Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Дронь Артур
«Мости замість стін». 10 цеглин для великого будівництва
Збірка есеїв «Мости замість стін» схожа на професійний аналіз будівництва, яке все ніяк не закінчиться. Автори роздумують про те, як українці будують спілкування одне з одним. Пишуть про те, що нам у цьому спілкуванні заважає і що нас об’єднує.
 
Наше вже тридцятирічне будівництво країни інколи потребує такого аналізу. Особливо тієї його частини, яка стосується комунікацій. Як прокласти мости до співгромадян, якщо ми інколи такі різні? Із ким нам варто сховатись за стінами, а від кого цими стінами обгородитись? Якими цеглинами нам викласти майбутнє?
 
Книга «Мости замість стін» є результатом медіапроєкту Українського ПЕН. Ця збірка містить багато важливих роздумів-цеглин про суспільну комунікацію, а її автори сприяють великому будівництву. Будівництву порозуміння і взаємоповаги.
 
***
Єдине, що можна порадити: будуючи стіни, не забувати про мости, налаштовуючи мости, пам’ятати про стіни.
Вахтанґ Кебуладзе, «І стіни, і мости»
 
***
Руйнування стін вимагає багато наполегливості та щоденної праці. Зміни способу мислення й манери поведінки. Дуже конкретних кроків.
Борис Ґудзяк, «По той бік є життя»
 
***
Я й не бачу їх особливо, цих відмінностей між українцями, скільки не їжджу країною. Навпаки – бачу, які ми схожі. Такі схожі – аж страшно.
Радісно, бо схожі, – буває теж. Але страшно бути схожими на тих, хто в біді.
Вікторія Амеліна, «Такі схожі – аж страшно»
 
***
Ми говоримо однією мовою. Не українською, російською чи суржиком... Якщо я заспіваю «Два кольори мої, два кольори», чи ти продовжиш «Оба на полотні, в душі моїй оба?» Якщо я скажу «Купатися чи не купатись», ти замислишся, яка розумна є тому альтернатива? Якщо я скажу «Тореадори», то чи знаєш ти, що вони винятково з Васюківки?
Світлана Пиркало, «Ну що б, здавалося, слова?»
 
***
...для порозуміння в Україні потрібні не мости, і навіть не стіни, а велика мережа комунікацій – магістралей, доріг, сполучень – яка збере таку велику і різну країну у клубок пов’язаних і зацікавлених взаємодій.
Катерина Ботанова, «Польові дослідження національної інженерної думки»
 
***
Мова – як стіна і міст, два в одному. Стіна від агресивних зазіхань і міст порозуміння зі своїми та з усім світом.
Галина Вдовиченко, «Мости всередині країни»
 
***
Сваволя – не менше зло, ніж покірність; невіра в себе – не менше зло, ніж фанатизм; анархія – не менше зло, ніж монархія. Від кожного з нас залежить, чи ці сценарії справдяться.
Володимир Єрмоленко, «Ворог не тут»
 
***
Отож нині час збирати розкидане каміння і мурувати з нього стіни, а це єднає мулярів не гірше, ніж будівництво мостів.
Віталій Пономарьов, «Мури та мости»
 
***
Бо ж міст передбачає однаковий рівень обох берегів. Нав’язливе демонстрування власної переваги, виразне прагнення здобути зиск із нав’язаного контакту….усе це руйнує міжлюдські стосунки…
Ігор Ісіченко, «Мости з обопільним рухом»
 
***
Саме прагнення до свободи і є нашим мостом. Але проблема в тому, що без відповідальності цей міст може бути уявним, ненадійним і от-от завалиться на тих, хто ним пересувається з порушенням правил, краде мостобудівні матеріали і втікає чи летить у прірву разом з іншими, або ж каже: це винятково мій міст, інші – геть або платіть.
Лариса Денисенко, «Бути вільними – стати відповідальними»
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage