Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Удуд Марія
Музей Джека Лондона: «Будинок щасливих стін»
Згадуючи шкільну програму із зарубіжної літератури, я пам’ятаю про прочитання художнього твору «Мартін Іден» та рекомендації щодо «Білого ікла». Сьогодні учні на уроках зарубіжної літератури читають та аналізують «Жагу до життя». Як майже у всіх творах, герої тут мужні, вольові та сміливі. Люди, які люблять життя, природу, засуджують підлість та боягузтво. Таким був і сам автор в житті. Джек Лондон. Відтак в цій публікації про «Будинок щасливих стін» Музею Джека Лондона в Каліфорнії (США), в якому вдова письменника Чарміан заповіла організувати дім-музей; про «музейну» біографію Джека Лондона і фотографічні підтвердження звичних для автора мандрів світом.
 
Більшість виставлених у музеї меблів зроблені на замовлення подружжя ще для «Будинку Вовка».
  
 
 
 
 
 
Макет «Будинку Вовка», який Девід Б. Данз будував більше двох років. Він провів 2 000 годин в копітких дослідженнях та практичній роботі для досягнення мети, використавши друзки дерев, лави з руїн «Будинку Вовка», і лише після цього він вподобав свій витвір мистецтва. 
 
«Останній раз я торкався «Будинку Вовка» 22 серпня, 1994. Це не була випадковість, радше особисте віддання шани Джеку. Це був 81 рік після пожежі в «Будинку Вовка», - Девід Б. Данз.
 
 
Предмети побуту, фотографії та інші матеріали, що свідчать про життя та пригоди письменника світової популярності.
Нагадаю, що юність Лондона припала на часи економічної депресії і безробіття. Однією з перших робіт Лондона була ловля крабів і креветок на набережній Сан Франциско та їх продаж, без ліцензії. За що 14-річний хлопчик отримав прізвисько «Принц устричних піратів». Він також працював інспектором рибальського патруля; робітником на джутовій фабриці.   
 
Втративши роботу на фабриці, Джек Лондон став безробітним і волоцюгою. Разом з іншими безробітними він брав участь у поході до Вашингтона, за що був заарештований і відсидів місяць у тюрмі. Там він побачив людське приниження. Звільнившись з тюрми, Лондон наполегливо продовжував писати, але відчув брак знань. Тому почав працювати над своєю освітою: багато читав, за два роки опанував програму середньої школи і вступив до Каліфорнійського університету. Провчившись в університеті один семестр, Лондон змушений був кинути навчання і піти працювати в пральню, щоб заробити на життя.
На початку серпня 1897 року в пошуках золота Джек Лондон приїжджав у Клондайк. Покликала «Золота лихоманка». Зима наздогнала Лондона біля злиття рік Юкон та Стюарт. Там він провів півроку, глибоко й назавжди пройнявшись поезією та романтикою Півночі. Золота він не знайшов ані унції, але справжнім скарбом для Лондона стали особисті враження і досвід цього своєрідного краю, що перенеслися на сторінки твору «Біла Безмовність».
У 1907 році Джек Лондон здійснив свою заповітну мрію: вирушив у кругосвітню подорож на особисто спроектованій шхуні «Снарк» разом з другою дружиною Чарміан Кіттредж. Вони запланували 7 років мандрів, але подорож південними морями тривала лише два роки. Через проблеми зі здоров’ям Джека подорож довелося перервати, а «Снарк» продати. Під час подорожі він почав писати автобіографічний твір «Мартін Іден». Образ Мартіна став прикладом великих здібностей людини з народу. Історія простого матроса, який завдяки надлюдській наполегливості й природному таланту став відомим письменником.  
Літературний успіх почав приносити Лондону суттєві грошові прибутки, він отримує змогу подорожувати до Південної Африки, Англії, на Далекий Схід. Він пише численні нариси про свої враження і спостереження, багато говорить про класову боротьбу, схвально відгукується про російську революцію 1905 року, мріє про перемогу робітників. 
 
Однак його вже не приваблює світська суєтність, він мріє про ідилічне сільське життя. Як ви уже знаєте, він будує ранчо в знаменитій Місячній долині в Каліфорнії. У цей період творчості Джек Лондон змальовує романтичну патріархальну утопію в романах «Місячна долина» та «Маленька пані великого дому».
 
 
В будинку-музеї також є перекладені та перевидані книжки автора. Правда, наразі нема україномовної, та скоро буде… На книжкових полицях можна вибрати колекційні книжки письменника, а також запримітити сучасні видання, до прикладу - «Жінки Джека Лондона», «Джек Лондон фотограф». 
 
 
Прихильник концепцій і теорій Ч.Дарвіна, Спенсера, Ніцше, письменник Джек Лондон подав для мене ще один приклад природної боротьби за життя – своїм досвідом прожитих років, своєю працелюбністю, своєю завзятістю. Наче якась сила впродовж вісімнадцяти років приковувала його до методичної та інтенсивної роботи, до його робочого столу, змушувала писати ще і ще, мінімум по п’ять сторінок щодня щоб стати одним з найвідоміших.
 


Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage