Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Дронь Артур
Дослідниця планет і програміст роботів. Ким ваші діти працюватимуть у майбутньому?
А ви знаєте, що у майбутньому фермери вирощуватимуть їжу без води? А що мореходці користуватимуться сонячними вітрилами? Навіть кравчині колись працюватимуть не лише з тканинами, а й із ДНК!
 
Про такі незвичні та цікаві професії розповідають Софія Россі та Карло Канепа у книзі «Ловець пластику та інші професії майбутнього». Нове дитяче видання у перекладі Ксенислави Крапки та з ілюстраціями Луки Полі уже в продажу, тож готове до знайомства з юними читачами.
 
Старий Лев уже поспішає ознайомити вас із деякими найцікавішими професіями майбутнього. Можливо, ваші діти, онуки або братики із сестричками оберуть собі професію саме завдяки цій книжці?
 
***
 
Дослідниця далеких планет
 
Температура за бортом –60 °C, буря лютує та засипає ілюмінатор червоним пилом. Це не та погода, до якої ми звикли на своїй планеті, але Неллі загалом до вподоби те, як триває життя на Марсі.
 
Втім, як зрозуміло з назви її професії — дослідниця далеких планет, основна місія Неллі — відкривати та досліджувати незнані світи. «Мені знову час у дорогу», — каже вона друзям. Виявилося, що на орбіті Сіріуса розташована планета, що, хоч з якого боку глянь, дуже схожа на Землю.
 
«Ми маємо новий пропелер, тож дістанемося туди всього за три дні, — каже Неллі, готуючись до зльоту разом з іншими дослідниками. І додає: — Хтозна, може, і на цій новій планеті, і на Марсі колись житимуть люди».
 
 
Увівши точні координати нової планети, яку їм належить дослідити, вони готові лягати на знамениті кріогенні ліжка: щоб уникнути зайвих фізичних рухів під час польоту, дослідники заморожують власні тіла, виходячи зі стану сну просто перед прибуттям. «На добраніч!» — шепочуть вони в унісон, поки галактична темрява поступово огортає їхній зореліт.
 
Минає трохи більше як десять годин, і… ВІУ-ВІУ-ВІУ! Спрацьовує сигнал сповіщення, тож Неллі, здригаючись, прокидається. У кімнаті жарко і, як показує індикатор термоконтролю, стає ще гарячіше.
 
«Ой-ой, ми зараз зіткнемося з вогняною кулею», — хором верещать дослідники, вказуючи на зірку Сіріус. Температура зовні космічного корабля наближається до 3500 °C: система охолодження довго не витримає.
 
«Напевне, ми ввели неправильні координати або ж це якась непоясненна сила тяжіння, — вигукує Неллі. — Я до кабіни. Може, ще встигнемо щось виправити».
 
У мить, коли всі думають, що зіткнення неминуче, команді вдається змінити напрямок та зійти з курсу.
 
Усі живі та здорові!
 
Якщо ваша дитина:
— захоплюється астономією;
— цікавиться невідомим;
— має величезне бажання подорожувати;
то ця професія майбутнього саме для неї!
 
***
 
Садівниця, що розмовляє з рослинами
 
Уже певний час ліс Комі мав хворобливий вигляд. Листя день у день жовтіло, гілля сохло, а окремі види рослин узагалі почали зникати. Щоби потурбуватися про ліс, сюди прибула Віола з командою садівників, які розмовляють з рослинами. Взагалі-то, казати «садівник» не зовсім правильно. Насправді лише ці дослідники знайшли спосіб спілкуватися з рослинами, тож вони єдині розуміють, що одне одному кажуть дерева, квіти, листки та корені.
 
«Друзі, скоро тут похворіють усі дерева й ми не зможемо нічим зарадити. Нумо до роботи!» — каже Віола.
 
Тож вони швиденько встановлюють новий пристрій для синхронного перекладу, який Віола розробила в своїй лабораторії. Він гуртує всі мови, якими розмовляють рослини, й видає принаймні частково зрозумілий людям переклад.
 
Наземні передавачі працюють як слід, і невдовзі на екрані починає з’являтися перша черга хвиль. Спершу вони мовби безладні, однак за кілька секунд слова починають набувати сенсу. Віола вголос зачитує послання, отримане від лісу: «Без нас та без виробленого нами кисню життя на планеті було б неможливе. Тепер забруднення повітря та кліматичні зміни заважають нам виконувати роботу».
 
Щоб оздоровити ліс, простих рішень замало, тож садівникам треба вжити кардинальних заходів. «Ми збудуємо перше та єдине місто в світі, створене спеціально для рослин. І назвемо його Арборея!», — з ентузіазмом вигукує Віола.
 
«Завдяки нам, садівникам, що розмовляють з рослинами, дерева та квіти отримуватимуть необхідну їм увагу та у відповідь вироблятимуть кисень для жителів довколишніх міст. Вони стануть справжніми зеленими легенями усього регіону».
 
Якщо ваша дитина:
— цікавиться рослинами, зокрема квітами;
— гарно орієнтується в просторі;
— має здібності до розв’язування загадок і головоломок;
то ця професія майбутнього саме для неї!
 
***
 
Програміст самосвідомих роботів
 
Уже кілька днів в університеті говорять лише про це.
 
Луїс урешті готовий до перевірки того, над чим працював довгі місяці, проводячи прицільні дослідження, щоб досягнути однієї мети: створити робота, що може розв’язувати проблеми та рухатися вільно, без керування людини. Луїс та його колеги, програмісти самосвідомих роботів, зрозуміли: єдиний спосіб розкрити таємниці людського мозку та «перенести» їх у роботів — дослідити мозкові хвилі сплячої людини.
 
Кілька місяців Луїс аналізував нічні думки, сновидіння та спогади десятків футболістів, використовуючи для цього «подушку-ловця снів» та записуючи отримані дані на кілька комп’ютерів, щоби потім перенести їх до пам’яті Chris7, спеціального робота-футболіста.
 
«Тільки погляньте: на певних етапах сну мозок працює активніше, ніж коли ми не спимо! У нас народжуються нові ідеї, зникають непотрібні думки та зміцнюються важливі спогади», — захоплено пояснює Луїс за кілька хвилин до початку вирішального експерименту.
 
 
 
Усе готове: програміст самосвідомих роботів починає завантажувати дані зі своєї спеціальної подушки. На університетському футбольному полі бачимо надзвичайно зосередженого воротаря і трьох захисників, що прагнуть побачити Chris7 у дії.
 
«Один, п’ять, чотири, шість. У ДОСТУПІ ВІДМОВЛЕНО!»
«Один, п’ять, чотири, сім. У ДОСТУПІ ВІДМОВЛЕНО!»
«Один, п’ять, чотири, вісім. У ДОСТУПІ ВІДМОВЛЕНО!»
 
Луїса кидає в холодний піт. У всій цій метушні він забув правильну послідовність цифр, якою можна активувати робота. І коли Луїс уже готовий визнати поразку та вибачитися перед іншими програмістами самосвідомих роботів, стається щось неймовірне: Chris7 починає рухатися вперед із м’ячем, абсолютно самостійно. Його не вчили потрібних рухів: він діє вільно, базуючись на численних сновидіннях, які Луїс завантажив у його пам’ять.
 
Перший захисник намагається зупинити його підкатом, та Chris7 перестрибує через нього двоетапним стрибком. Потім пропускає м’яч межи ногами другого супротивника. Третій захисник намагається спинити робота, хоч куди б той не звернув, однак Chris7 без жодних зусиль дриблінгує повз нього й опиняється просто перед воротарем. Луїс на трибуні ледь не вистрибує зі шкіри: «Чи зможе він забити гол?» — думає Луїс. Та не встигає він додумати цю думку, як Chris7 сам підіймає м’яч на висоту понад 2 м і дивовижним ударом через себе в падінні скеровує його просто під поперечиною воріт!
 
«Ми зробили це! — кричить Луїс, не вірячи власним очам. І додає: — Та це лише перший маленький крок: людська свідомість — все ще дуже загадкове явище. Хтозна, скільки сотень сюрпризів ще чекають нас у науковому світі!».
 
Якщо ваша дитина:
— захоплюється відеоіграми;
— цікавиться комп’ютерними технологіями;
— вміє вчитися на власних помилках;
то ця професія майбутнього саме для неї!
 
Ще більше захопливих професій, веселих історій та цікавих фактів про майбутнє, природу і довкілля читачі знайдуть, відкривши цю незвичайну книжкову новинку. «Ловець пластику та інші професії майбутнього» уже чекають юних розумників!
 



Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage