Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Дудник Владислава
Не такі, як усі: 4 книги про підлітків, яким «інакшість» не стала на заваді до успіху
Хто у підлітковому віці не мріяв бути популярним, мати багато друзів або ж просто вписуватися у колектив однолітків? Та є такі випадки, коли найбільшим бажанням тинейджера є можливість стати таким, як усі, хоча б на один день. Інколи ти сам розумієш, що інакший і відрізняєшся від однокласників. Але це не причина сумувати! Свою унікальність можна перетворити на «родзинку» та перевагу і саме завдяки ній досягти успіху! Головні герої книг із представленої добірки вас у цьому переконають.
 
Клаус Гаґеруп, «Вище за небо»
 
Вище за небо обкладинка
Тираж закінчився
12-річна Марі – непривітна, відлюдькувата та груба дівчинка. Радіти усьому навкруги? Усміхатися перехожим чи сміятися із жартів брата? Грати в ігри з іншими дівчатками?! Ні, це точно не про неї.
 
«Марі з багатьох поглядів була жахливою дитиною, та все ж саме вона – героїня цієї історії».
 
«Марі не належала до дівчат, які мають світлу вдачу. Насправді вдача в неї була надзвичайно темна…».
 
Невловимий зв’язок виникає між нею та 60-річною вчителькою географії панною Ш’єр, яку також не надто люблять у школі за важкий характер. Але ці дві схожі душі магічним чином притягуються одна до одної. Зароджується справжня дружба, якій байдуже на такі умовності, як вік чи інші соціальні рамки. Марі побуває на Дні народженні у панни Ш’єр (та навіть покаже їй свою весільну сукню!), вони будуть разом кататися на велосипедах та попливуть на човні до Лебединого острова, де раніше мешкала Ребекка (панна Ш’єр).
 
Виявиться, що відсторонена та нелюдима Марі може бути вірною подругою, і завдяки своїй наполегливості та цілеспрямованості дівчинка допоможе панні Ш’єр знайти кохання її юності, мандрівника Александра Ларсена та навіть врятує їй життя!
 
І у цій подорожі, сповненої пригод, відкриттів та небезпек, Марі зможе дізнатися багато нового не тільки про свою вчительку, а й про себе! Завдяки Марі панна Ш’єр згадає як це, бути молодою і по-дитячому смішною (навіть лазити по деревах для неї більше не проблема, а захопливе заняття).
 
А ще виявиться, що душа та серце Марі зовсім не злі та не загрубілі: перше тремтливе кохання, перший несміливий поцілунок і навіть спасіння життя близької їй людини – про усе це ви дізнаєтеся із цієї щирої, щемкої та одночасно гумористичної історії.
 
Ця книга про дружбу двох дивачок, яка показує, що любов – це не слова, любов – це найперше вчинки. А ще – дуже важливо навчитися вчасно відпускати минуле та рухатися вперед, до себе вільних.
 
Кім Слейтер, «Розумник»
 
Розумник обкладинка
Тираж закінчився
Кіран, головний герой цієї історії, прекрасно малює – хлопець виграв у шкільному конкурсі «Найкращий юний художник». Він мріє працювати у мегавідомому журналі «Івнінґ-пост» та стати криміналістом на каналі «Скай-Ньюз». А ще хлопець зауважує невловимі деталі у поведінці людей, яких не помічають інші. Кіран надзвичайно талановитий. А ще він… особливий: йому важко розпізнавати емоції інших, та й співчуття для нього – доволі незбагненна штука. Намалювати детальну схему злочину чи розпитати свідків – для хлопця це легко й цікаво, а ось зрозуміти, що відчуває однокласник-новачок, якого дражнять за колір шкіри – це вже завдання 80 lvl…
 
Хоча самого Кірана однолітки теж постійно дражнять та ображають.
 
«Підійшли два старшокласники з моєї школи.
– Що вже наробив, дауне?.... – запитав один із них.
– Я не даун, – відповів я. – З моїми хромосомами все в порядку.
Вони розреготалися».
Вдома над Кіраном знущається вітчим та зведений брат, а мама робить вигляд, що нічого не відбувається. Здається, хлопець повністю самотній (якщо не рахувати Джейн – подруги без певного місця проживання). І, здавалося б, у такій ситуації дуже легко в усьому зневіритись, якби не характер Кірана.
 
Хай там що, а він розкриє злочин, який трапився у їхньому маленькому містечку, та довідається, чому до нього перестала навідуватися бабуся!
 
Ця щемка та щира історія показує, що наполегливість, завзяття та оптимізм винагороджуються, а твої таланти та унікальні здібності обов’язково будуть належно оцінені.
 
Поділись теплом із тим, хто відрізняється від тебе. Крапля доброти ладна змінити світ на краще!
 
Тюрун Ліан, «Аліса Андерсен не плаває»
 
Аліса Андерсен, уже знайома нам із книги «Аліса Андерсен. Принцеса на лаві запасних», сором’язлива та тиха дівчинка. Вона дуже любить спокій, усамітнення, часто тікає від своєї веселої та галасливої родини у якусь затишну місцинку, де сповна віддається думкам: не тільки радісним (як от про дружбу зі своїм новим товаришем Іваром) а й страхітливим (наприклад про те, що татко на літньому відпочинку загорівся ціллю навчити Алісу плавати!). А це ж, розмірковує дівчинка, капець як жахливо! Тим паче, морський простір населений різноманітними істотами: зірками з дванадцятьма кінцівками, анемонами, коралами, раками-самітниками, морськими гвоздиками…. У-у-у-у-у, стра-а-ашно-о-о-о! А може навпаки, дуже цікаво та захопливо?! Аліса обов’язково про це дізнається.
 
«Життя в морі надто незвичне, щоб бути правдою, – думає Аліса. – Воно майже таке ж прекрасне, як і жахливе».
 
Дуже важливо ділитися своїми сумнівами чи тривогами зі старшими, близькими людьми, адже у них набагато більше досвіду, щоб тобі допомогти. А ще – класно зважуватись інколи на цікаві пригоди: адже ти можеш сам не знати, скільки нових класних емоцій, відчуттів та вражень зможеш отримати, коли вийдеш із зони комфорту!
 
«Чому те, що здається іншим таким природним, видається геть неможливим таким, як я? – думає вона (Аліса)».
 
Якби Аліса не була такою сором’язливою та несміливою, то вона, можливо, і не змогла б належним чином оцінити усі скарби моря, насолоджуватися кожною хвилиною свого успіху та літнього відпочинку. А ще, розважливість та неквапність – дуже корисні риси у багатьох ситуаціях!
 
«Те, що ти тихенька й інтровертна, не означає, що ти дурна».
 
Аудгільд Сульберґ, «Хто проти суперкрутих»
 
12-річна Анне Беа, на перший погляд, така ж дівчинка, як і всі. Але якщо придивитися уважніше?... Біле-біле, немов пофарбоване, волосся, такі ж брови та вії, кепський зір… Анне має частковий ген альбінізму, і через це кожен її день у школі сповнений образ та цькувань: найпопулярніші дівчата школи Тея, Роні і Ширін не можуть пройти повз і не образити Анне.
Кожен ранок для Аннебіно (так називає Анне її найкращий друг Нільс) – це вияв відваги, коли дівчинка, переборюючи власні страхи та комплекси, йде до школи. Але Анне не падає духом! Адже у неї є батьки, прикольна харизматична тітка Муна та вірний Нільс, який знає, як навіть дуже поганий настрій Анне зробити набагато кращим!
 
Для рідних Анне – найкраща дівчинка у світі, і це відчуття любові і підтримки дає їй наснагу йти вперед до своїх мрій: адже Анне бажає стати солісткою у найпопулярнішому рок-гурті серед сьомих класів «Фьокк Йостін» та бути дівчиною Магнуса…
 
Повірити у себе, у власні сили й у те, що ти можеш сподобатися найгарнішому хлопцю школи такою, яка ти є, – для цього потрібна чимала відвага! 
 
У кожного із нас є унікальні таланти і здібності: потрібно їх лише відчути, помітити та розвивати.
 
«І раптом я його почула.
Голос був такий гучний, що я подумала – усі в залі мали б його почути, хоч і знала, що чую його тільки я. Я знала, голос промовляє десь у мені, з потаємного закутка всередині, він невпинно наростає, стає дедалі гучнішим.
Глибоко вдихни, сказав голос. Ось так, добре.
Ніхто в світі, крім нас з татом, не має такої чудової донечки. Ніхто в світі. Запам’ятай!
Ти, Анне Беа, найлюбіша, наймиліша й наймудріша з усіх дванадцятирічних дівчаток, яких я знаю.
Вау, Анне Беа! Ти співаєш! У тебе справжній оперний голос!...
… Час уже радіти! Усе буде суперкласно!
Фантастично, чуєш?»
 
Твоя «інакшість» робить тебе унікальним. Такого, як ти – на світі годі й шукати! І це круто, що ми – усі такі різні, і у той же час, маємо набагато більше спільного, ніж нам здається. Головне – мріяти, бути добрим до себе та інших, вірити у свій успіх, і тоді ти неодмінно зустрінеш близьких за інтересами та світоглядом друзів та крок за кроком наближатимешся до здійснення своїх мрій! Чого ми тобі щиро й бажаємо.
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage