Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Читацький марафон БуквоМама
Міжнародний бестселер «Мислення, швидке і повільне»: що всередині?
Марічка Удуд
 
Даніель Канеман «Мислення, швидке і повільне», 512 сторінок, видавництво Farrar, Straus and Giroux, 2011 рік. 
 
- New York Times бестселер 
- Переможець Найкращої Книжкової Премії Національної Академії Наук в 2012 році
- Обрана як найкраща книжка 2011 року у New York Times Книжковий огляд 
- 2011 Найкраща книжка Los Angeles Times 
- A Globe and Mail Найкраща книжка 2011   
- Одна з книжок року The Economist's 2011  
- Одна з найкращих нон-фікшин книжок The Wall Street Journal 2011
 
Вражає? Уже зараз можу написати, що попри простоту викладу, книжка вимагає серйозності в роботі з нею. Переді мною постали два виклики – замахнутися на 500 з лишком сторінок з термінологічно новим для мене текстом, та ще й все це в англомовній версії. З гіркотою зізнаюся, що двох тижнів для цього завдання було замало. Підсумки проводжу по першій частині книжки, а то таки 222 сторінки. 
 
ХТО? 
 
Даніель Канеман, професор психології і почесний професор Школи Вудро Вільсона (Woodrow Wilson School), почесний професор Прінстонського університету (Princeton University), дійсний член наукового товариства Центру Раціональності в Єрусалимському університеті (Hebrew University in Jerusalem). Лауреат багатьох премій,  серед яких Нобелівська премія з економіки 2002 року і Президентська Медаль Свободи 2013 року. Нобелівську премію отримав «За розуміння комплексного підходу до психологічних досліджень в економіці, особливо відносно суджень та прийняття рішень в умовах невизначенності». На TED можна почути одну з його промов, яку найближчим часом я перекладу українською. Книжка написана у співпраці з Амос Тверські, про що дуже часто в тексті згадує автор. 
 
ПРО ЩО?
- те, як ми мислимо, а отже про логіку; 
- швидку, інтуїтивну, емоційну систему 1; 
- повільнішу, більш схильну до роздумів, логічнішу систему 2. Канеман постійно звертається до системи 2, як до «ледачої»: «Ми не хочемо думати про щось напружено»;
- інтуїцію та системне мислення;
- надміру впевненості в людських судженнях.
 
Він розглядає багато основних понять психології та статистики (регресії до середнього, розповідну помилковість, оптимістичний зсув).
 
Книжка наповнена вправами і поясненнями, що полегшують розуміння матеріалу. До прикладу, є популярний на Facebook експеримент Волтера Місхела і його студентів, коли дітям пропонували утриматися від поїдання печива «Орео» задля того, щоб через 15 хвилин отримати ще одне. Я от застрягла на наступному завданні: «Бита і м’ячик коштують $1.10. Бита коштує на один долар дорожче, ніж м’ячик. Скільки коштує м’ячик?» (стор.44). Скільки ж коштує м’ячик?
 
ЯК?
 
Доступно. Це меншою мірою схоже на науковий посібник, адже все просто структуровано і логічно прописано – від ситуації до нового поняття, від поняття до аналізу ситуації.  
 
Комплексно. Почасти автор посилається на дослідження інших груп науковців, тому заразом подає посилання на їхні праці, статті, книжки.   
 
КОМУ? 
 
- Першочергово тим, хто хоче бути у топі читацьких обговорень.
- Безперечно психологам, філософам і можливо економістам. 
- Тим, хто хоче зрозуміти психологію нераціональності.
- Тим, хто працює над своїм розвитком і удосконаленням.
 
Для мене книжка видалася радше психологічно-логічною, тому, якщо ви таки дослухаєтеся до наших марафонсько-читацьких читань, відкрийте її та прочитайте. А якщо ви також готові запропонувати свій переклад українською, то безмежна вам вдячність наперед.  
 
ЦИТАТИ.
 
Щоразу вкінці розділу автор пропонує цитати, 3-5 окремих речення. Тому, коли я щось проґавила або не второпала у розділі, обов’язкового залишалася обдумати ці твердження.   
 
On the other hand, surprising individual cases have a powerful impact and are a more effective tool for teaching psychology because the incongruity must be resolved and embedded in a casual story. That is why this book contains questions that are addressed personally to the reader. You are more likely to learn something by finding surprises in your own behavior than by hearing surprising facts about people in general. (page 174) 
 
Why is it so hard? The main reason for the difficulty is a recurrent theme of this book: our mind is strongly biased toward causal explanations and does not deal well with “mere statistics”. (page 182)
 
A general limitation of the human mind is its imperfect ability to reconstruct past states of knowledge, or beliefs the have changed. Once you adopt a new view of the world (or of any part of it), you immediately lose much of your ability to recall what you used to believe before your mind changed. (page 202)
 
Consumers have a hunger for a clear message about the determinants of success and failure in business, and they need stories that offer a sense of understanding, however illusory. (page 206) 
 
ОСОБЛИВА ПОДЯКА. 
 
Поради щодо цієї книжки я знайшла у блозі Альбіни Іцхокі, дружини професора Прінстонського університету. За що їй дуже вдячна. 
 
Наступного «мого» тижня очікуйте післямову другої частини книжки, а це про вибір і помилки Бернуллі, політику ризиків і задачу Самуельсона, а також відчуття благополуччя.
 
А Христина уже готує для вас огляд тематично різдвяної книжки.
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage