Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Лугова Анна
Мандрівки місцями письменників: Літературно-меморіальний будинок-музей Тараса Шевченка
У будинку, який зараз є музеєм, Тарас Шевченко мешкав протягом року: з весни 1846 року до 5 квітня 1847 – дня свого арешту.
 
Це місце стало житлом Шевченка після його повернення з Седнева. Тарас Григорович мешкав там разом зі своїми приятелями – художником Михайлом Сажиним та поетом Олександром Афанасьєвим-Чужбинським. Житло Тараса Григоровича було невеличким: кімната та майстерня, розташована на мансарді.
 
 
Музей відкрили 1928 року: вчені на чолі з завідувачкою музею А. Шевченко створили унікальну експозицію. З допомогою Академії наук музей Шевченка реставрували за проєктом художника та архітектора В. Г. Кричевського.
 
 
У 70-х роках будівлю реставрували вдруге: старовинні креслення, археологічні дослідження споруди, архівні документи, а також спогади сучасників дозволили точно відтворити інтер’єр та загальний дух того часу.
 
 
Атмосферу присутності Тараса Григоровича зберігає його майстерня на мансарді, де ніби самим художником залишені мольберт, пензлі, фарби, маленький розкладний стільчик та етюдник, з якими Шевченко ходив малювати київські краєвиди, що і сьогодні милують око крізь розчинене вікно.
 
 
Особливе враження справляє кімната меморій, де зібрані найцінніші експонати музею: малярське приладдя, оригінальні офортні дошки художника, примірники «Кобзаря» з автографами поета, його унікальна фотографія 1859 року в оригінальному оформленні та літній білий костюм, в якому він ходив вулицями міста.
 
 
Щорічно музей відвідує близько 10 тисяч людей, а також можна прогулятися садибою онлайн, адже існує віртуальний тур музеєм Шевченка. А також дізнатися більше цікавого про Кобзаря можна на сторінках абетки-енциклопедії «Шевченко від А до Я».
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage