Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Єфремова Анастасія
Книжки про кохання від 5-ти до 105-ти
Коханню підвладні всі віки і навіть книжки. Бо ж яка книжка обійдеться без цього світлого почуття – чи то йдеться про книжечки-картинки для малюків, чи то про дорослу художню прозу. З нагоди подвійного свята – Дня всіх закоханих та Дня дарування книжок, – зібрали для вас максимально заряджену на кохання добірку з книжками Старого Лева, де знайдеться що почитати і малим, і дорослим читачам.
 
(Деякі вікові категорії дорослої художньої прози є умовними й виокремлені радше заради фану)
 
 
3-6 років
«Закоханий Сплет» Роба Скоттона
 
Ця мила книжечка-картинка для малечі вже майже як «Ромео і Джульєтта» для дорослих. До Дня святого Валентина кіт Сплет підготував валентинки для всіх однокласників у Котячій школі, і одну особливу в червоному конвертику – для Кицюні. Кицюня подобається Сплетові навіть більше, ніж рибні палички та морозиво. Однак щоразу, коли він її зустрічає, щось йде не так. Ще й конкурент з’являється у Сплета. Але в День святого Валентина трапляються особливі дива, що єднають по-справжньому закохані серця. Виявляється, що і для Сплета заготовлена особлива валентинка. Ця маленька книжечка з мінімумом тексту вчить малечу, що кохання – це насамперед про щирість, тож немає нічого спільного зі самозакоханістю.
 
 
9-12 років
«Мій друг Персі, Баффало Білл і я» Ульфа Старка
 
Літні канікули – захоплива пора в житті дитини, особливо, коли це канікули у бабусі й дідуся, поряд з водоймою, де на тебе ще й чекають друзі і кохана дівчина. Але в Уве все складається геть догори дриґом. Та й дідусь хлопця ще той привереда й буркотун, якому складно догодити. За думками про Пію і близьку зустріч з нею, Уве й забуває, що якось обмовився запросити з собою на канікули найкращого друга Персі: «Кохання, звісно, така штука, що весь час спонукає людину щось пригадувати: скажімо, чийсь погляд, стрибки у воду, сміх, порухи рук, запах махрового рушника. А з іншого боку, воно змушує цілком і повністю забувати, приміром, про те, що ти запросив свого найкращого друга в село до свого вічно чимось невдоволеного дідуся». Тож ця поїздка обіцяє бути дуже непростою, але не менш веселою. Однак чи не заважатиме Персі коханню Уве?
 
Це історія про те найперше, тремтливе почуття, яке буває таке миле й наївне лише у дітей: «Потім ми трохи погомоніли про кохання: мовляв, воно змушує людину робити щось таке, чого нізащо в житті та людина ніколи б не робила, якби не була закоханою. І казати щось таке, чого й не думала казати. Кохання робить людину водночас і щасливою, і нещасною».
 
 
11-15 років
«Таємниця суперкрутих» А. Аудгільд Сульберґ
 
Для українських читачів А. Аудгільд Сульберґ усе почалося з книжки «Хто проти суперкрутих» – і ось уже на полицях усі чотири книжки з серії про дівчинку-альбіноску та аутсайдерку Анне Беа. З кожною книжкою дівчинка дорослішала, дорослішали і її проблеми, водночас росла її впевненість у власних силах та любов до своєї унікальності. У заключній книжці в Анне Беа нарешті є коханий – Маґнус, з гурту, у якому вони разом грають. Однак стосунки – це, виявляється, не так і просто. Ще й на горизонті – тобто у їхньому класі – з’являється дитяче кохання Маґнуса – Наталія. Вона відразу стає центром уваги у класі Анне Беа, така вона гарненька й мила до всіх. Здається, все знову починає руйнуватися довкола дівчинки, настільки, що вона готова навіть укласти «альянс» із суперкрутелицею. А попереду ще й випускний сьомих класів! Але здоровий глузд усе ж візьме гору, і Анне Беа засвоїть черговий урок, що найцінніше – залишатися собою.
 
 
14-17 років
«Дівчина Онлайн» Зої Заґґ
 
У Пенні Портер непростий період, сповнений підліткових проблем, цькувань і неприємних конфузів – як-от падіння на сцені перед усієї школою у трусах з єдиноріжками. Про всі перипетії, стосунки з друзями й хлопцями, панічні атаки та дорослішання Пенні відверто розповідає у своєму анонімному блозі «Дівчина Онлайн». Однак остання подія в школі й численні хейтерські коментарі в соцмережах, які опісля посипалися на адресу Пенні, перейшли всю межу. На щастя, мамі дівчинки, яка працює у весільному салоні, трапилась цікава робоча пропозиція в Нью-Йорку. Туди Пенні і втікає разом із родиною та найкращим другом Елліотом. І там вона вперше з головою закохується. Здається, вона зустріла хлопця мрії, а вона його Ключова мить. Хіба що на іншому кінці океану, бо вже після Нового року сім’я Пенні повернеться назад до Англії.
 
Дебютний роман популярної блогерки Зої Заґґ вийшов дуже романтичним і досить нетипово втілив типову мрію дівчат про хлопця-музиканта – з побаченнями на даху, гучними сенсаціями, плітками, розчаруваннями й неочікуваними поворотами долі. До того ж, книжка має продовження.
 
 
16+ років
«Дорослі зненацька» Сергія Гридіна
 
Йому – 16, їй – 15. Зростаючи без батька, Тимкові довелося рано подорослішати. Останні місяці він більше часу проводить не в школі, а на роботі кур’єром. Доставляючи одне із замовлень, він вперше зустрівся з Лисичкою. Тимко наштовхнувся на Юльку, яку про себе одразу почав називати Лисичкою, у метро. Дівчина зачарувала хлопця й полонила його думки. Але він не встиг дізнатися ані її імені, ані номер телефону чи хоч якоїсь зачіпки, щоб знайти її. І як тепер відшукати дівчину у такому великому місті? Однак їм випадає зустрітися вдруге. Той день і та пристрасть, яка охопить підлітків, стануть для них шокуючою наукою: достатньо одного разу незахищеного сексу, щоб життя змінилося назавжди. Це книжка-застереження для піділітків, яка спонукає подумати над стосунками загалом, відповідальністю партнерів зокрема і над наслідками спонтанних рішень.
 
 
 
20+ років
«Майже вільна» Дідьє Ван Ковеларт
 
Їх звів разом дуже дивний випадок (і дуже в дусі французьких книжок): коханий Елен, лейтенант Шарль Емон д’Арбу загинув у Боснії; вона не змогла прийняти його смерть і живе в очікуванні повернення коханого. Таку історію головному герою книжки, офісному планктону Томі Венсану, розповіла дуже дивна жіночка, яка одного дня завітала до нього на роботу з не менш дивною пропозицією. Тома мав видавати себе за лейтенанта перед Елен, оскільки був надзвичайно схожий з ним зовнішньо. Він погоджується – і це рішення змінює свою долю та долю Елен. Тома погодився на ту авантюру заради грошей і, можливо, трохи для розваги. Але знайшов кохання і повернув собі відчуття свободи.
 
 
30+ років
«Щоденник Бріджит Джонс» Гелен Філдінґ
 
Сміятися з цією книжкою – як і з її екранною версією – можна і у вісімнадцять, і в двадцять п’ять, але коли надходить четвертий десяток, ти неодружена, а всі довкола лише й питають «ну коли вже?», Бріджит Джонс стає особливо близькою і зрозумілою. Ця пухка дівчина, якій тридцять з хвостиком і яка відчайдушно намагається схуднути й сподобатися своєму начальнику, а ввечері заливає життя алкоголем і морозивом, викликає багато співчуття і розуміння. Вона усіляко намагається дати зрозуміти батькам, що вже доросла дівчинка, й нарешті побудувати серйозні стосунки, мріючи про свого ідеального містера Дарсі. «Щоденник Бріджит Джонс» стане хорошим подарунком дівчині до Дня всіх закоханих чи подрузі до Дня дарування книжок, а однойменна екранізація – чудовою ідеєю на вечір.
 
 
40+ років
«Ернест Гемінґвей. Артефакти з життя» Майкла Катакіса
 
«Артефакти» Майкла Катакіса опинилися тут зовсім не випадково, хоч це і не художня книжка, як решта в цій добірці. Це зібрання листів й інших архівних матеріалів про життя й творчість Ернеста Гемінґвея – видатного письменника й коханця. Ця книжка відкриває читачеві Гемінґвея, про якого ми багато чули, і водночас того, про якого навіть не здогадувалися. Особливо зачаровують листи, які він писав своїм дружинам (яких у нього було четверо) і коханкам.
 
«Моя найдорожча Бешкетнице!
Мені тебе так бракує, ніби відрубали руку чи серце вийняли з грудей. Якийсь час це ще можна було витерпіти — бо я знав, що ти приїдеш і в мене було два чудових листи — один я отримав щойно після того, як поїхав, а інший — коли ти повернулася з фронту. …Але, Бешкетнице, жити без тебе — це все одно, що намагатися затримати дихання під водою. Буде так чудово побачити тебе знову. Сподіваюся, що ця розлука не мучить тебе так сильно, як мене».
 
Ці чуттєві слова адресовані 1945 року Мері Велш Гемінґвей – четвертій дружині письменника, і вони вражають своєю емоційністю всіх обізнаних із «телеграфним» стилем Гемінґвея читачів. Не знаю, як вам, а мені, чи не на кожному листі, до мурашок хотілося б бути адресатом таких зізнань.
 
 
50+ років
«Похований велетень» Кадзуо Ішіґуро
 
Головні герої роману нобелівського й букерівського лауреата з літератури – подружня пара похилого віку. Вони разом уже здавалось би все життя, вловлюють настрої і бажання одне одного, а головне – добре знають, про що мовчати. Події роману переносять читача в лицарську Англію після смерті короля Артура. Містечко Акселя й Беатрис охопила дивна імла, яка поглинає спогади. От і Аксель та Беатрис забули, чому син колись пішов від них. І що трапилося у ті злощасні дні. Разом вони збираються у довгу подорож на пошуки давно втраченого сина, і на тому шляху стануть одне одному єдиною опорою. Їхнє почуття давно вже пройшло етап закоханості й пристрасті. То що ж лишається опісля? Цей алегорично-філософський роман налаштовує на особливо розмірений темп самозаглибленого читання й піднімає теми пам’яті й колективного забуття, зради й прощення, довіри й спокути.
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage