Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Дудник Владислава
Коли бабусі й дідусі – найкращі друзі дитини: чотири зворушливі історії про сім`ю та любов
Бабусі й дідусі… Теплі, рідні люди, наділені життєвою мудрістю та досвідом. Поряд з ними відчуваєш затишок та спокій. Вони, як ніхто, можуть зрозуміти, підтримати, розрадити та дати слушну пораду. Тому, не зважаючи на різницю у віці та відмінності між поколіннями, часто саме дідусі й бабусі стають найкращими друзями онуків. Зв’язок між ними міцний, а для розуміння інколи не потрібно й слів. Саме про таку дружбу ми сьогодні й поговоримо.
 
Ульф Старк «Втікачі» («Видавництво Старого Лева»)
 
Історія зворушливої дружби школяра Готтфріда та його дідуся. Дід, який раніше був таким сильним та енергійним, тепер слабує і лежить в лікарні. Онуку боляче дивитися на неміч дідуся, адже він дуже його любить. Готтфрід-старший завжди був для нього мудрим порадником, гарним другом та прикладом. Тому онук охоче виконає будь-яке прохання дідуся, тільки щоб у того знову з’явилася незгасима іскорка в очах.
 
Дідусь Готтфрід впізнає в онукові себе у дитинстві. В очах хлопця він зчитує свої давно забуті молодецькі мрії, віру у щасливе майбутнє. Між рідними людьми існує дуже міцний зв’язок, який із кожним днем стає усе сильнішим.
 
Готтфрід допомагає діду втекти із лікарні і здійснити мандрівку туди, куди лине його серце і душа. До дому, який дід збудував власними руками і де прожив щасливі роки разом із дружиною. Тепер будинок пустує, і ця порожнеча як і завдає діду страждань, так і наповняє солодкими спогадами.
 
Ця історія звучить різними тонами: ось вона іронічна та жвава, а тут вже меланхолійна та щемлива. Неймовірні ілюстрації, які намалювала Марія Фоя, додають книзі атмосферності та довершеності. Книга нагадує читачам, що потрібно цінувати друзів та близьких. Проводити з ними якомога більше часу. Допомагати і підтримувати. Бо в цьому весь сенс.
 
Марія Парр «Воротар і море» («Крокус»)
 
Лена і Трілле – 12-річні друзі-бешкетники. Їхня фантазія просто безмежна, а постійні витівки добряче псують нервову систему їхнім батькам. У Трілле є дід Ларс, і для онука – він найкращий друг у світі (ну, крім, ясна річ, Лени). Ларс запальний, мужній та сильний, свободолюбний, але при цьому добрий та з почуттям гумору.
 
Трілле обожнює проводити час з дідом та вчитися у нього: майструвати, ремонтувати сітки, виходити ловити рибу в море. Але найбільше онук полюбляє слухати дідові спогади про молодість. Про кохання: безмежне та віддане; про юнацькі переживання та помилки.
 
Здається, їхня дружба міцніша, ніж залізні канати. Але стається непередбачуване: Трілле вперше закохується. Це почуття полонить його серце і заповнює усі думки. І місця для друзів там чомусь не залишається.
 
Лише випадок повертає усе на свої місця: Трілле рятує діду життя. Під час нещасного випадку у морі поводить себе як досвідчений капітан, доречно і швидко метикує в екстремальних умовах. Діє саме так, як вчив його дід.
 
Ця історія про відвагу та мужність, безумовну любов та життєвий досвід, якому не навчишся за підручниками. Читач дізнається, що помилки роблять усі: вони є невід’ємною частиною життя. Але інколи можливо (і потрібно!) їх виправити. Ця книга надзвичайно смішна та кумедна. Але, разом з тим, у ній йдеться про важливе і щире: про справжню любов та дружбу. 
 
Анджела Нанетті «Мій дідусь був черешнею» («Видавництво Старого Лева»)
 
Є онуки, які соромляться своїх дідусів-бабусь з села. Але є й діти, які їх безмежно люблять. Саме таким є головний герой книги Тоніно.
 
Дідусь та бабуся для Тоніно – не тільки друзі, а й мудрі наставники. Дідусь учить онука таким речам, яких точно не навчать у школі: відчувати цей світ серцем та душею, чути і слухати природу. Розпізнавати дихання дерев, політ комах. Бути сміливим і дбати про те, що тобі важливе й цінне. Бабуся Теодолінда показує, як любити цей світ та бачити у ньому безкінечні можливості, зігрівати усіх своїм теплом та ніжністю.
 
Коли Оттавіано залишається сам, без Теодолінди, його запал, радість та молодецька енергія згасають. І спостерігати за цим сумно і щемко. Тоніно починає розуміти, що у світі існують старість та втрати. Самотність. Але щира любов, яка долає час і простір, також існує.
 
Наскрізним символом цієї книги є черешня Фелічія. Вона, у будь-які буремні часи, залишається символом сім’ї та єдності. Читач зрозуміє мужність, сміливість та стійкість маленького хлопчика, який буде захищати цей символ свого коріння і спогадів про дідуся й бабусю, хай би що це йому коштувало.
 
Щемка, пронизлива і щира історія, яка поєднує у собі різні полюси людського життя. Один полюс – це зміна поколінь, втрати, самотність. Інший – любов та надія, сімейні цінності, турбота одне про одного. Для справжньої любові не існує умовностей та перешкод. Вона залишається з нами назавжди.
 
Еллі Ірвінг «Ефект Матильди» («Nebo BookLab Publishing»)
 
12-річна Матильда Мур, не дивлячись на свій юний вік, вже справжня винахідниця. Вона змайструвала чимало речей, а головна її гордість – винахід «Руки-рученята». І Матильді є у кого вдатися: адже її бабуся Джосс також була видатниою дослідницею і багато років тому відкрила невідому світові планету! Ось тільки її відкриття привласнив вчений-злодій. І саме за це «псевдовідкриття» професор Смокс через кілька днів отримає Нобелівську премію!
 
Матильда вирішує допомогти бабусі відновити справедливість та розповісти усьому світові правду. Дівчинка допомагає 80-річній Джосс втекти із притулку для старих, і починаються їхні приголомшливі пригоди. Бабуся з онучкою літатимуть на повітряній кулі, пливтимуть човном до Франції, познайомляться зі справжнісінькою злочинницею і навіть стануть причетними до викрадення діамантів!
 
Добре, що Матильда і бабуся Джосс завжди на одній хвилі: вони допомагають та підтримують одна одну, вигадують тисячу і один спосіб дістатися до омріяної цілі, долаючи перешкоди та небезпеки.
 
Ця історія показує читачу, що годі сидіти, склавши руки. Потрібно активно брати участь у формуванні власної долі, сміливо йти вперед та шукати своє місце під сонцем. Бо коли ти не один, коли у тебе є підтримка – можливо все!
 
Весела, дотепна, бешкетна, пригодницька історія про те, що мрії здійснюються, і якщо справді захотіти – ти зможеш набагато більше, ніж навіть можеш собі уявити!
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage