Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Удуд Марія
Музей Чарльза Монро Шульца
Жити своїми творіннями більше, ніж 30 років. Малювати їх і визначати себе як «карикатурист, який малює одні й ті ж самі речі кожного дня, не повторюючись».  Це - Чарльз Монро Шульц (не путайте з польським письменником і художником Бруно Шульцом, народженим у Дрогобичі), і сьогодні мова піде про музей його пам’яті у Каліфорнії, США. 
Окрім всесвітнього зацікавлення, Чарльз Шульц цілковито заангажував місто, в якому жив і творив. Цікавий квест можна пройти по місту, шукаючи об’ємні фігури героїв його робіт – від хлопчика Чарлі Брауна з його песиком Снупі із всесвітньовідомої серії коміксів «Peanuts», до персонажа на ім’я Петті, на створення якого Шульца надихнула його перша дружина.
Музей Чарльза Монро Шульца розташований в самому серці «країни вина» Сонома Каунті (Sonoma County), всього в годині їзди від Сан-Франциско. Він включає в себе дослідницький центр, дитячу кімнату, Льодовий палац, кафе Теплого щеняти та магазин. Ще за життя Чарльз сам брав участь у кожній стадії проектування музею. Після його смерті, вдова художника Жан продовжила слідкувати за тим, щоб цей красивий і змістовний простір завершили. 
 
Американського художника-карикатуриста Чарльза Монро Шульца не стало всього лише 15 років тому (помер від раку). На момент, коли Шульц оголосив про свій відхід від справ у грудні 1999 року, комікс «Peanuts» (найвідоміший герой - песик Снупі) був надрукований у більш ніж 2600 газетах по всьому світу, а книжкові колекції були перекладені більш ніж 25 мовами.
Шульц народився у штаті Мінесота. Протягом усього дитинства мав «ритуал» кожного недільного ранку читати комікси разом із батьком; Чарльз був зачарований Skippy, Mickey Mouse, and Popeye. 1937 року вийшов його перший твір з персонажем Spike в національній газеті Ripley’s Believe it or Not. Пізніше Чарльз закінчив заочний курс мультфільму у Федеральній школі прикладної карикатуристики.
 
1943 року від раку померла його мати, і Шульц розпочав кар'єру в армії, в таборі Кемпбелл, штат Кентуккі. Воював у Європі під час Другої Світової війни.  
Після повернення з війни восени 1945 року, Шульц оселився зі своїм батьком у квартирі в Сент-Полі, вирішивши реалізувати свою пристрасть і стати професійним карикатуристом. Він знайшов роботу в своїй альма-матер, малюючи комікси для Saturday Evening Post. 
 
Сухий, інтелектуальний і скромний гумор Шульца був природним для культурного рівня коміксів тих років. Першими роботами Шульца стали комікси «Маленькі хлопці», головними персонажами якого були діти. Незважаючи на схожість з майбутнім «Peanuts», серія не була успішною. Перша смуга «Peanuts» з’явилася 2 жовтня 1950-го, в сімох газетах по всій країні. Хоча Шульц і міряв бути професійним карикатуристом, 27 років він не міг передбачити довговічність і глобальний вплив його робіт. 
 
Зі зростанням популярності коміксу в 1960-тих роках еволюціонував герой, сюжетні лінії розвивалися в новіших напрямках. 
 
Саме у «Спаркі студіії» творилися комікси «Peanuts». Незмінною впродовж життя художника залишалася дошка для малювання, яку йому подарувала дружина Жан у 1973 році.
Музей і дослідницький центр Чарльза М. Шульца є домом для багатьох з оригінальних смуг «Peanuts», а також інших творів Шульца.
Діють також тимчасові сезонні виставки, до прикладу Starry, Starry Night.
Є «ілюстративна» кімната для дітей. Для малят також організовуються класи і табори з карикатури, анімації, дизайну персонажів. 
 
Також є Льодова арена з привітним кафе, в якому постійно (!) зарезервований столик для художника. Можна покататися на льоду і зігрітися біля теплого каміну. Льодовий палац було відкрито 28 квітня 1969 року за участі  золотого медаліста Олімпійських ігор Пеггі Флемінга (Peggy Fleming) і тріо Вінс Гуаральді (Vince Guaraldi trio).  
 
Трохи далі знаходиться магазин з понад 15 тисячами унікальних продуктів за мотивами коміксу «Peanuts».
Гумор Чарльза М. Шульца саркастичний, ностальгійний, гіркий, тужливий та реалістичний. За це він був удостоєний найвищих нагород від своїх побратимів карикатуристів, отримав Emmy Awards, іменем його персонажа названий космічний корабель НАСА - Snoopy
 
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage