Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Крисюк Тетяна
Книги у кіно: екранізації, які ви не можете пропустити
Що краще: книга чи фільм? Читач обере книгу, кінолюбитель – фільм. Але коли класна книга перероджується у класний фільм чи серіал, обирати не доводиться. Принаймні читач має нагоду порівняти дві версії однієї історії. І цьогоріч у нього є така нагода. І навіть не одна.
Чільне фото кадр з фільму «Емма»
 
«Віддана»
 
У січні цього року у кінопрокат вийшов фільм «Віддана», відзнятий за мотивами роману Софії Андрухович «Фелікс Австрія».
 
Другий роман письменниці вийшов друком у «Видавництві Старого Лева» 2014-го, отримавши того ж року одразу три відзнаки: ЛітАкцент року, Книгу року ВВС та спеціальну відзнаку Book Forum у Львові. 
 
Над сценарієм екранізації працювала Софія Андрухович та Аліна Семерякова.
 
Події у стрічці розгортаються у Станіславові кінця ХІХ – початку ХХ століття (тоді – Австро-Угорській імперії). У центрі історії – співіснування двох молодих жінок у межах одного дому. Одна з них – пані, Аделя Анґер, інша – служниця, Стефанія Чорненько.
 
Стефа прислуговує Аделі, люблячи і ненавидячи її водночас. Читач-глядач сприймає навколишню дійсність очима Стефи. І коли здається, що все зрозуміло, все тільки починається.
 
Аделю Анґер зіграла українська акторка Алеся Романова, Стефанію Чорненько – польська акторка Маріанна Янушевич.
 
 
«Вілла "Білий кінь"»
 
«Вілла "Білий кінь"» – це роман королеви детективу Аґати Крісті.
 
Двосерійний серіал, знятий за його мотивами, сподобається любителям містики та чарів.
 
На загадковій віллі «Білий кінь» живуть жінки, котрі знаються на чорній магії. І вони цього не приховують. Ба більше, попереджають, що можуть звести кого завгодно в могилу. І все б нічого, але раптом зявляється список із іменами людей… Його знаходять біля мертвого священика. Всі, хто потрапили до цього списку, гинуть одне за одним.
 
Убивцю розшукує історик та письменниця детективів. Що з цього вийде і чи пов’язані якось смерті людей із чорною магією? Відповідь шукайте у екранізованій версії детективу.
 
Світова прем’єра кінострічки відбулася 9 лютого.
 
У роль історика вживався Руфус Сьюелл («Відпустка за обміном», «Людина у високому замку»), у роль письменниці – Кая Скоделаріо («Той, що біжить лабіринтом», «Грозовий перевал»).
 
 
«Варта»
 
Серіал «Варта» відзняли за циклом фентезійних романів Террі Пратчетта «Варта» із серії «Дискосвіт».
 
У центрі сюжету – міська варта, яка слідкує не за порядком Анк-Морпорка, а за власним спокоєм. Заарештовувати ворогів – незаконно. Ловити лихочинців – нечувана дикість. Від Нічної варти залишилася лише сама назва. І, ймовірно, місто продовжувало б занепадати, якби не дракон. Дракон, який став королем Анк-Морпорка.
 
Зважаючи на цю обставину та деякі інші, варта мусить прокидатися і братися до справи.
 
Роль Семюела Ваймаза, капітана міської варти Анк-Морпорку, зіграє Річард Дормер (Берік Дондарріон у «Грі престолів»).
 
Сподіваємося, що екранізація буде цікавою і сповненою доброго гумору, як і романи Террі Пратчетта.
 
 
«Нормальні люди»
 
Серіал «Нормальні люди», який складається із 12 епізодів, відзняли за однойменним романом ірландської письменниці Саллі Руні. Дівчину називають «Селінджером для покоління снепчату». «Нормальні люди» – другий роман авторки, перший називається «Бесіди з друзями».
 
У центрі драми «Нормальні люди» – дружба зірки футбольної команди Коннелла та інтелектуалки Маріанни. Стосунки між ними завязуються у підлітковому віці, зазнаючи трансформацій у дорослому житті. Вони то зближаються, то віддаляються, допускаючи типові для нас, людей, помилки.
 
Що з того вийде, ви можете дізнатися, прочитавши книгу, яка вийде у «Видавництві Старого Лева» до Book Forum. Або дочекатися виходу серіалу.
 
Роль Коннела у серіалі зіграв Пол Мескаль («Bump»), Маріанни – Дейзі Едгар-Джонс («Війна світів», «Джентльмен Джек»).
 
Над сценарієм стрічки працювала сама Саллі Руні.
 
 
«Емма»
 
Роман «Емма», написаний Джейн Остін, екранізуватимуть не вперше.
 
1996 року роль Емми Вудхауз приміряла Ґвінет Пелтроу (дружина Залізної людини у фільмі «Залізна людина»). У кінострічці, яка вийде цього року, її зіграє Аня Тейлор-Джой («Спліт», «Чистокровні»).
 
Емма – донька багатого поміщика. Вона має все для того, аби її життя було безтурботним, щасливим і одноманітним. Аби якось себе розвеселити, дівчина вирішує стати свахою – незаміжніх подруг у неї не бракує. Сама ж Емма заміж не збирається. Чи то їй так тільки здається?
 
Роман пронизаний чарами кохання, інтригами і тонкою іронією.
 
Премєра кінострічки відбується навесні 2020 року.
 
 
«І всюди тліють пожежі»
 
Другий роман Селесте Інґ «І всюди тліють пожежі» побачив світ 2017 року, ставши бестселером. А вже у березні цього року ідеальне місто Шейкер-гайтс та його жителі оживуть на блакитних екранах. 
 
У Шейкер-гайтс переїздить молода художниця Мія Уоррен, але вона не готова жити за правилами міста, які уособлює домогосподарка міс Річардсон. Творчість, свобода думки і вибору зіштовхуються із правилами, планами і поділом світу на «чорне» та «біле». Що з того вийде, дізнавайтеся із книги або чекайте виходу кінострічки.
 
Головні ролі у серіалі зіграли Різ Візерспун («Білявка у законі», «Дика», «Води слонам») та Керрі Вашингтон («Тисяча слів», «Слухання»).
 
 
«Поклик пращурів»
 
Фільм «Поклик пращурів» зняли за мотивами однойменного пригодницького роману Джека Лондона.
 
Головним героєм кінострічки є Бак, пес, який опиняється на Алясці у період Золотої лихоманки. Нове життя у зграї змінює Бака, як і люди, котрі стають його друзями. Від безтурботного пса-бешкетника із Каліфорнії не залишається і спогаду. Нарешті він стає сміливим і вільним.
 
«Поклик пращурів» – хороший сімейний фільм про життя людини та її найкращого друга, із яким не страшно вирушати у мандри.
 
Головні ролі зіграли Гаррісон Форд («Індіана Джонс», «Власність диявола»), Омар Сі («1+1», «2+1»), Кара Ґі («Земля птахів», «Невідома імперія»), Ден Стівенс («Білет», «Літо в лютому»).
 
 
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage