Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Бриних Михайло
Михайло Бриних про книгу Павла Вольвача «20+1, або Земля мертвих»
Михайло Бриних у передмові до книжки Павла Вольвача «20+1, або Земля мертвих» ділиться враженнями про рукопис. Збірка мемуарів от-от вийде у видавництві, і, поки ми чекаємо на новинку, дізнавайтеся, що особливого і важливого знайдете у текстах.
 
Як і кожна вартісна подорож, книжка Павла Вольвача має не одну мету. Було б великим спрощенням означити її жанр як мемуари. «Земля мертвих» — це рідкісний для сучасної української прози кросовер, де автор поєднує нешаблонне літературознавство з автобіографічним нарисом, мандрує не тільки чужими маршрутами, а й власною творчістю, що постала — завдяки чи всупереч — саме цим людям. Ось тут і криється відповідь на запитання, навіщо у цій книжці Циган, Аркаша чи Єгор; авторові й самому цікаво збагнути, як улаштовані ці бісові пазли буття, ці позначки й дороговкази долі, ці химерні перехрестя, завулки та проспекти, це вічне блукання, в якому — чом би й ні? — усе-таки є власна незвідана логіка, провидіння, рівновага.
 
Цікаво, що про всіх своїх тимчасово мертвих попутників Павло пише з незмінною прихильністю й навіть любов’ю, навіть якщо вони мало на це заслуговують (можливо, за одним-єдиним — і теж доволі несподіваним для читача — винятком).
 
Але не тому, що про мертвих — або добре, або нічого. Штука в тому, що Вольвач пише про «своїх» мерців, і не має значення, що хтось із них був для нього другом, а хтось — малознайомим персонажем. Ідеться винятково про сліди на воді, що їх вони залишили по собі в Павловій пам’яті та уяві; тільки автор і пам’ятає, що гладь буття приховує сотні
важливих відбитків, сотні забутих кроків, які були для нього більшою чи меншою мірою визначальні, навіть якщо він просто намагався пропливти поруч, змахнути веслом у такт, зловити попутний вітер. Щоб потім і ви могли збагнути, хто всі ці люди, герої та персонажі.
«Люди, які не привиділися, — були».

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage