Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Старовойт Тоня
Книжки з картинками: ілюстровані видання для дорослих читачів
Чи любите ви ілюстрації в книжках так, як їх люблю я? У дитинстві я обирала твори для читання тільки за принципом «є картинки – немає картинок». Цікаво, що минуло вже досить багато часу, а критерії вибору майже не змінились, і художнє оформлення книги грає чи не найбільшу роль у виборі видань. На жаль, на українському ринку твори для дорослих найчастіше оздоблюють лише обкладинками. Тут на допомогу приходять справжні проілюстровані шедеври від «Видавництва Старого Лева» – про них сьогодні я й хочу детальніше розповісти.
 
1. Кадзуо Ішіґуро «Не відпускай мене»
 
 
Уявіть собі: ви – вихованець інтернату, але він не відповідає жодним уявленням людей про типову школу-інтернат. Це місце, де діти – матеріал для клонування, який вирощують, мов якусь зернову культуру. А найжахливіше те, що вихованці розуміють всю трагедію, але зробити не можуть буквально нічого, бо вони – самотні зірки у безкрайньому Всесвіті.
 
Сюжет роману розгортається в антиутопічній Великобританії кінця ХХ сторіччя, і побудований він на спогадах головної героїні Кеті. Протягом всієї розповіді дівчина повертатиметься до ключових подій її життя, які приголомшують, а подекуди навіть й жахають. Роман «Не відпускай мене» був номінований на Букерівську премію та Премію Артура Кларка. А ще у 2010 році вийшла чудова екранізація, де головні ролі виконали Ендрю Гарфілд, Кіра Найтлі та Керрі Малліган.
 
 
Особливої уваги заслуговують неперевершені ілюстрації роману. Назар Гайдучик та Оксана Йориш провела кропітку, але справді якісну роботу. Читаючи книгу, я стовідсотково була занурена у ці меланхолічні настрої книги. Ось що означає професіональна робота!
 
2. Девід Г. Лоуренс «Коханець леді Чаттерлей»
 
 
Скандальний та відвертий, еротичний та бунтівний... Девід Лоуренс опублікував свою книгу 1928 року, і вона одразу ж була сприйнята як справжній виклик суспільству. У Великобританії заборона на друк роману діяла аж до 60-х, поки твір не був повністю «реабілітований» після гучного судового засідання. 
 
«Коханець леді Чаттерлей» – прекрасний любовний роман з тонким відчуттям людської психології. Він розповідає нам історію молодої  жінки Констанції Рейд, яка одружується із заможним баронетом Кліффордом Чаттерлеєм. Але, на жаль, внаслідок поранення чоловік стає інвалідом,прикутим до ліжка, а Констанція – його дружиною-служницею, яка, попри фізичні вади Чаттерлея продовжує його підтримувати. Ситуація набирає обертів та стає гарячішою, коли баронет, розуміючи фізіологічні потреби дружини, пропонує їй завести коханця. Місцевий єгер Олівер спочатку є для Констанції лише гарним коханцем, проте почуття здатні прокинутись зовсім несподівано… Як на мене, такі романи мають займати окрему нішу у світовій літературі, адже Девід Лоуренс написав не просто еротичний роман, запакований в обгортку любовного трикутника. Трагедія та психологізм тут ховаються куди глибше, ніж на рівні оголених тіл.
 
 
Над оформленням роману цього разу працювала Творча майстерня «Аґрафка», за що їм величезна подяка. Мені, як людині з абсолютно нульовими здібностями до малювання, забирало подих, коли я дивилась на ці стильні ілюстрації. Цікаво те, що художники Романа Романишин та Андрій Лесів досягли не тільки «осучаснення» роману майже сторічної давнини, а й наповнили його новими фарбами, які роблять читання ще більш приємним та цікавим.
 
3. Сильвія Плат «Під скляним ковпаком»
Найсмачніше я лишила на десерт ;) Я, напевно, ні на що так не чекала, як на вихід українського видання роману «Під скляним ковпаком». А коли побачила обкладинку – зрозуміла, що кохання з першого погляду існує! Анастасія Стефурак зробила неможливе: оживила героїв, емоції стали справжніми, а квіти – перетворились на окремий вид мистецтва завдяки таланту художниці. До того ж, чорно-рожева гама – поєднання дуже стильне та сучасне. Воно чудово передає характер головної героїні Естер, що завжди балансує між повітряними замками та затяжною депресією.  Я низько вклоняюсь перед Анастасією за таке тонке відображення кожного епізоду роману та чуттєві ілюстрації. Кращі, ніж тут, ви не знайдете ніде.
 
 
Роман «Під скляним ковпаком» певною мірою є автобіографічним – відображає життя самої письменниці та її першу спробу самогубства. Головна героїня – Естер – завжди прагне досконалості у всьому: роботі, стажуванні, письменництві.  Проте дівчина не помічає, як в’язке болото депресії починає засмоктувати кожну клітинку її тіла та душі. Сюжет у книзі Плат не відіграє головну роль. Перша скрипка – почуття, які авторка вклала у розповідь. Чесно кажучи, історія читається не за один вечір. Плат затягує у свої тенета відчаю та безвихідності, коли ти стаєш рівноправним героєм книги та починаєш відчувати кожен електричний розряд на власному тілі.
 
Страшно, але правдиво. Сумно, але вражаюче. Сильвія Плат підкорює своєю щирістю та чесністю, а ілюстрації, які так доречно супроводжують кожний сюжетний поворот, роблять читання в рази захопливішим. Ну, і естетичне задоволення ще ніхто не скасовував ;)
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage