Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Старий Лев
Не читати, а дивитися: 10 кращих екранізацій Голлівуду
Ви теж вважаєте, що фільм завжди гірший, ніж книга? Блогер з Білорусі Лілія Магамадова склала список кращих екранізацій творів дорослої літератури.
 
Прийнято вважати, що «фільм завжди гірший, ніж книга». І я теж була в цьому впевнена до того, як почала складати цей список. А його складання стало для мене одкровенням. Якщо врахувати, що хотілося виокремити «10 кращих» екранізацій, а в підсумку навіть «двадцятка» не вмістила все якісне кіно, зняте за «мотивами», то висновок напрошується інший. Треба прийняти до уваги, що окремо треба складати списки за екранізаціями: творів Стівена Кінга, екранізацій російської класики, французькі та англійські екранізації, які йдуть окремим «рядком», а також ще і серіали, зняті на основі книг... Загалом, це тільки початок. Хочу зауважити, що всі перераховані тут картини однаково хороші, і цифра, під якою вони значаться у списку, не означає їх перевагу. Але, як правило, ці фільми - володарі престижних кінематографічних нагород. Режисери були нагороджені за свою сміливість. Погодьтеся, зняти фільм на основі відомого твору не кожен ризикне.
 
 
 
1. «Віднесені вітром»
За мотивами однойменного роману Маргарет Мітчел.
Рік виходу на екрани: 1939.
Режисер: Віктор Флемінг.
Слоган: «The most magnificent picture ever!» (Це найкраще, що ви коли-небудь бачили).
Більш легендарної екранізації не знайдеш. Напевно, саме з цієї причини на неї до цих пір ніхто не наважився зробити ремейк. Чотири години перегляду на одному диханні. Ну, і актори - теж легенди своєї епохи: Вів'єн Лі і Кларк Гейбл. Не раз сперечалися в компанії про те, хто з нині живих акторів міг би зіграти в цьому фільмі. Які у вас варіанти.
 
 
 
2. «Сяйво»
За мотивами однойменного роману Стівена Кінга.
Рік виходу на екрани: 1980.
Режисер: Стенлі Кубрик.
Слоган: «The Horror is driving him crazy» (Жах зводить його з розуму).
Кінгівські шедеври потрібно описувати окремо. Але, розповідаючи про екранізації, про цей фільм не згадати - як мінімум, не чесно. Навряд чи хтось цю картину не дивився. Можу сказати одне - на мій погляд , це одна з кращих ролей Джека Ніколсона.
 
 
 
 3. «Пролітаючи над гніздом зозулі»
За мотивами однойменного роману Кена Кізі.
Рік виходу: 1975.
Режисер: Мілош Форман.
Слоган: «If he's crazy, what does taht make you?» (Що для тебе безумство іншої людини?)
Другий випадок у світовому кінематографі, коли фільм завоював «Оскар» у п'яти найпрестижніших номінаціях. Фільм важкий. Без хеппі-енду. Але подивитися його варто. І знову Джек Ніколсон, який приголомшливо зіграв головного героя.
 
 
 
 
4. «Перерване життя»
За мотивами твору Сюзанни Кейсен.
Рік виходу: 1999.
Режисер: Джеймс Менгольд.
Слоган: «Іноді єдиний спосіб залишитися в здоровому глузді - це стати трохи божевільним».
Як і в попередньому фільмі, дії розгортаються в лікарні для душевнохворих, куди потрапляє героїня Вайнони Райдер після невдалої спроби суїциду... Фільм не такий трагічний, як «Пролітаючи над гніздом зозулі» - головна героїня у фіналі відправляється додому цілком адаптована до життя... Додам, що фільм варто подивитися і заради гри Анджеліни Джолі. Я не фанатка цієї актриси, але тут вона бездоганна.
 
 
 
 
5. «Дитина Розмарі»
За однойменною книгою Айри Левін.
Рік виходу: 1968.
Режисер: Роман Поланскі.
Слоган: «Pray for Rosemary's Baby» (Моліться за їі дитину).
Дуже сміливе для свого часу кіно. До слова сказати, фільм можна дослівно звіряти з книгою. І книзі він нітрохи не поступається. Займає 9 місце в списку 100 найгостросюжетніших американських фільмів за 100 років за версією AFI. Незрівнянна Міа Ферроу (що стала дружиною Френка Сінатри, а потім - Вуді Алена), яка зіграла головну героїню - Розмарі Вудхаус.
 
 
 
6. «Правила виноробів»
За однойменним романом Джона Ірвінга.
Рік виходу: 1999.
Режисер: Лассе Халльстрем.
Слоган: «Історія про те, як довго потрібно їхати, перш ніж знайдеш місце, якому належиш».
Фільм однозначно не для фанатів динамічних блокбастерів. Він спокійний і розмірений, як і життя героїв, які в ньому показані. Але на тлі цієї розміреності відбуваються драми, які в підсумку обертаються на трагедію. Фільм отримав у 2000 році «Оскар» за двома номінаціями, одна з яких - «Найбільш адаптований сценарій».
 
 
 
7. «Розмальована вуаль»
За однойменним романом Сомерсета Моема.
Рік виходу: 2006.
Режисер: Джон Каррен.
Слоган: «Іноді крок назустріч іншому - найбільше подорож в житті».
Сильна мелодраматична картина. З крутими акторами в головних ролях - Наомі Уотс і Едвард Нортон. Зізнаюся, у мене без сліз не обійшлося під час перегляду.
 
 
 
8. «Бійцівський клуб»
За однойменним романом Чака Паланіка.
Рік виходу: 1999.
Режисер: Девід Фінчер.
Слоган: «Інтриги. Хаос. Мило».
На мій погляд, фільм більш адаптований для сприйняття, ніж книга. Що лежить в основі цього феномену - важко сказати. Можливо, неоднозначна і своєрідна мова Паланіка, може, гра Бреда Пітта і Едварда Нортона... Але після фільму книгу читати не хочеться, щоб не зіпсувати враження від візуального ряду. До речі, це не єдина, як вважають багато хто, екранізація творів Паланіка - ще екранізований роман «Задуха» американським режисером Кларком Греггом у 2008 році.
 
 
 
9. «Хрещений батько»
За однойменним романом Маріо Пьюзо.
Рік випуску: 1972.
Режисер: Френсіс Форд Коппола.
Слоган: «Справжня сила не може бути дана, вона може бути взята».
Це реально «пропозиція, від якої неможливо відмовитися»! Три «Оскари» - найкраща чоловіча роль, найкращий адаптований сценарій, найкращий фільм. Також займає третю сходинку в списку найкращих фільмів за всю історію американського кінематографа. Якщо чесно, вважаю цей фільм кращою екранізацією всіх часів і народів. А Марлона Брандо - кращим Доном.
 
 
 
 
10. «Читець»
За однойменним романом Беркхард Шлінка.
Рік виходу: 2008.
Режисер: Стівен Долдрі.
Слоган: «А ти вмієш зберігати таємниці?»
Дуже сильне кіно. І дуже неоднозначне. До речі, спочатку головну роль мала виконувати (і вже приступила до роботи на знімальному майданчику) Ніколь Кідман. Але покинула проект через вагітність. Її місце зайняла Кейт Уінслет. І, скажу я вам, дуже успішно.
 
Гарного перегляду!
 
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage