Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Олександр Ірванець про книжку Валерія Пузіка «Я бачив його живим, мертвим і знову живим»
Збірка оповідань письменника і військового добровольця Валерія Пузіка «Я бачив його живим, мертвим і знову живим» вийшла у «Видавництві Старого Лева». Письменник, «бубабіст» та іроніст Олександр Ірванець ділить враженнями про книжку:

Це збірка дуже чоловічих текстів. В оповіданнях, інколи поєднаних спільною топографією (наприклад, Теліжинці над річкою Іквою), йдеться про життєві пригоди молодого українця, юнака, чи кажучи архаїчніше – парубка. Пригоди ці бувають різні, та переважно важкі й виснажливі, як, наприклад, війна на Сході або принизливе заробітчанство в нетрях понурої російської столиці. Почасти ці події перемішуються зі спогадами дитинства, – і там перо Пузіка стає теплим і ніжним, рівно як і в заключному монолозі до новонародженого сина.

Деталі влучні, вихоплені гострим зором і описані стисло й компактно. Композиційно оповідання Пузіка не те, щоб досконалі, але достатньо зграбні, хоча декілька з них і уриваються трикрапковими недомовками.

Пузік добрий у передачі фізичного стану свого героя – холоду й тепла, голоду і ситості. Так само небагатослівно він викладає постійне рефлексування, триб роздумів персонажа, логіку його вчинків. Валерій відомий у мистецьких колах як цікавий художник, і його проза – це проза художницька, вона візуальна, реальна і барвиста. Деталі промальовані, перспектива витримана, об’єм передано – і подія чи описуваний об’єкт переконливо постають перед читачем.

В наші часи мало хто працює в жанрі оповідання – і молоді, і старші автори роблять акцент на романах, щоразу грубших. Роман вже є в активі Пузіка, але ці оповідання зі збірки «Я б.й.ж.м.і з.ж.» читаються з окремою, інакшою цікавістю. У більшості з них присутня гостра інтрига, часто описуються екстремальні, небезпечні життєві ситуації: конфлікт зі шкільним забіякою-садистом, бомбардування на Донбасі або ж обшук у московському гуртожитку для трудових мігрантів. А ще проза Пузіка дуже поетична, він досить часто збивається на ліричний, навіть сентиментальний лад. Проте, маскулінне наповнення його текстів від цього нічого не втрачає.

 
 
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage