Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Білецька Наталія
Новітні бібліотечні технології
За матеріалами LiveLib
 
У світі бібліотеки вже давно переросли своє першочергове призначення та перетворилися на культурні центри, де поєднуються стара-добра друкована книга із новітніми технологіями. Пропонуємо добірку цікавих винаходів та проектів, які допоможуть зробити бібліотеки ще більш сучасними та універсальними. Сподіваємось, що колись ці ідеї будуть реалізовані й в Україні. 
 
Австралійська компанія «Flirtey» спільно із сервісом прокату книг «Zookal» створила унікального дрона (безпілотний літаючий апарат), який доставляє книги. Спершу ідея стосувалася лише доставки підручників, але згодом розробники зрозуміли, що це цікавий винахід і для бібліотек. Користувач може просто замовити за допомогою мобільного додатку потрібну книгу з каталогу, і дрон її доставить. При цьому можна вказати місце доставки, або ж система сама визначить його за допомогою вашого смартфону.
Цікаве відео, відзняте дроном у Нью-йоркській публічній бібліотеці
 
 
«FingerLink» - пристрій, над яким працює компанія «Fujitsu», повинен спростити користування друкованими книгами і надати їм тих можливостей, які має електронне видання: копіювання, масштабування, пошук, переклад тощо. Пристрій складається з камери та проектора. Поклавши у нього книгу, читач може користуватися цифровим інтерфейсом і отримує більше можливостей у читанні.
 
 
«Nimble» - проект розробника інтерактивного обладнання та інженера «Google» Суреса Кумаро. Пристрій базується на технології доповненої реальності. Він не лише забезпечує цифровий інтерфейс, але й має функцію орієнтації у бібліотеці.
 
 
«Ivy Guide» - маленька деталь, яка може зробити процес читання значно простішим. Цей пристрій одягається на звичайну ручку, і при підкресленні слова перекладає його на попередньо вибрану мову. 
А ось інші вчені запропонували ідею пересувних бібліотек, які будуть дуже корисними у бідних країнах чи різного виду таборах. Тестом такої пересувної бібліотеки став проект «Ideas Box». Це - кілька ящиків, які у розкладеному вигляді створюють бібліотечний простір площею 100 кв. м. Окрім книг, доступних для читання, «Ideas Box» забезпечує ще й доступ до Інтернету.
Компанія «Xerox» створила унікальну машину, яка може надрукувати будь-яке електронне видання зі швидкістю 150 сторінок за хвилину. А ще машина створює палітурки для книг. Така ідея виникла коли постало питання, яка книга зручніша  для читання: електронна чи друкована. Ця машина підключена до 7-тисячного каталогу електронних видань, а також тут можна надрукувати будь-яку принесену читачем книгу. 
 
Ще одна із пропозицій, які вдосконалять функціонування бібліотек – спеціальний додаток для смартфонів, який дозволить переглядати каталоги бібліотеки, замовляти книги онлайн,  отримувати повідомлення про термін повернення книги, робити позначки в електронних виданнях тощо. 
 
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage