Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Ткаченко Альбіна
«Не бійтеся чорних дір, а вивчайте їх!»
Моє шкільне життя, як завжди, сповнене багатьох подій: навчання, заняття у реп-школі, спілкування з друзями та екскурсії. Я досі впевнена, що гімназія, у якій я навчаюся, особлива, бо дає можливості відкривати, що нового та цікавого в інших. Та найбільшим відкриттям цієї весни стали для мене книги професора Стівена Гокінґа. 
 
Давно знаю про цю людину і низько схиляюся перед його розумом, силою духу, волею і надихаюся його бажанням відчувати це яскраве життя. Професор математики, фізик-теоретик, астрофізик, автор книг про свої теорії перетворення часу, простору, законів Всесвіту, він захоплює і спонукає до пізнання!
 
«Джордж і таємний ключ до всесвіту» – перша книга серії дитячих видань про космос і Всесвіт, космонавтику і пригоди, написаної професором Гокінґом у співавторстві зі своєю донькою Люсі. Початок книги пречудовий, і відразу знайомить читача із Джорджем і його родиною, з його улюбленцем Фреді (різдвяний подаруночок бабусі!). Як тільки поросятко Фреді заліз до сусідського саду, життя Джорджа змінилося назавжди через знайомство з новими сусідами: науковцем Еріком, його донькою Енні та надзвичайно розумним роботом на ім’я Космос. 
 
 
Джордж Грінбі проживає з батьками, які гадають, що люди забруднюють планету сучасними винаходами, тому вони і не користуються новітніми гаджетами. Та відвідування сусідського будинку з купами книжок, суцільним гармидером, який господарі називають розкішним безладом наукового пошуку, захоплюють Джорджа цілковито. З перших же розділів ми можемо дізнатися про електричний заряд,  про взаємодію електрики і води, а, головне, – про космічні тіла: Сонце, Землю, Місяць та рух у системі. У житті Джорджа з’являється наука, така зрозуміла і захоплива, а ще щирі друзі. Ще недавно розбишака Рінго зі своєю компанією дражнили і переслідували його, а тут хлопця рятує маленький космонавт, перелякавши горе-задавак назавжди. Маленький космонавт-прибулець... хто ж то міг бути? Звичайно ж, Енні у скафандрі!
 
Які ж дивовижні друзі у Джорджа! Ерік працює над космічним проектом, Енні, така  жвава, красива і кмітлива дівчина, допомагає йому і подорожує у космосі, а робот – це ходяча бібліотека мільйона книжок з усіма знаннями людства і навіть більше. Та щось пішло не так… Щоб допомогти Енні та виручити робота, Джордж наважується на мандрівку у космосі.
 
Комети, відвідування Марсу і споглядання інших планет... І  скрізь автори роз’яснюють, які  властивості має кожна планета, які їхні фізичні характеристики, який вигляд і чому має Земля з космосу, чим дивовижна атмосфера нашої планети, які атмосфери  у інших планет тощо. Слідом за Джорджем ти і сам стаєш таким допитливим, читаючи цю книгу. Уся ця інформація супроводжується схемами, малюнками і справжніми фотографіями! 
 
Я почала вивчати фізику і хімію у цьому навчальному році. Гадаю, саме тому мені було зрозуміло більшість описаного. Наші вчителі природничих предметів стараються зробити  уроки зрозумілими і цікавими, особливо вчитель фізики Світлана Борисівна. Вона й астрономію  викладає (це ж треба такий збіг: її День народження – саме на день Космонавтики!). І все ж уся інформація так переплетена з сюжетом, так доступно викладена, що майже не помічаєш «науковості», а сприймаєш знання абсолютно природно. Я переконана, що завжди є можливість для відкриттів. Наприклад, я вперше прочитала про експеримент Міллера-Юрі, який проводили, щоб з’ясувати джерело появи життя на Землі.
 
Дивовижний містере Гокінґ та пані Люсі, бачиться мені, що я із задоволенням повернуся до вашої книги, коли буду вивчати явища, описані у ній.
 
На мою думку, надзвичайно важливим є життєствердна лінія цієї історії. Іноді, коли я вболівала за Джорджа й Енні у їхніх пригодах, мені не дуже хотілося такого майбутнього: весь час у скафандрі, постійні загрози з космосу, чорні діри… Але містер Гокінґ доводить: «З чорної діри можна вибратися!», бо пам’ять про об’єкт, який у неї потрапив, зникає не назавжди, а просто на тривалий час. А перемога Джорджа у науковому конкурсі, його перемога над своїми страхами, сценою і заздрісниками – це чудовий приклад для нас усіх.
 
 Не бійтеся  чорних дір, а вивчайте їх! Змінюйте свій Всесвіт!
 
Зацікавившись книгами Люсі та Стівена Гокінґів, у яких вони дітям доступною мовою та наочними фото, малюнками і схемами розповідають про Всесвіт, я почала шукати і читати уривки з них англійською. Виявилося, що вони написані чітко і зрозуміло в оригіналі теж. Скільки нових слів, явищ і досліджень я дізналася з цих чудових книжок! А ще я прочитала, що немає багато відгуків про книги. То ж нехай мої враження стануть першими, захоплять вас і заохотять прочитати про диво-пригоди. 
 
Ваша книга сумує на поличці або ще досі в магазині й не знає, що може жити у вашій затишній домівці? Мерщій виправте ситуацію, відкрийте книгу, щоб поринути у вир космічних пригод!  Вже читаючи другу книгу «Джордж і скарби космосу», я знайшла у школі таких само захоплених, які знаходили у цій книжці кожен щось своє: Рада з 5 класу хоче дочитати книгу, бо її цікавить сюжет, мої друзі-семикласники читають про пригоди Джорджа, бо він близький нам допитливістю, віком і бажанням дізнатися про Всесвіт більше, а Миколай з 11 класу прочитав усе з розумінням, що таке «рівняння Дрейка», Альфа Центавра, Титан,  як супутники, зірки та інші тіла уживаються в космосі. Миколай сказав, що теж прочитав дві книги із цієї серії, написаною родиною Гокінґів, і тепер з впевненістю може сказати, що це було того варто, бо «кожна книга – як путівник для дітей у світі астрофізики». 
 
Від себе додам, що рада такій зацікавленості, бо це справді класна книга! Якщо ви навіть не дуже досвідчені у фізиці, хімії чи астрономії, але прагнете дізнатися більше про Землю і Всесвіт, цю книгу просто необхідно прочитати! Цікавих віртуальних подорожей! Скажу по-секрету: там навіть є путівник космосом! 
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage