісті? збірки оповідань?), бо мова тут — така, яку просто смакуєш, читаючи, яку спрагло п’єш, від якої отримуєш величезну насолоду, подумки перекочуючи деякі її перли на язиці, — дуже, як на мій погляд, поетична. А ще ці люди — знайомі й незнайомці, відомі й ті, про яких ніколи не чув і для яких, можливо, чи не єдиний шанс показати себе широкому загалу, а для когось і увійти у вічність.
 
Пару разів тут побіжно згадано мене — десь на фоні, навіть не як другорядного персонажа, а як, швидше, елемент декору чи обставин. І все ж, попри повне моє несприйняття декого із головних героїв та обережне ставлення до багатьох інших, моє самолюбство тішить, що я, хай і в такій далеко не головній ролі, опинився в цій компанії. Живий серед мертвих, але таких, у тексті, живих.
 
А ще ця книга мені бачиться як основа для майбутнього сценарію телесеріалу. Впевнений, згодом на сценарій перетворити її зміг би й сам автор. Значно важче буде знайти режисера, який все правильно зрозуміє і гарно покаже те, що зрозумів, акторів, здатних відтворити своїх героїв у їхній непересічності та повноті, й телеканал, який все це організує та оплатить. А так було би дуже цікаво. Я б дивився. Бо я вже читав.
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage