Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Бєглов Володимир
Людина-львів'янин у 2025-му
У мене є обов'язок - писати про деякі прочитані книжки для блоґу на сайті "Видавництва Старого Лева". Це цікаве заняття, бо, серед іншого, провокує тебе як читача формувати чітку думку про текст, з яким знайомишся. Дуже вигідно і зручно, рекомендую усім.
 
Останньою книгою, з допомогою якої ховався від реальності у громадському транспорті, стали "Плинні Часи" Зіґмунта Баумана. Один з найвідоміших філософів сучасності, автор терміну "постмодернізм" намагається якось пояснити те, що відбувається з планетою в новочасі. Перекладач навмисно не використовує слова "постмодерний", бо автор пише про пост-постмодерний період, тож "нові часи" - набагато чіткіше означення.
 
Нові часи за Бауманом - плинні, тобто непевні. Як би нам не хотілося осягнути світові фінансові, політичні, суспільні тенденції; як би не намагалися ми зрозуміти, як маємо жити, "что такое хорошо, что такое плохо", нам це не вдається. Ми губимося серед цінностей, які одна одну спростовують, пише Бауман. Ми не боїмося старих забобонів, але активно вигадуємо страхи нового часу. Ми дезорієнтовані, каже філософ. Ми глобально дезорієнтовані.
 
Уся суть книги - пояснити оцю тезу, на пальцях показати, що людство уже не знає, куди іде, і, найстрашніше, не знає, навіщо. Власне про цю книгу я й збирався писати у своєму блозі. Але сьогодні вранці, їдучи в таксі на чергове інтерв'ю, витяг з наплічника малюсіньку брошурку білого кольору, на якій великими зеленими літерами написано: "Унівська група. Львів 2025". Товариш подарував напередодні. І якщо ще вчора мав на меті рекомендувати шановному товариству осягнути тлінність наших із вами потуг за Бауманом, сьогодні - категорично забороняю читати той бестселлерний текст.
 
"Плинні Часи" - це філософська антиутопія. Біди й трагедії усіх і кожного пояснюються та підтверджуються, обростають засновками й висновками, але - не дають надії та не надихають. А білого кольору брошурка на 24 сторінки - надихає. Унівська група - це добровільна спілка інтелектуалів, які свого часу зустрілися в Унівському монастирі і вирішили напрацювати бачення нашого міста у 2025 році. Це своєрідна шпаргалка для міських політиків і чиновників, для тутешнього великого й малого бізнесу, для академічних спільнот і інших "дорослих дядь".
 
Наскільки мені відомо, цим високим достойникам візію Львова за 11 років Унівська група уже презентувала. Цей документ навіть прийнято як офіційну стратегію міста у Львівській міськраді. Дійте!
 
Однак, по-моєму, суть не в політиках і не в академіках. Суть в мені і в тобі, у звичайних львів'янах, яким не ліньки і не страшно узяти на себе відповідальність - не лише за себе і свою родину, а за цей безмежний і перспективний Львів. Авторитетні інтелектуали дискутували, сперечалися, горлянки одне одному гризли, але таки дійшли до спільного знаменника і простою мовою без зайвих епітетів прописали, яким має стати наше місто.
 
"Львів 2025" - це не інструкція з використання, це керівництво до дій. Це не вісім томів багаторічних досліджень, а 24 сторінки, які пояснюють, чому звідси не треба їхати до Києва, Португалії чи Канади. Тут усе: і "Львів - місто без маршруток", і "Львів - освітній центр". І це цілком обґрунтований та реалістичний спосіб жити як Людина, людина-львів'янин. Брошурки розповсюджуються безкоштовно. Шукайте. Або просто перейдіть за посиланням: univska.com
 
ДОВІДКА: Унівська група — неформальне середовище львівських та "довколальвівських" інтелектуалів, об'єднаних ідеєю створення довготермінової стратегії для Львова. Група є позапартійним і позабізнесовим самофінансованим об’єднанням. До групи увійшли науковці, підприємці та фахівці з різних сфер, частина з яких відома своєю тривалою роботою в організаціях, що ставили на меті відродження Львова (Товариство Лева, Інститут розвитку міста тощо). Тривале існування такого об’єднання стало ознакою браку нового інтелектуального клубу у Львові після занепаду Дзиґи та закінчення помаранчевої революції.
 
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage