Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Удуд Марія
Книжки до сну
Вечірня рутина, яка включає складання іграшок, вмивання і чищення зубів, одягання піжами та читання книжки,  повинна бути приємною та спокійною перед сном дітей. Якщо перші пункти цього розкладу врізноманітнити майже неможливо, то останній залишає широке поле для фантазії малят та їхніх батьків. Які англомовні книжки я відбираю для читання перед сном, якими принципами користуюся при виборі та що можна дізнатися з вечірнього читання  − у добірці книжок «на добраніч».
 
Найпростішою та найдоступнішою в текстовому та ілюстративному наповненні є «Піжама час!» Сандри Бойнтон PajamaTime» by Sandra Boynton), 2000 рік. Відколи мій малюк почав тримати виделку в своїй руці, відтоді він самостійно тримає цю книжку. Вона маленька, квадратного розміру (15см*16см), щоправда, чорного кольору, як і ніч, що настає. Коли ж поглянути крізь прорізаний на палітурці місяць, то виднітиметься один із героїв – свинка в рожевій шапочці. Зірки на обкладинці ніби наголошують, що це таки книжка для вечірнього читання. Отож, героями є поросятко, собача, курча, мишеня, оленятко, слоненя і левеня. Граючись в піску, вони зауважують, що вийшов місяць, і тому настав час піжамної вечірки. За допомогою розкиданих фраз вірша авторка детально пише про все, що треба робити під час цієї вечірки: вдягнути штанці, топ, танцювати вліво-вправо, лягти в ліжко. Пише про піжаму, використовуючи антонімічні порівняння (стара-нова), слова з означенням кольорів (червона, синя, рожева, зелена), вигляду та матеріалу піжам (ворсиста, потворна, смугаста, в горошок).  «Світло вимикається … та вечірка продовжуватиметься в їхніх снах».
 
 
 
Такого ж розміру дитяче видання «На добраніч Нью-Йорк Сіті», Адам Гамбле Good Night New York City» by Adam Gamble, Joe Veno), 2008 рік. Видана ціла серія книжок про великі міста та штати країни. Хлопчик, дівчинка та собака сидять на ліжку і розглядають з просторого вікна велике місто. На кожній сторінці вони знайомляться з визначними пам’ятками та жителями Нью-Йорка: Статуєю Свободи, хмарочосом на П’ятій Авеню, Центральним Парком на Манхеттені, звірами в Bronx Zoo, парком і пляжем Коней Айленд, левами біля національної бібліотеки, будівниками, пожежниками та міліціонерами, арт-музеєм з картиною Ван Гога, кістками динозавра в Американському музеї природної історії, Бруклінським мостом, помаранчевими таксі-машинами, Бродвей шоу, Тайм Сквером. Відвідують вони всі ці місця разом з мамою та татом на повітряній кулі, під час пікніку тощо. Заразом читачам подаються усі можливі слова вітання та прощання – привіт, доброго ранку, доброго обіднього часу, доброго вечора, солодких снів. Присутні також символи-знаки США, як-от прапор на касці, напис «Я люблю Нью-Йорк» на таксі, на кепці. Книжка розповідає про місцеві локації для малюків, які не мають змогу так швидко пізнати велике місто, а знати про нього «хоцуть взе».
 
 
Видання більшого формату, але доволі демократичне, − «Десять в ліжку», Джілл Джуіле («Ten In The Bed» by Gill Guile), 2013 рік. Це така собі друкована формація однойменної пісні про зеленого крокодила, жовтого жирафа, синього ослика, біле каченя, рожеву свинку, пурпурових кицю та кролика, коричневих мавпу та ведмежа, смарагдове мишеня. Усі ці іграшки крутяться на ліжку і падають один за одним на підлогу, промовляючи кожен властиві їм звуки – гр, гр, бамп; хіпеті, хоп, хоп; упс, креш, ов... Кожна сторінка різного розміру, ніби фігурно вирізана.
 
 
«Просто йди спати», Мерсер Маєр(«Just Go to Bed» by Mercer Maye)передрук 2003 року. Серія книжок про маленького дослідника, який називає себе ковбоєм, генералом, авіакурсантом, морським чудовиськом, працівником зоопарку, супертварюкою, машиністом, водієм автомобіля, проте змушений залишати ці вигадані ігри задля повернення додому, миття у ванній, вечері, та ще й «головний бандит» – його тато – примушує йти до ліжка. Але ж він кролик, в піжамі кролика, а кролик не спить в ліжку. «Ну, можливо, втомлений кролик зможе спати в ліжку… лише один раз». Трохи невиразні, на перший погляд, малюнки краще сприймаються, якщо переглянути усю серію книжок про цього витівника. А ще це добра серія книжок про спілкування з татом.   
 

 
Що ж, тепер до об’ємних за розміром і текстом книжок. Моя улюблена – велика,  легка та надзвичайна своїми ілюстраціями – «Доброї ночі, маленький» Маргарет Вайс Браун  (авторки «Доброї ночі, Місяцю»)Goodnight Little One» by Margaret Wise Brown), 2014 року.Маленький віслюк стоїть на пагорбі й вдивляється у небо; мавпа погойдується на гілках дерева та жбурляє кокоси в небо; нетямна овечка, що жує траву під небом; свиня, що верещить; стара чорна киця в сараї гріє своїх п’ятьох малих кошенят; маленька дика пташка, що солодко співає, кладе свою голову на крило та закриває очі. Маленький сонько лягає в ліжко і теж закриває оченята. Назви тварин, додаткова повторюваність фраз «закривай очі», які можна й проспівати, акцентування на темній нічці, тиші, небі, зірках, заколисують чи не найкраще. Дякую видавництву за настільки якісний друк, який, якщо провести рукою по цих шорстких яскравих сторінках, наче й заспокоює. 
 
 
 
 
Теж серійне видання «Книжка Сну Доктора Сеус» DrSeuss'Sleep Book» byDr. Seuss), передрук 1990 року. Книжка для читання в (!) ліжку, саме так і написано на першій сторінці. Книжка про позіхання, які стають жахливо заразними. Історія починається з одного маленького позіху, що поширюється зі спальні в спальню по всій країні, допоки дев’яносто дев’ять мільйонів істот міцно не заснуть. Ці снодійні чарівники створюють ритмічне відчуття розслаблення. Трохи дивакуваті зображення героїв на смарагдових сторінках можуть бути компенсовані прекрасно римованими віршами. Ідеальна книжка для тих, хто страждає безсонням.
 
 
На добраніч!
Спіть солодко ;)

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage