Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Власенко Наталя
Львівський бук-лист
Фото Сергія Горобця
 
Львів. Про нього можна сказати багато, і не сказати всього. Можна побувати тут багато разів, але щоразу відкривати для себе щось нове й не бачене. Це місто вабить та зачаровує – своєю автентичністю, старовиною, архітектурою, атмосферою. Подорожувати Львовом можна не тільки географічно, але й літературно. Відкривати для себе більше деталей про місто Лева.
 
1. І.Лемко «Легенди старого Львова»
 
Ілько Лемко – один з найвідоміших «львовознавців». В його книзі «Легенди старого Львова» зібрані найцікавіші львівські легенди, перекази, бувальщини за мотивами телепрограми «Легенди старого Львова» на ТРК «Люкс» (2002 - 2004 рр.), яка виборола звання найкращої телепрограми України 2004 р. і одержала Національну премію «Телетріумф».
 
Тут допитливий читач знайде безліч цікавих історій з життя міста та передмість, кожного будинку на площі Ринок, історію львівської ратуші, монастирів, церков, доріг, замків львівської області та й просто людей. Чудова книга, яка дозволяє відчути атмосферу давнього Львова.
 
 
 
 
2. Ю.Винничук «Таємниці львівської кави»
 
Львів і Кава – речі нероздільні; це дві легенди, поєднані в єдине ціле. З книгою «Таємниці львівської кави» ви здійсните навколосвітню подорож, опинитеся у найкращих львівських кав’ярнях минулого й сучасності та навчитеся готувати найсмачнішу, найароматнішу і найромантичнішу львівську каву.
 
 
 
 
 
3. А.Курков «Львівська гастроль Джимі Хендрікса»
 
 «Львівська гастроль Джимі Хендрікса» - роман, де переплітаються дійсність і вигадка, де немає межі між реальністю і сюрреалізмом.
 
Над сухопутним Львовом літають чайки, і в місті часом пахне морем. Колишні хіпі в компанії з екс-капітаном КДБ збираються на Личаківському цвинтарі біля могили... американського рок-співака і гітариста Джимі Хендрікса. А стародавніми вулицями міста ночами носиться старенька іномарка з людьми, які жадають вилікуватися. Один з найбільш оригінальних та атмосферних романів Куркова. Після прочитання хочеться переслухати Хендрікса, й справді починаєш шукати моря десь за рогом сусідньої вулиці.
 
 
4. Ґвара. Автентична львівська абетка
 
Львівська ґвара — міська говірка, урбаністичний лінгвофеномен, що сформувався у Львові в результаті змішання південно-західних діалектів української мови та польської мови, зі значними домішками німецької та єврейської лексики за часів австрійського та польського панування.
 
Андрути, бамбетель, філіжанка, колєжанка, вельон, вуйко… - якщо вас ці слова не дивують й ви можете дати тлумачення кожному, вітання, ви - справжній львів’янин:) А якщо у вас виникли труднощі, то «Ґвара» саме для вас.
 
Як правильно - «мармуляда» чи «джем», «фризієрка» чи «перукарка», «дверець» чи «залізничний вокзал», «вельон» чи «фата», «карменадлі» чи «відбивна» — все це знайдеться у абетці.
 
5. Андрій Кокотюха «Адвокат з Личаківської»
 
Прогулятися вуличками Львова 1908 року, коли проспект Свободи ще був Гетьманськими Валами, а Личаківська ділилась на Верхній та Нижній Личаків, потрапити в заплутану кримінальну справу й зіткнутися зі справжніми львівськими батярами – все це можливо на сторінках першої книги із серії «Ретророман» Андрія Кокотюхи.
 
Роман розповідає про успішного молодого київського правника Клима Кошового, який дивом вирвався з тюрми й утікає від переслідувань царської влади до Львова. Але тут його заарештовує поліція — через загиблого відомого адвоката Євгена Сойки, з яким Клим Кошовий потоваришував у Києві. Покійний мав у Львові сумнівних друзів і могутніх ворогів. Самогубство чи вбивство? Пошуки істини водять Кошового темними лабіринтами львівських вулиць. На шляху — зухвалі батяри, міські кримінальні королі та російські терористи-бомбісти. А ще поліцейський комісар Марек Віхура, в якого Клим постійно плутається під ногами. Правда приголомшить Кошового та його нового відданого друга Йозефа Шацького. Й назавжди змінить долю загадкової та впливової красуні Магди Богданович...
 
6. «Львів. Львів’янки. Любов»
 
«Нова антологія Літературної агенції «Піраміда» має яскраво виражений гендерний ухил: авторки – усі жінки. З різними характерами й прихильностями, уподобаннями та стилями, прагненнями й набутками, досвідами й професіями. Але вони всі вибрунькувалися на родовому дереві Міста, Яке Люблять. Люблять тихо чи несамовито, проте не позірно. Тому образ Міста проступає на сторінках не пахощами кави чи гарячого шоколаду, а іменами, вуличками, кам’яницями, годинниками», – зазначається в анотації до книги.
 
Під обкладинкою зібрані фрагменти нових романів і оповідання та новели як авторок з літературною біографією, так і початківців, що згодом, безсумнівно, підтвердять перші спроби свіжими творами. Це Тетяна Вергелес, Маріанна Вдовиковська, Тетяна Грунська, Любов Долик, Оксана Кришталева, Оксана Лозова, Христина Лукащук, Катерина Міхаліцина, Надія Мориквас, Ірина Показанова та Жанна Слоньовська.
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage