Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Содомора Христина
Казкова зима і справжнє Різдво: 5 книжок Старого Лева про найважливіше
Коли в календарі вже настала зима, а за вікном все біле, час налаштовуватися на свята. Особливо дітям, які ще не мають відчуття часу, не живуть за годинником і календарем, як дорослі. І що, як не книжки, здатне витягнути нас, дорослих, із найважчих буднів та перенести у казку; а дітей – налаштувати на святковий настрій.
 
Що для нас означає Різдво у глибинному справжньому сенсі цього свята? Як, з ким і за яких умов ми його святкуємо? Чи вміємо передати ті розуміння своїм дітям? Врешті, чи вміємо і ми вчитися радіти, як вони – навіть банально, коли випав перший сніг…
 
Кожна з цих історій – це казка для дітей, але одночасно й казка для дорослих. Бо що таке казка? Це той бажаний вимір, який стає реальністю в нашому серці через наші вчинки, слова і думки; а ще – через книжки, особливо дитячі. І саме про такі чарівні зимово-казкові і передовсім важливі книжки від «Видавництва Старого Лева» й поговоримо.
 
 
Як заснути?
 
Оксана Була. Ведмідь не хоче спати
 
Текст. Якщо ви вже читали зі своїми дітьми історію Оксани Були про зубра, який шукає гніздо, то вже знайомі із зубром, ведмедем і цікавими істотами туконі. І якщо у першій книжці зубр хотів вкластися спати на всю зиму, як це роблять ведмеді, то у цій все навпаки. Ведмідь прагне копіювати зубра. Він не хоче спати, бо виявляється, що зубри взимку не залягають в барліг, а весело проводять час. От і ведмідь почав шукати причини, щоб не лягати. Але чи вдається йому це? Чи перехитрить він природу?
 
Розповідь розмірена і проста. Але примітивного ви тут не знайдете. Натомість отримаєте сприятливий ґрунт для розмови з дитиною про сон і особливо про процес вкладання до сну. Адже часто такий процес перетворюється на довгу церемонію. Відповідно, читати саме на вечір – ідеальна пора.
 
 
Ілюстрації. Оскільки це книжка-картинка, то візуальна частина першорядна. Текст лише супроводжує розповідь, а на деяких розворотах навіть відсутній. Перший мікрофон тримають ілюстрації. Вони яскраві і дуже стильні. А оскільки Оксана Була є повноцінним творцем і тексту, і малюнків, то книжка вийшла гармонійною. Це одне із перших українських видань високого рівня.
 
Кому. Видання зацікавить дітей від 3-х років. Прочитавши кілька разів з батьками, згодом малеча зможе й сама відтворювати цю історію. Бо ілюстрації повноцінно її розповідають. Для батьків книга може виявитись вчасним помічником не тільки спільно провести час, порозглядати лісових мешканців, а й поговорити про життєві речі – про зиму, сон, звички і обов'язки, спільні і відмінні риси людей і тварин...
 
 
Що таке Різдво?
 
Дзвінка Матіяш. Перше Різдво
 
Текст. Не лише дорослі, а й діти знають майже у всіх подробицях історію народження Ісуса: про пастушків, які першими прибігли його привітати; про царів зі сходу, що принесли йому дорогоцінні подарунки; про зірку і ангелів; про убогу стаєнку і так далі. І, здавалось би, що нового тут можна ще додати. А насправді нічого нового й не треба. Варто лише знайти затишне місце, сісти і роздумувати про те, що ми знаємо. І саме так робить українська письменниця Дзвінка Матіяш.
 
Для дитячої історії вона обирає найпростіших героїв – пастушків. Тобто людей, нас із вами, кожного. Але одні люди, як малий Давид і його дідусь, чекають народження Месії безкорисливо і віддано. Просто чекають, як на найважливішу подію у житті. Інші ж, як Натан, турбуються лише про матеріальне, тому й від приходу Ісуса очікують вирішення їхнього економічного становища. Врешті Ангел серед ночі будить пастухів і вони вирушають до Новонародженого. Якою буде ця зустріч для малого пастуха, який так трепетно чекав? Як він поводитиметься поруч з маленьким Богом?
 
І це лише частина історії. Бо далі – історія життя людини «після». Так, велика подія відбулася, але життя триває, з усіма своїми радощами і прикрощами. І Дзвінка делікатно торкається важливих і глобальних питань плинності життя, втрати та смутку, навіть пробує відповісти на них. Тому тут важливо читати цю історію разом із дорослими, які б допомагали дитині максимально підійти до відповідей. Не правильних, а своїх.
 
 
 
Ілюстрації. Текстові надзвичайно пощастило з ілюстраціями. Вони стримані і атмосферно не вириваються поза релігійний контекст, поза додаткове небажане пояснення чи доповнення написаного. Адже текст виконує ключову роль і не потребує допоміжного інтерпретаційного втручання художника. Лише спокійний візуальний супровід. Цей спокій зокрема передається і кольорами – некрикливими тонами зеленого, коричневого чи синього. Ілюстратор Богдана Бондар справді відчула авторку текстів.
 
Кому. Найперше історія призначена для дітей від 6-ти років. Очевидно, батьки можуть і молодшим діткам читати, спрощено та відповідно до їхнього рівня сприйняття пояснювати, що таке Різдво. Ілюстрації в цьому якраз допоможуть найкраще. Проте текст настільки глибокий і пронизливий, часами навіть філософський, що книжку потрібно рекомендувати всім дорослим. Особливо тим, які шукають сенсу Різдва, ба навіть сенсу свого існування.
 
 
Різдво без тата?
 
Ульф Старк. Маленька книжка про любов
 
Текст. Одна із найсумніших і одночасно найсвітліших книжок у цій підбірці. Найсумніша, бо тато малого Фреда на фронті. А незабаром Різдво, сімейне свято, яке вони завжди святкували у теплому домашньому колі. Виглядає, що цього року все буде по-іншому. Окрім того, у Фреда ще деякі неприємності в школі. Тобто все, як завжди – все й одразу.
 
Чому ж ця історія одночасно й найсвітліша? А тому, що Різдво настає, і трапляються дива – як зовнішні, так і в серцях героїв. Хоча, мабуть, завдяки переміні внутрішній і стається переміна зовнішня.
 
Окремо тут треба сказати і про романтичну лінію. Адже шкільне кохання – це найтрепетніші миті таких юних і наївних дітей. І в цьому вся краса, вся романтика і вся справжність почуттів. Але звідки набратися сміливості, щоб висловити свої почуття? При цьому не виставити себе дурнем.
 
Очевидно, актуальність такої історії для українських читачів, батьки, родичі чи знайомі яких перебувають в зоні АТО, на поверхні. І, можливо, комусь із дорослих ця книжка допоможе проговорити з дитиною тему відсутності тата, тему сили любові попри зовнішні обставини, тему стосунків взагалі. До слова, історія написана торік і одразу перекладена українською. Тож для шанувальників Ульфа Старка це подвійний привід порадіти.
 
 
Ілюстрації. Надзвичайно гарним тут є оформлення українського видання, надзвичайно близькими до тексту є ілюстрації. Київська художниця Марія Фоя відчула шведського автора, відчула настрій героїв і зуміла це передати. Справді естетично якісно і зворушливо. Тому українське видання має всі шанси сподобатися читачам навіть більше, аніж оригінальне шведське.
 
Кому. Історія написана для дітей від 9-ти років і їхніх батьків. Якщо є можливість батькам ознайомитись із книжкою разом із дітьми, не знехтуйте цією нагодою. Адже історія заторкує серйозні теми, які варто читати спільно. Але розповідь зацікавить і всіх, хто любить прозу Ульфа Старка, його стиль письма і його ненав'язливість стосовно моралізаторства і дидактики, хоча теми він обирає, як завжди, серйозні та актуальні.
 
Де санчата?
 
Максим Рильський. Білі мухи
 
Текст. Ця книжечка-картонка припаде до душі усім – і дорослим, і малим. Чому дорослим? Бо хто ж не знає віршика дитинства «Білі мухи налетіли» Максима Рильського? Можливо це найбільш зимово-настроєвий вірш, простота якого виражає невимовну радість дітвори, коли випав перший сніг. У кого є малі дітки, може по гарячих слідах це засвідчити.
 
Для малюків видання стане прекрасною нагодою вивчити віршик, можливо це буде перший віршик дитини. Адже він нескладний, з чіткою римою, мелодійний, короткі нескладні слова, легко запам'ятовується. Щоб потім разом з батьками декламувати, приносити радістю дідусям і бабусям, спільно його повторювати.
 
 
Ілюстрації. Книжечка прекрасна в плані естетичному - ілюстрації київської художниці та ілюстраторки Жені Миронюк просто чудові, чітко і характерно для малих дітей передають всю снігову атмосферу вірша. Тут і дитяча залізниця в кімнаті, й ігровий майданчик, засипаний снігом, і санчата, – тобто атрибути дитячого побуту та розваг, на які малюки точно звернуть увагу. Можливо, ідентифікуючи їх зі своїми іграшками.
 
Кому. Діткам від кількох місяців, які вже полюбляють розглядати кольорові і в міру наповнені деталями побуту малюнки, впізнавати знайомі речі, видання точно сподобається. Оскільки це книжка-картонка, то діти можуть гратися нею, не порвавши ненароком сторінок, розглядати білих мух, мріяти про сніг і вже замовляти у Святого Миколая санчата.
 
Різдво без ялинки?
 
Мар’яна Прохасько. Кучеряві відмовляються від ялинки на Різдво
 
Нетекст. Якщо ви вже знайомі із сім'єю Кучерявих, то мабуть здогадується, що знову діти прокинулись раніше від батьків і виглядають у вікно. Якщо раніше за вікном були гори, потім дощило, то цього разу випав сніг! Отже, незабаром Різдво. І як ви вже здогадалися із назви – буде воно без ялинка. Ось така нетрадиційна дитяча різдвяна книжка, яку, здавалось би, можна на цій ноті і припинити обговорювати.
 
Але ж ні. Насправді це лише перший привід до розмови. Мар'яна Прохасько показує цілі кілометри пеньків, де колись росли гарні ялинки. Простіше і очевидніше годі й пояснити дітям, чому жива ялинка в хаті не є обов'язковим атрибутом свята. Бо ж коли бачиш малюнки в стилі «до» і «після», запитань уже не виникає. Чим же замінити ялинку як центральну декорацію Різдва? Чи може варто змістити власні акценти? Не молитися на живу ялинку в хаті (зрештою, яка вона жива – та зрубана вона, мертва!), а зосередитись на тому, що істинне і найважливіше.
 
 
Ілюстрації. Стиль малюнків Мар’яни Прохасько вже впізнаваний – традиційний, як і в попередніх двох книжечках-картонках цієї серії. Малюкам, які полюбляють машинки, буде цікаво розглядати, наприклад,  яскравого червоного легковика Кучерявих і поліцейське авто із сиренами.
 
Кому. Найперше видання зроблене для всіх шанувальників серії книжок-картонок про Кучерявих. А особливо для найменших діток, які люблять спільно з батьками гортати книжки, роздивлятися малюнки і слухати історії від дорослих. Потім вони точно будуть і самі розглядати ілюстрації, намагаючись прослідковувати розвиток подій. А чи просто споглядати красу та естетику, формувати свій смак і стиль.
 
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage