Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Єфремова Анастасія
Нестандартна осінь книголюбів: час вилазити з-під коциків!
ця пора
коли з густого зела
раптом вилуплюються жовті гарбузи
коли шкіра виловлює сонце
крізь густе решето хмар
коли знову хочеться цілуватися
і тулити плече до плеча
К. Міхаліцина «Тінь у дзеркалі»
 
Гадаєте, зараз я запропоную вам загорнутися в улюблений картатий коцик, заварити какао, запалити свічки, вмоститися зручніше в затишному кріслі й провести вечір із найтеплішою осінньою книжкою? А от і ні! На посидіти у коцику завжди знайдеться дощовий вечір, а поки на вулицях зацвітають запізнілі каштани, час кружляти під шелест листя і каштанопад і проживати осінь на повну. Маю кілька ідей для натхнення – читацького й не тільки.
 
 
Запастися хюґним настроєм
 
Але спочатку все одно про «коцики». Ну-бо раптом осінь образиться й не прийде, якщо ви її по-особливому не закличите? Тож перш ніж вибиратися з ковдри й відчувати осінь на повну, варто впустити її трохи і всередину. Як стверджує «філософія» хюґе, жоден рецепт затишку не є вичерпним без свічок, м’якого приглушеного світла, великих светрів, а ще осінніх пирогів і гарбузової зупки, гарячих напоїв, зварених з особливою любов’ю, смажених каштанів і, звісно, дружніх посиденьок та обіймів (як же без окситоцину!). І так, крок за кроком, гармонія й тепло поселяються у вашому домі, рівень внутрішнього щастя зростає, люди здаються добрішими, а мрії здійсненними.
 
 
Підготувати осінній плейлист
 
Осінь для мене нерозривно пов’язана з атмосферою Нью-Йорку 90-х років, пожовклим листям Централ Парку, ліхтариками затишних кав’ярень тощо. Ні, у Нью-Йорку я ніколи не була (хоч і шалено мрію побачити місто, знайоме з десятків фільмів), але щороку неодмінно передивляюся улюблені стрічки, що переносять на притрушені листям нью-йоркські вулиці. Мій осінній топ:
 
«Вам лист» (1998)
«Коли Гаррі зустрів Саллі» (1989)
«Солодкий листопад» (2001)
«Осінь у Нью-Йорку» (2000)
«Мачуха» (1998)
 
У цих фільмах надзвичайно атмосферні саундтреки, які могли би стати саундтреками до вашої особливої осені! По секрету, моя особлива осіння традиція – готувати яблучний пиріг та гарбузову кашу під один із найзатишніших, найкумедніших і найдобріших фільмів «Вам лист». Тоді осінь стає особливо теплою і затишною, незалежно від того, яка погода за вікном. Можливо, і ви маєте подібну осінню традицію? Діліться ;) До речі, на цей блог мене надихнула музика з того ж самого фільму, а на повторі лунають: «Remember» George Fenton, «Dreams» The Cranberries і «The Puppy Song» Harry Nilsson.
 
 
 
Назбирати осінніх подарунків і «зарядити» мозок
 
Як легко і з користю урізноманітни будні? Підіть на роботу чи на навчання пішки і більше дивіться під ноги. Осінь – пора плодів, а отже, витративши хвилин п’ять, можна не лише насолодитися осіннім днем, але й назбирати горішків до пирога чи просто для корисних перекусів. А дорогою можна ще й заскочити до книгарні і поповнити свою торбинку якимсь нон-фікшном. Який зв’язок, спитаєте ви? Не секрет, що горіхи завдяки високому вмісту мінералів та жирів є одним із найкращих продуктів для поліпшення розумової діяльності, отже, інформація із книжки засвоюватиметься краще, а ваша ерудованість зростатиме ;) До того ж коли як не восени з’являється особливий порив до навчання (рефлекс на осінь, закладений ще зі шкільних років):
 
- хочете почати бігати, але відкладаєте на завтра/коли не буде дощу/коли не буде так спекотно/коли не буде так холодно/коли купите саме ті кросівки/коли… Тоді «Never Stop» Марі Карачиної про біг, мотивацію і любов до тіла чекає саме на вас;
 
- чекаєте «чарівного копняка», не знаєте, де шукати натхнення і як взяти своє життя у свої руки, тоді час починати власний «Проект Щастя» і переставати жити на автопілоті;
 
- здається, що життя надто складне, перед вами десятки можливостей, а ви не знаєте, куди прикласти свій диплом та як реалізувати себе, юнацькі ілюзії потроху розбиваються об правду життя? Є велика ймовірність, що ви належите до двадцятизчимосьрічних, а отже, у своїй біді ви не одні. Однак Крістін Гесслер знає, як впоратися з «похміллям від очікування»;
 
- хочете відчути смак мандрів, не виходячи з дому, та разом із відомими філософами та письменниками поміркувати про романтичну сторону подорожей? Тоді зазирніть до книжки філософських есеїв про мандри «Мистецтво подорожі» і, можливо, подорожі стануть вашою «хворобою».
 
 
Відшукати осінні рецепти
 
Якщо мені потрібен перевірений і простий рецепт – то рука тягнеться до книжки рецептів галицької кулінарки Дарії Цвєк. Особливо люблю старе видання «Солодкого печива» – таке воно сповнене родинного тепла та пам’яті. Однак цього разу в нагоді стає «У будні і свята», де рецепти підібрані для кожної пори року та на щодень. Оскільки осінь – це море яблук, то й гріх не приготувати щось яблучне. Шарлотку? Ще встигнемо. Цього разу пропоную спробувати «жовтневий» рецепт від Дарії Цвєк. І не забудьте додати корицю, щоб осінь стала ще більш запашною ;)
 
Яблука в ґаляретці
1 л води, 6 яблук, 200 г цукру, 2 ложечки желатину, ромова есенція,
цедра з цитрини, морозиво або збита з цукровою пудрою сметана.
 
З води і цукру зварити сироп, додати цедру з цитрини, очищені і розрізані навпіл яблука без серцевини. Варити на малому вогні, слідкуючи, щоб не розварилися. Охолодити, вибрати яблука і розкласти їх у креманки. До сиропу поступово влити розчинений желатин, додати за смаком ромової есенції, весь час помішуючи, поки маса не почне гуснути. Полити нею яблука і охолодити. Перед подачею покласти зверху морозиво або збиту з цукровою пудрою і ванільним цукром сметану. Оздобити ягідкою з варення.
 
 
 
Влаштувати осінній книжковий марафон
 
Не знаю, як ви, а я люблю ставити галочки навпроти виконаних завдань. Це створює якесь відчуття завершеності й дозволяє оцінити свої досягнення. Особливо якщо йдеться про книжки. Якщо не знаєте, за яким принципом структурувати осіннє читання, раджу спробувати свої сили у читацькому бінго. Такі читацькі інтерактивності не лише впорядковують читання, дозволяють відкрити нові книжки, авторів і теми, але й долучають до книжкової спільноти, спонукають ділитися враженнями та обмінюватися емоціями від прочитаного – а ще знаходити друзів!
 
 
 
Започаткувати вечірні читання поезії
 
Цю осінню звичку мені все ніяк не вдається впровадити в життя. Однак, можливо, зараз саме та осінь!  Уявіть собі: читати вголос улюблені рядки вірші, залізши під ковдру (так-так, тут ковдра аж ніяк не буде зайва).
 
 
 
Піти в кіно на одну з осінніх екранізацій
 
Осінь обіцяє потішити книголюбів не лише гарячими книжковими новинками, але й чудовими екранізаціями. Робін Гуд, Дон Кіхот, Лускунчик, Дамблдор і Ґріндельвальд та інші улюблені герої чекатимуть книгоманів на екранах у новому перевтіленні. Тож не проґавте нагоди зануритися у великоекранний світ книжок і, можливо, внести щось до списку прочитання.
 
 
 
Відвідати 25 Book Forum
 
Але одне все ж залишається незмінним у кожній осені, незалежно від погодних умов, залишку зарплати, кількості куплених, але досі не прочитаних книжок – Book Forum у Львові! А цьогоріч ще й ювілейний! А значить, ще більше крутезних книжок, ще більше зустрічей з цікавими людьми, чиї імена фігурують на найгарніших обкладинках, ще більше емоцій та натхнення на читання! Під час Форуму видавців Львів перетворюється на книжкове море, а сидіти вдома стає найбільшим гріхом для кожного книголюба.
 
Відчуваєте себе розгублено в морі книжок? Тоді пірнайте сюди  і обирайте книжку до смаку.
 
Ще не визначилися, куди піти? Старий Лев, як завжди, підготував для вас дуууже насичену програму заходів. (Здогадаєтеся, за мотивами якої книжки цьогоріч буде оформлено стенд?) Запасайтеся кавою і канапками, бо Форум затягує, не встигнете оговтатися, як пролетять чотири шалені дні, а торбинки наповняться книжками. Треба ж мати сили, щоб усе то донести!
 
 
Раджу нізащо не проґавити зустріч із Генрі Маршем, бо це завжди купа задоволення, британського гумору й неймовірних історій з життя одного з найвідоміших нейрохірургів. До того ж цьогоріч Генрі Маршу, як чемному чоловікові, випала нагода презентувати книжку своєї красуні-розумниці дружини Кейт Фокс, антропологині й авторки науково-популярних книжок. Спеціально до 25 Book Forum Старий Лев підготував переклад її іронічної, дотепної, інтелектуальної новинки – «Спостерігаючи за англійцями».

 
Крім того, не варто пропустити зустріч з Олів’є Бурдо. Хоча б тому, що слухати французьких письменників суцільне задоволення. А ще ви точно не знайдете подібної до його дебютного роману «Чекаючи на Боджанґлза» книжки, яка одразу стала бестселером на батьківщині. Роман, у якому свято триває попри всю трагічність й шаленство, – саме про це говоритиме автор вже 20 вересня о 17.00 у Кінопалаці «Коперник». І не кажіть потім, що я вам не говорила ;)
 
 
Якщо ж ви хочете доторкнутися до творчого генія самого Ернеста Гемінґвея, то обов’язково завітайте на зустріч із Майклом Катакісом (на зустріч з Ернестом Гемінґвеєм запросити, на жаль, не вийде) – розпорядником літературного спадку дядечки Гема. Книжка Катакіса «Ернест Гемінґвей. Артефакти з життя» привідкриє особистість Ернеста Гемінґвея – пристрасного й чуттєвого коханця, рішучого й безстрашного чоловіка, котолюба й одного з найзнаковіших авторів минулого століття – таким, яким він був.
 
 
І на десерт майте на увазі, що ввечері 20 вересня о 20.00 до Львівського академічного театру ім. Л. Курбаса вас запрошують на побачення одразу двоє крутих хлопців (хлопці, і ви не проходьте повз!) і обіцяють потішити музикою і поезією. А все з нагоди презентації поетичної збірки Любомира Серняка «Хороші хлопці фінішують першими» з музичним супроводом від Назара Гайдучика.
 
Тож до зустрічі на Форумі! І нехай ця осінь буде найщасливішою і багатою на прекрасні книжки!

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage