Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Чиркова Дар'я
Маленька історія одного життя: Марі Кюрі
Геніальна або божевільна?
Жінка або вчена?
Егоїстка або гуманістка?
 
Марі – жінка, яка наприкінці XIX на початку ХХ століття перевернула світ. Через десятиліття вона стала зразком для феміністок і символом емансипації, але тоді, наприкінці ХІХ століття вона була жінкою в світі чоловіків. Жінкою, що стала рівною чоловікові. Жінкою, яку визнали за межами домашніх клопотів.
 
Марі Скадовська приїхала до Парижа не заради нових суконь і не подивитися на вежу, хоч вона тоді була найвищою будівлею. Марі приїхала в латинський квартал, і її Париж не виходив за межі Сорбонни. У той момент в житті дівчини було лише дві любові: хімія і фізика. У своєму листі сестрі вона писала: «Я така рада, що більше нема про що говорити».
 
Наприкінці 1800-х жінок хоч і брали на навчання до університету,  та все ще зчепивши зуби і занадто прискіпливо. Університет був чоловічим світом. Як і весь тодішній світ.
 
Марі досить швидко проявила свої знання, а зустрівши майбутнього чоловіка П'єра Кюрі в команді з ним відкрила Полоній і Радій. А отже і таємничу, лякливу радіоактивність. За відкриття нових елементів подружжя Кюрі стало лауреатами Нобелівської премії з фізики. А Марі Кюрі — першою жінкою, яка була удостоєна цієї премії.
 
Почавши співпрацю з лікарями, подружжя Кюрі встановили, що Радій допомагає вилікувати рак на початкових стадіях розвитку.
 
З тих пір, і після смерті чоловіка, девізом вченої стало: «Домогтися результатів на благо людства».
 
 
Після смерті чоловіка мадам Кюрі прийняли на його місце в професори Сорбонни, тим самим допустивши першу жінку до викладання і в професуру.
 
Через кілька років Марі знову стала лауреаткою Нобелівської премії – в галузі хімії за вивчення властивостей Радію, ставши першою людиною, двічі удостоєною медалі Нобеля. Її слова на врученні премії говорять про любов і повагу до загиблого чоловіка: «По-перше, я хотіла б нагадати, що відкриття Радію було зроблено П'єром Кюрі спільно зі мною. Ми також зобов'язані П'єру Кюрі за його фундаментальні експерименти в галузі радіоактивності. Моєю власною роботою були хімічні дослідження по виділенню Радію».
 
Усвідомивши корисні і руйнівні властивості Радію, Марі написала: «Люди, відкривши вогонь, — обпіклися. Але що б ми робили без вогню».
 
 
Під час Першої світової війни Марі Кюрі віддала свої медалі Нобеля, щоб зібрати грошей на переносні рентген-апарати для військових госпіталів, аби запобігти зайвій ампутації кінцівок.
 
Бігаючи з рентген-апаратами по полігонах, Марі стала першою жінкою, яка здала на права і кермувала автомобілем.
 
 
Спадщина П'єра і Марі Кюрі допомогла людям лікувати рак, добувати енергію, а також винаходити бомби і атомні електростанції.
 
Щоденники і речі Кюрі випромінюють сильну радіацію і донині; труна, в якій вона похована, оббита свинцем.
 
Незважаючи на чоловічу політику світу, Марі вдалося заявити про себе. Стати шанованою в науковому світі і зберегти авторство своїх відкриттів.
 
За множинним опитуваннями сучасності, Марі є найбільш впливовою жінкою наукового світу з XX століття і дотепер.
 
Спадщина Кюрі зберігає в собі безліч наукових робіт.
 
На її честь названо хімічний елемент (Cm Кюрій), в 1961 році ім'я Марі Склодовської-Кюрі привласнили кратерові на зворотному боці Місяця.
 
На її честь були випущені марки і монети в Польщі і Франції.
     
   
 
Про неї написано безліч біографій, зокрема ту, що увійшла в нашу серію «Маленькі історії Великих людей».
 
Зняті фільми: серед кількох стрічок варто звернути увагу на фільми «Мадам Кюрі» 1943 року та «Небезпечний елемент» 2019-го.
 
 
Особливий інтерес до персони Марі в останні роки викликаний рухом фемінізму і вивченням жіночих досягнень у чоловічому світі. Вона стала символом емансипації і проклала шлях в науку багатьом жінкам, зокрема і своїй донці, яка, пішовши по стопах батьків, стала великою вченою і вивчала Полоній, відкритий Кюрі.
 
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage