Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Власенко Наталя
Львів. Література. Натхнення
Насправді, дуже складно писати ці перші рядки, бо ніколи не знаєш, як почати. Я мала написати ґрунтовну рецензію… Але, боюсь, це буде пост любові до Львова й захоплення прекрасним літературним путівником, який щойно вийшов друком.
 
Львів. Він завжди був на грані, на межі, на перехресті – імперій, країн, національностей, мов… І саме ця перехресність, як мені здається, породила культурне багатство та літературну спадщину, завдяки якій Львів потрапив до програми ЮНЕСКО й здобув титул «міста літератури».
 
Чим, власне, можна виміряти «літературність» міста, його значущість? Кількістю письменників? Лауреатів міжнародних премій? Львів не є всесвітньовідомим містом, і тим більше не має (принаймні зараз) нобелівських лауреатів. Як писав Юрко Прохасько (а краще за нього я не скажу), «Львів не Париж, не Трієст, не Дублін, але також і не Цюрих, куди великі письменники люблять приїздити помирати. І все ж: цьому місту притаманний цілком неповторний літературний флюїд».
 
Львів – місто-еклектика. Тут спокійно співіснувала єврейська громада й вірменська, австрійська, польська, німецька культури. «Усі ці культурні традиції відбились у літературній спадщині міста. Розмаїття мов, імен, тем, локацій, стилів, світоглядів на спільному львівському ґрунті. Мабуть, єдине, що може перетворити цю неймовірну суміш у вишуканий коктейль, - це міф портового міста, яке ніколи не мало моря».
 
 
Щиро тішусь, що нарешті у Львова з’явився путівник – не просто цікавими місцями чи пам’ятниками, а саме путівник літературний, такий, що занурює читача у світ минулої та сучасної літератури міста, окреслює місця й маршрути.
 
До теми. Купити книгу "Львів - місто натхнення. Література"
Мені сподобалось, що це не роман, який треба читати послідовно, а вельми строката мозаїка з розповідей, фактів, есеїв; тут нема лінійного сюжету – можна читати з будь-якого розділу те, що цікавить саме зараз. А взагалі, найкраще почати читати книгу з кінця, а саме – з карти, яка пропонує пройтись маршрутами «Слідами Івана Франка» або «Місцями Лема у Львові». Ця карта – прекрасна нагода наново відкрити для себе Львів, подивитись на місто під іншим, літературним кутом зору. Адже для більшості туристів місто Лева обмежується лише площею Ринок, рестораціями, кав’ярнями та, у кращому випадку, кількома музеями. Навіть мені, людині, яка бувала у Львові десятки разів, привозила на екскурсії туристичні групи з Одеси, блукала всіма центральними й віддаленими вулицями міста, захотілось знову пройтись знайомими місцями, але вже з літературною мапою, аби подивитись на кав’ярню, де любив сидіти Франко, або побачити будинок, де провів свої перші двадцять років Станіслав Лем.
 
Хоч на обкладинці книги і написано «енциклопедичний путівник», це, за словами Катерини Міхаліциної, лише відправна точка на літературній мапі Львова, що приведе допитливого читача до потрібної йому інформації і наштовхне на глибші роздуми та дослідження.
 
 
*** 
P.S. Мій постскриптум – не зовсім щодо путівника, але точно про Львів, бо це місто, яке щоразу дарує мені море натхнення, в його кав’ярнях чи готелях мені багато пишеться, й після кожного львівського вояжу мої нотатники вкриваються новими поетичними чи прозовими рядками.
 
У цьому місті дуже багато любові. Любов – у всьому: витонченій архітектурі, старій бруківці, затишних кав’ярнях, книгарнях та музеях, залізничній колії і трамваях, старовинних соборах, картатих пледах на терасах кафе, старих квартирах з п’єцами, горнятках кави, яку п’єш о шостій ранку після одеського потягу, парках, що так рясно й гарно жовтіють восени…
 
Любов ніби у самому повітрі. Розливається ним, проникає в легені, селиться теплом десь всередині. Можливо, саме тому тут так легко дихається. Навіть взимку, коли морозно й холодно, ніколи не мерзнеш, бо всередині – любов. Або, принаймні, завжди є можливість забігти до однієї з численних кав’ярень й випити каву з цинамоном чи імбирем.
 
Любити це місто – вже щастя.
 
Але любити у цьому місті – не завжди історія з хепі-ендом, бо часто ці любові скороминучі, плинні й невзаємні, на відміну від тієї одної, яку шукаєш – високої, вічної, натхненної. Ті любові, ті чоловіки кружляли, немов карусель у парку, як ті сніжинки у вихорі, лишаючи по собі лиш холод й порожнечу. Але життя триває далі. Вічним лишається лише один мій роман – роман з містом. Взаємний та натхненний.
 
Дякую, Леве.
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage