Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Кудрик Анна
Леся Українка. 150 років разом
25 лютого святкуємо ювілей — 150 років від дня народження Лесі Українки. Поетеса, перекладачка, патріотка. Її образ став номінальним. Її вірші знають на пам’ять тисячі українців. Пам’ятають. Люблять. Шанують.
 
Тож де і як можна натрапити на образ Лесі Українки зараз? Розповідаємо про кілька із багатьох цікавих подій, книжок та різних інтерпретацій, присвячених Лесі.
 
 
Виставки
 
Мистецький проєкт «Леся Українка: 150 імен»
Коли: 25.02 (вхід за запрошенням) з 26.02 — 08.03 (вільний вхід).
Де: місто Київ, вул. Хрещатик, 2, Український дім.
Про подію: Масштабна культурна подія, яка включає: Косач Talks — інтелектуально-дискусійна програма, що триватиме з 26 по 28 лютого включно. Трансляція Re:post-опери «LE» від Влада Троїцького та музичної формації NOVA OPERA. Дізнаєтеся більше про особисте життя і творчість Лесі Українки. Зможете відвідати галерею портретів та скульптур — образів поетеси. З детальним розпорядком дня можна ознайомитися на сайті мистецького проєкту.
 
 
Виставка сценографії до вистав Лесі Українки — Простори Лесі
Коли: 25.02 30.05.
Де: місто Київ, вул. Велика Васильківська, 121, Музей актриси Марії Заньковецької.
Про подію: Автори прагнуть показати творчість Лесі Українки в різних стилях через театральні вистави. Завдяки поколінням сценографів збереглися режисерсько-сценографічні концепти. Будуть представлені роботи Анатоля Петрицького, Матвія Драка, Федора Нірода, Мирона Кипріяна тощо. Також візьмуть участь Lider Triennial of Scenography.
 
Десять облич Лесі
Коли: 24.02–24.03.
Де: місто Житомир, вул. Велика Бердичівська 61/18, Дім української культури.
Про подію: Персональна виставка ілюстратора Олександра Грехова. Чи уявляли ви коли-небудь як Леся Українка виглядала би під пензлем Ван Гога? А Пабло Пікассо? Київський ілюстратор зобразив портрети поетеси в стилях: Мондріана, Кандинського, Боттічеллі, Делоне, Малевича, Фріди Кало та інших.
 
 
«Історія в костюмі»
Коли: 10.02 — 28.02.
Де: м. Київ, бул. Тараса Шевченка, 12, Національний музей імені Тараса Шевченка.
Про подію: виставка оригінальних театральних костюмів, створених для постановки драм Лесі Українки з 1939 по 2002 роки. Виставка присвячена також 80-літтю від дня присвоєння театру її імені. На експозиції переважно показані костюми з філософсько-поетичної драми «Камінний господар» (саме нею розпочинають кожний театральний сезон).
 
Лісова пісня
Коли: 23.02–31.03.
Де: м. Житомир, вул. Дмитрівська, 5, Музей космонавтики імені Сергія Павловича Корольова
Про подію: Перший у світі фотопроєкт, який зображує всіх персонажів драми-феєрії «Лісова пісня». Артем Ляхович, фотохудожник, зняв понад 100 театралізованих фотопроєктів на казково-фантастичну тематику. У проєкті знято 19 образів. Концепція — з‘єднати різні епохи й показати всю красу міфоепічних традицій.
 
Театральні вистави
 
Театральна декада «Лесина весна»
Коли: 23.02 — 04.03.
Де: м. Луцьк, вул. Кривий Вал 18, Волинський академічний обласний театр ляльок.
Про подію: В академічному театрі будуть представлені п’єси Лесі Українки: «Лісова пісня», «Камінний господар», «Як горобець розуму шукав».
 
Події онлайн
Онлайн-вистава до Дня Народження Лесі Українки «Камінний господар»
Коли: 25.02, 05.03 та 10.03.
Де: онлайн.
Про подію: театральна онлайн-вистава «Камінний господар» у театрі на Подолі за підтримки «Театру 360 градусів». Режисер-постановник Іван Уривський. В Україні вперше покажуть відеоверсію постановок з інтеграцією 3D копій акторів та декорацій. Глядачі зможуть подивитися на поєднання сучасних технологій із класичним театром. Режисерська версія любовної інтриги Дон Жуана не залишить нікого байдужим.
 
Екранізація творів Лесі Українки
«Мавка. Лісова пісня»
Режисер: Олександра Рубан.
Продюсери: Ірина Костюк, Анна Єлісєєва, Єгор Олесов.
Жанр: фентезі, історія кохання, комедія.
Про фільм: Мавка — берегиня лісу, її головне завдання — боронити Дерево життя від будь-яких зазіхань людей.
Лукаш — звичайний хлопець, який дуже любить грати на сопілці, але дуже боїться робити це на людях Але стається те, чого ніхто не очікував. Саме завдяки музиці Мавка та Лукаш зустрічаються та закохуються з першого погляду. А ж тут до села приїжджає Килина, яка прагне заволодіти Деревом життя, прикриваючись тим, що збирається відродити стару лісопильню. Що тепер буде з лісом та як далі будуть розвиватися стосунки Лукаша та Мавки?
 
Леся Українка у сучасному мистецтві
 
Леся Українка та «Квантовий стрибок Шевченка»
 
У лютому 2019 року на станції метро Тараса Шевченка в Києві була представлена виставка Олександра Грєхова «Квантовий стирбок Шевченка». Але 17 лютого вандал зіпсував картини художника. На підтримку проєкту ілюстраторка видання The Devochki Леся Мазаник створила серію портретів у тому ж стилі, але за участю Лесі Українки.  Вона зобразила поетесу в образах: Дивожінки, Фріди Кало, Мерилін Монро, Одрі Хепберн, Анни Вінтур, королеви Єлизавети та навіть в образу Тараса Шевченка.
 
 
Література
 
«Залізна вода»
Автор: Лаюк Мирослав
Про книгу: 
У романі розгортається історія, пов’язана з головною жінкою української культури — Лесею Українкою. Театральна режисерка та молодий чоловік, який після довгої відсутності повертається в рідні краї, — як далеко вони готові зайти в пошуках унікального листа, що міг би внести ясність в один із найтаємничіших і найбільш резонансних сюжетів історії нашої літератури? Як на початку минулого століття йшли за Лесею невідома поетка, проста гуцулка, плотогон і черниця-бернардинка? Дізнаєтеся в новому романі автора книжок «Баборня» та «Світ не створений» Мирослава Лаюка.
 
«Сила дівчат. Маленькі історії великих вчинків»
Автор: Катерина Бабкіна, Марк Лівін.
Про книгу: Книжка-збірка з 50 історій про видатних українок. Серед яких є й Леся Українка. Книжка спрямована на те, щоби захопити дітей непростими історіями з життя жінок, показати, що з несправедливістю можна боротися та що означає по-справжньому любити своє діло.
 
«Це зробила вона»
Автори: Тамара Гундорова, Валентина Вздульська, Олександра Орлова, Вікторія Амеліна, Юлія Стахівська.
Про книгу: Ця книга допоможе дитині повірити в себе та зрозуміти, що вона може досягти всього, чого забажає. На прикладі історій із життя видатних жінок діти зможуть дізнатися історію України. Малеча знайде гарний приклад для наслідування, а дорослі — тему для дискусій. Яскраві ілюстрації тільки закріплять образи в пам’яті.
 
«З людської намови. Проза»
Автор: Леся Українка.
Про книгу: Лесю Українку завжди всі згадують як поетесу, забуваючи, що вона також писала і прозу. Лариса Косач майстерно володіла прозовим словом і розкривала психологічну модерністську драму в буденних ситуаціях. Це зібрання оповідань увібрало найкращу белетристику.
 
«Леся Українка. Листування»
Автор: Леся Українка.
Впорядкувала: Оксана Прокіп.
Про книгу: справжній подарунок для «лесезнавця» та для будь-кого, хто цікавиться життям Лесі Українки. Три томи листування: 1876–1897, 1898–1902, 1903–1912 років розкривають життя поетеси з іншої сторони. Жива, яскрава, творча, без зайвого пафосу — така Леся відкривається читачам у листах. Це справжня знахідка, яка може показати справжнє життя у XIX — поч. XX століть української інтелігенції.
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage