Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Білецька Наталія
Перевірено часом: найкращі книжки для дітей
У дитинстві кожного з нас були книжки, які дарували віру в магію та дива, вчили дружбі, взаєморозумінню і любові, змушували сміятися чи плакати. Великі дружні гіганти, добрі чарівники, допитливі гноми, казкові принцеси – ці й сотні інших героїв населяли історії, що робили дитячі роки яскравими і незабутніми. До них ми поверталися знову й знову та саме їх передамо нашим дітям. 
 
Певно, у кожного читача є свій список улюблених історій – і всі вони варті уваги. Ми ж пропонуємо пригадати кілька найцікавіших книжок, без яких не минало дитинство мільйонів малюків у всьому світі. Адже коли говорити про казки, як не у Міжнародний день дитячої книги.
 
 
Ганс Крістіан Андерсен та його казкові світи
 
Почнемо з данського письменника Ганса Крістіана Андерсена, адже 2 квітня – не лише День дитячої книги,
Дикі лебеді обкладинка
Тираж закінчився
а й День народження цього автора. Здавалося б дивакуватий і сором'язливий чоловік, Ганс Крістіан створив деякі з найбільш гарних і щирих казок у світі – про втрату, любов і бажання.
 
Пошук Гердою брата Кая у «Сніговій королеві», заборонена пристрасть маленької русалки до свого принца, історія про каченя, що стає лебедем… Ось які казки Андерсен подарував нам й без яких неможливо уявити сучасний літературний світ.
 
Колекція Братів Грімм
 
Одні з найвідоміші казкарі світу – німецькі письменники Вільгельм та Якоб Грімм. Завдяки їхній роботі ми всі знаємо казки «Білосніжка», «Спляча красуня», «Рапунцель», «Червона шапочка», «Попелюшка», «Вовк і семеро козенят», «Бременські вуличні музиканти», «Гензель і Гретель» тощо.
 
За життя колекція зібраних ними казок перевершила позначку 200. Тож буде що почитати кожному ;)
 
Кадр із майбутньої екранізації «Аладдін» 
«Тисяча і одна ніч»
 
А це – збірка казок, яку роками групували різні автори, фольклористи, перекладачі. І розпочинає її історія про царя Шахрияра і його дружину Шехерезаду. Збірка, що вперше потрапила до Європи 1704 року французькою, також містить історії про Аладдіна, Алі Бабу, Сіндбада тощо.
 
Прості та водночас розкішні розповіді, сповнені пристрасті та помсти, досі залишаються надзвичайно популярними серед читачів.
 
Кадр із екранізації «Аліса в Країні Див» 
 
«Пригоди Аліси» Льюїса Керролла
 
«Пригоди Аліси в Країні Див» та «Аліса в Задзеркаллі» – дві найвідоміші історії англійського автора, математика та філософа Льюїса Керролла, що полонили серця мільйонів читачів й надихнули митців на десятки кіноадаптацій, картин, вистав та хореографічних постановок. Використовуючи логіку, гумор і винахідливість, Керролл створив справді потужні та незвичайні історії. 
 
 Кадр із екранізації «Книга джунглів» 
 
«Книга джунглів» Редьярда Кіплінґа
 
Далі перенесемося у джунглі, які населяють ведмеді, пантери, пітони, вовки, тигри, шакали, мавпи. 
Пітер Пен обкладинка
Тираж закінчився
А ще – людське дитинча, яке виросло серед тварин і виховане вовками. 
 
Основною темою історії є відмова від наслідування, право і свобода: на прикладі тварин автор показує людей та їхню поведінку, що все ще живуть за «законами джунглів».
 
Зрештою, історія стала доволі популярною і отримала низку адаптацій у багатьох мистецьких напрямках.
 
«Пітер Пен» Джеймса Баррі
 
Дехто може стверджувати, що ця новаторська тоді історія про хлопчика, який не хоче дорослішати, – Пітера Пана – та фантастичний світ Небувалії не є дитячою книгою, а радше історією для дорослих. Проте початкова п’єса отримала безліч адаптацій і користується популярністю серед дітей – як сучасників авторова, так і малечі ХХІ століття. Адже, окрім глибоких тем, у ній багато казковості та пригод.
 
Кадр із екранізації «Хроніки Нарнії» 
 
«Хроніки Нарнії» Клайва Стейплза Льюїса
 
З одного магічного світу – в інший, а саме у шафу, ой – у Нарнію. У наповненому міфами і традиціями британських казок світі – тварини можуть розмовляти, магія є звичною справою, а добро, як завжди бореться зі злом.
 
Зізнавайтеся, а ви, прочитавши книжку, пробували промандрувати у Нарнію? ;)
 
«Країна мумі-тролів» Туве Янссон
 
Улюбленцями багатьох читайликів і дорослих є й дивовижні мумі-тролі, яких створила Туве Янссон. Із цими добродушними персонажами малеча дізнається, що таке добро та любов, підтримка і дружба, радість і родинни й затишок...
 
Цікаві історії, сповнені пригод, кумедні й світлі герої... Що ще потрібно малечі?
 
«Гобіт, або Туди і Звідти» Дж. Р. Р. Толніка
 
А ось світ Толкіна населяють чарівники, дракони, гноми, ельфи, перевертні і, звісно, гобіти. І в центрі історії – подорож гобіта Більбо в компанії гномів та чарівника Ґандальфа до гори Еребор, під час якої на героїв чекають різні пригоди, випробування і навіть боротьба з драконом.
 
На цьому історія не закінчується, а має продовження одразу у трьох книжках серії «Володар перснів», що теж стали одними з культових творів світу.
 
До теми. Купити книжку «Нескінченна історія»
«Матильда» ​​Роальда Дала
 
Це – найпопулярніша книжка Роальда Дала, яка розійшлася мільйонними тиражами й якою зачитуються діти у різних куточках планети. Вона очолювала рейтинг найкращих книг для дітей роками і досі залишається улюбленою у малечі. Адже як можна оминути історію про дівчинку, що вирішила боротися за любов, перевиховати зациклених на собі дорослих та показати їм, яким є справжнє щастя?
 
 Кадр із екранізації серії книг про Гаррі Поттера 
«Гаррі Поттер» Джоан Ролінґ
 
Як же оминути наймагічнішу серію останніх десятиліть? Вперше опублікована понад 20 років тому історія увійшла в свідомість світу, як блискавка. Казка про маленького чарівника Гаррі та його друзів полонила серця дітей по всьому світу.
 
Сьогодні всі охочі не лише можуть насолоджуватися книжками, фільмами, виставами чи комп’ютерними іграми за творами, а й навіть побувати у свого роду Гоґвордсі ;)
 
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage