Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Старий Лев
Льюїс Керролл вважав фотографію справою свого життя
Усі ми знаємо Льюїса Керролла (справжнє ім'я Чарльз Латвідж Доджсон) як відомого письменника, зокрема автора історій «Аліса в Країні Див» та «Аліса в Задзеркаллі», математика, філософа. Та чи знали ви, що він також захоплювався мистецтвом фотографії?
 
 
Льюїс Керролл завжди цікавився технічними новинками, і одним із таких захоплень стала фотографія. Вперше спробував себе у цьому мистецтві 1856 року, коли придбав першу камеру, що на той час було розкішшю для 24-річного вчителя математики. Відтоді письменник фактично не розлучався з фотоапаратом. 
 
Взагалі він вважав саме фотографію справою свого життя, а не викладання. Навіть щоденний графік Керролла свідчив про це: вранці він читав лекції, ввечері готувався до занять, а увесь день займався зйомками, проявленням світлин, пошуком моделей і сюжетів, а також – виготовленням костюмів. Під час поїздок він завжди брав із собою камеру. Навіть під час переїзду в 1868-му у власне житло, передовсім облаштував фотостудію на мансарді. 
 
Фото1. Аліса Лідделл, 1860 та 1858 
 
Моделями Керролла були усі – родичі, друзі, колеги, звичайні перехожі. Врешті Керролл зосередився на портретній зйомці, а його фото передавали красу і атмосферу тієї епохи.
 
Фото 2. Аліса, Лоріна, Гаррі та Едіт Лідделл
 
Фото 3. Едіт, Лоріна та Аліса Лідделл
 
Аліса та її сестри – доньки Генрі Лідделла, філолога-класика, декана одного з коледжів Оксфорду і друга Керрола, – не лише надихнули письменника опублікувати його історії, а й були першими моделями. До тепер збереглось небагато світлин дівчат: на одній Аліса у білій сукні сидить поруч з квітами, на іншій – стоїть босоніж, зображуючи жебрачку, ще на одному фото вдягнута у китайський костюм. Останню фотографію дівчинки Керролл зробив, коли їй було 18 років – у 1870-му. Проте сама Аліса завжди казала, що спостерігати за проявленням фото значно цікавіше, аніж позувати. Також збереглось кілька світлин, на яких зображено кількох дітей Лідделла – дівчат Едіт та Лоріну і хлопчика Гаррі.
 
Фото 4. Ліворуч – поет Альфред Теннісон; праворуч – художник Вільям Гольман Гант, 1860
 
Відомою роботою Керрола є портрет поета Альфреда Теннісона. Ця світлина потребувала багато терпіння і сили фотографа: щойно у нього виникла ідея зробити фото поета, він щодня ходив до Теннісона в гості (при чому без запрошення), поки врешті не застав його вдома і не отримав можливості реалізувати свій задум. В одному із листів кузенові Керролл пише: «Мене неправильно зрозуміли, кажучи, ніби я вистежив великого поета в його житлі. А я лише користувався невід'ємним правом будь-якого вільного британця на ранковий візит!».
 
Фото 5. Ліворуч – фізик і хімік Майкл Фарадей, 1860; праворуч – лікар Реджинальд Сауті, кінець 1850-х.
 
Також серед відомих особистостей на світлинах Керролла можна побачити кронпринца Данії Фредеріка, природознавця і зоолога Томаса Гакслі, фізика та хіміка Майкла Фарадея, художника Вільяма Гольмана Ганта, лікаря Реджинальда Сауті та ін. 
 
Фото 6 . Кронпринц Данії Фредерік, 1863
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage