Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Семенюк Олена
Книги, які ви не зможете відкласти. TED рекомендує
Спікери відомої щорічної конференції TED, присвяченої «ідеям, вартим поширення», розповіли, які книжки вони перечитують знову і знову. До вашої уваги пропонуємо перелік книг, які перенесуть вас в інше місце та час і залишать по собі яскраві враження надовго.
 
 
«Оповідь служниці» (The Handmaid’s Tale)  
Маргрет Етвуд
 
Роман-антиутопія канадської письменниці написаний ще 1985 року, однак проблеми, порушені у книжці, є досить актуальними і сьогодні. Авторка розповідає про ієрархічні стосунки між чоловіком і жінкою на прикладі простої служниці Джун. Основну і єдину функцію таких як вона визначило суспільство – народжувати дітей для Командорів, дружини яких не можуть завагітніти. У тоталітарній Республіці Гілеад, де відбуваються усі події з книжки, жінки не лише не мають права працювати, бігати щоранку, а й щось читати, писати, володіти певною власністю чи навіть прагнути чогось або любити.
 
Та Джун не така, як усі служниці Республіки. Раніше в неї були чоловік і донька. Виходити заміж вдруге їй заборонено. Але служниця не хоче коритися подібним уставам Гілеаду й прагне втекти.
 
Ця антиутопія стала класикою сучасної літератури, її порівнюють з не менш відомими романами «1984» Джорджа Орвелла та «Який чудесний світ новий!» Олдоса Гакслі. Книгу «Оповідь служниці» називають одночасно феміністичним трактатом і пересторогою для майбутніх поколінь.

 
«Природа всіх речей» (The Signature of All Things)
Елізабет Гілберт
 
Цей роман називають ботанічним, оскільки авторка нанизує на стоcунки людини з природою проблеми гендерності та расової дискримінації, різних проявів любові, нетілесної близькості, жаги розбагатіти та, водночас, абсолютної байдужості до багатства.
 
До теми: купити книжку «Природа всіх речей»
Головна героїня роману Алма Віттекер живе у період наукових експедицій та просвітницьких ідей. Історія жінки – це захоплива мандрівка людського розуму. Алма прагне пізнати більше і має шанси затьмарити навіть Дарвіна. Але чи вдасться це їй?
 
«Природа всіх речей» – це хороша можливість дізнатися про світ, що еволюціонує, про те, як це бути вченим XIX столітті.
 
Попереднє видання Елізабет Гілберт «Їсти, молитися, кохати» очолювала список бестселерів «The New York Times» 187 тижнів. Тож ви можете уявити, наскільки цікавою є і ця книжка авторки.
 
 
«Людожери із Цаво. Та інші африканські пригоди» (The Man-Eaters of Tsavo: And Other East African Adventures)
Джон Генрі Паттерсон
 
Це перша книжка англо-ірландського мисливця та письменника Джона Паттерсона про його найдивнішу пригоду в житті. У 1898 році він приїхав на територію сучасної Кенії, аби допомогти будувати міст через річку Цаво. Однак будівництво постійно зривалось через двох левів, які періодично вночі нападали на людей. Через кілька місяців після спостерігання за тваринами, мисливець вбив їх. Від звичайних левів ці два людожери відрізнялися розмірами та відсутністю гриви.
 
Цю історію зі свого життя та про життя у Східній Африці Паттерсон зафіксував у документальній книжці «Людожери із Цаво». За словами спікера TED Вачіри Вашингтона, ця історія спонукатиме вас дізнатися більше про цю місцевість.
 
 
«Полярна станція» (Ice Station)
Метью Рейлі
 
Ця книжка - друга новела австралійського письменника Метью Рейлі. У ній йдеться про те, як група вчених зробила грандіозне відкриття на віддаленій американській полярній станції в Антарктиді. Щось неймовірне невідомо як потрапило у величезний льодовий пласт, якому близько 400 мільйонів років. Це світова сенсація, однак у подальшому вона призведе до численної кількості людських жертв. Охороняти незвичну знахідку відправили загін швидкого реагування морської піхоти США під командуванням лейтенанта Шейна Шофілда. Водночас інші країни теж зацікавились знахідкою.
 
Ця історія, за словами експерта з логістики й спікера TED Хуліо Хіла, змушує вас забути про те, що потрібно їсти і спати. Він радить починати читання у вільний день, інакше ви нічого не робитимете, бо не зможете відірватись від книжки «Полярна станція».
 
«1984»
Джордж Орвелл
 
Книжка Орвелла «1984» є чи не найвідомішою антиутопією вже майже 70 років. У ній йдеться про важку і важливу тему. Автор говорить про те, що ж таке влада, її природа, який подальший шлях сучасного суспільства, яка смерть є справжньою і що вона означає, як із владою співвідноситься свобода та який прояв свободи в умовах тоталітарної влади можливий.
 
Книжка Орвелла досі є резонансною. Хоч історія написана й видана кілька десятків років тому, можна щоразу повертатись до неї і зараз та знаходити щось нове і актуальне сучасним подіям. «1984» говорить про те, ким ми є, нагадує про можливості, які є у кожного та цінність цих можливостей.
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage