Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Шиманська Анна
Література, фільми та музика – рекомендації від Галини Вдовиченко
Попереду вихідні, а ви досі не вирішили чим себе зайняти? Інколи пошук чогось вартісного займає більше часу, ніж сам процес читання чи перегляду. Цей складний вибір: що цікавого подивитись, прочитати або ж послухати – знайомо, правда? І тут ми спробуємо прийти на допомогу та полегшити пошуки якісного контенту. Адже своїми книжково-кінематографічно-музичними вподобаннями ми попросили поділитись улюблену письменницю дорослих та дітей, авторку романів «Пів’яблука. Інші пів’яблука», «Найважливіше – наприкінці», дитячих оповідань «36 і 6 котів», «Чорна-чорна курка», «Мишкові миші», «Ліга непарних шкарпеток» та ін. – Галину Вдовиченко.
 
І ось її рекомендації, серед яких ви точно знайдете щось для себе!
 
Книжки:

Жоель Діккер «Правда про справу Гаррі Квеберта» (переклад Леоніда Кононовича)

Захоплива історія, дуже вправно написаний роман. Додатковий бонус для тих, хто пише сам – зміст розмов двох письменників про процес писання романів.
 
Лариса Крушельницька «Рубали ліс»

Ці спогади – з розряду обов’язкового читання усім, хто хоче знати історичну правду з перших вуст.

Ісабель Альєнде «Оповідки Єви Луни» (переклад Сергія Борщевського)  
 
Авторка збірки має особливий стиль: щільність письма, образність, вміння добирати точні слова. Не все у збірці на одному рівні, але у цьому теж є своя привабливість.
 
Тадеуш Доленга-Мостович «Кар’єра Нікодема Дизми» (переклад Андрія Павлишина)

Роман про посередню особистість, що волею обставин стає провідним діячем держави. Дуже промовиста історія про те, як складаються подібні кар’єри.
 
Туве Янссон «Камінне поле» (переклад Наталі Іваничук)

Повість про журналіста, який на пенсії починає писати книжку про пана Ігрека, і що з того виходить; чудово розкривається психологія творчості.
 
 
Фільми/серіали:
 
Скажу лише про повнометражні фільми, не торкаючись серіалів і анімаційних фільмів. Це лише мала частка фільмів, які викликають потребу знову їх переглянути з часом.
 
«Патерсон» (2016, режисер Джим Джармуш)

Фільм про природу творчості. Після перегляду у кожного глядача залишаються свої інтерпретації побаченого.
 
«Три білборди за межами Еббінга, Міссурі» (2018, сценарист і режисер Мартін Макдона)

Фільм про те, як змушена діяти людина в умовах, коли правоохоронці залишаються бездіяльними. «Три білборди…» зняли за 33 дні, що викликає особливий подив.
 
«Міст шпигунів» (2015, режисер Стівен Спілберґ, у головній ролі – Том Генкс)

Про те, як важливо за будь-яких умов залишатися професіоналом, навіть коли мало хто здатний зрозуміти твої дії; про те, як діє у певній ситуації фахівець-законник. Це ще й фільм про найважливішу точку зіткнення двох систем, двох протилежних ставлень до людини, до вартості людського життя. А загалом фільм – про події 1957 року і про обмін радянського і американського шпигунів Абеля і Пауерса, хоча у цій історії головна діюча особа – адвокат Донован.
 
«Сука-любов», (2001, сценарист Ґільєрмо Арріаґа)

Плюс до цього: пізніші фільми цього режисера, що склалися у трилогію, «21 грам», «Вавілон». Складна конструкція, жорстокі сцени (тому не кожному цей фільм варто дивитися), зв’язування різних ліній, продуманість деталей і ще щось, якась магія.
 
«Молодість» (2015, режисер Паоло Соррентіно)

Ця кінорозповідь так лягає на сприйняття, що навіть через кілька місяців після перегляду пам’ятаєш епізоди, діалоги, окремі кадри…
 
Плюс українські фільми останнього часу і серіал «Спіймати Кайдаша».
 
 
Музика:
 
Ґуставо Сантаолалья (Gustavo Santaolalla), аргентинський композитор і музикант, автор музики до трилогії фільмів Іньярітто, а також до фільмів «Горбата гора», «Щоденники мотоцикліста» та інші.
 
Олдос Гардінґ (Aldous Harding), співачка і композиторка з Нової Зеландії, – за сміливі пошуки своєї музики і свого голосу.
 
Onuka (особливо «Місто», «Around me» та інше) – за поєднання української традиції і сучасності, за те, як звучать трембіти в її композиціях, і за багато чого іншого.
 
Стінг – це непроминуча любов до «Shape of  My Heart», «All for Love», «Fields of Gold» та іншої музики британського композитора і виконавця.
 
Мирослав Скорик – від його «Мелодії» з фільму «Високий перевал», яка виконується у 50-ти різних обробках, зокрема і вуличними музикантами, що є справжнім народним визнанням, – і до  його концертів для соло з симфонічним оркестром, тривалістю в п’ятнадцять хвилин. Від першого українського твісту «Не топчіть конвалій» до опери «Мойсей».
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage