Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Дронь Артур
Кава також тебе любить! Правила кавоманів із новинки Старого Лева
Горнятко запашної кави і не менш запашна книжечка. Для багатьох людей це нероздільні атрибути вдалого дня. А якщо ці атрибути поєднати, то день буде ідеальним!
 
Книга Джордана Майклмена та Закері Карлсена «Нові кавові правила» просто обов’язкова до прочитання усім кавоманам та всіх, кого цікавить один із найпопулярніших у світі напоїв. Вона містить 55 розповідей про цей напій, фактів і цікавинок, поширених міфів та корисних порад. Із деякими Старий Лев познайомить вас просто зараз!
 
Правило 2. Кава — це міжнародний продукт
 
Зайди у свою улюблену місцеву кав’ярню і подивися на різноманіття наявної кави. Що ти помітив? Каву з Ефіопії, Кенії, Колумбії, Руанди. У горнятку вона виглядає однаково — як коричнева рідина. Проте запевняємо тебе, кожна кава — різна. Насправді, мережа сільськогосподарської торгівлі, яка уможливила споживання кави в ХХІ столітті, є фантастичною. Якщо ти живеш десь у Нью-Йорку або Сіетлі, то в споживанні кави не буде нічого місцевого, принаймні до моменту обсмажування — єдиного етапу, який виконують локально. Всі інші процеси відбуваються на фермах і господарствах, розташованих за тисячі кілометрів. Фермери вирощують каву, обробляють і продають її для експорту. Далі зерна завантажують на борт гігантського вантажного судна, яке доставляє товар до найближчого великого порту, щоб продати каву як «зелену» (сиру) місцевим закладам, де відбувається обсмажування. Тисячі дрібних перешкод загрожують мандрівці кави. Є приблизно мільйон ситуацій, коли щось може піти не так: від проблем з інфраструктурою, температурним режимом під час транспортування до незрозумілих митних зборів на імпорт, які залежать від країни, штату і міста. Це справді диво, що кава взагалі потрапляє до наших горняток. Споживання кави — одна з найбільш глобальних дій, яку ти робиш щодня.
 
Правило 11. Аби зварити смачну каву вдома, модне приладдя не потрібне
 
Це правда. Алілуя. Щоби зварити смачну каву вдома, тобі знадобляться чотири складники в будь-яких варіаціях:
 
ДОБРА СВІЖА КАВА. Обираючи каву, варто покладатися на власний смак — одні надають перевагу каві темного обсмажування з насиченим смаком, інші — каві з певними сортовими та територіальними характеристиками, яка врешті світліша й солодша. Переконайся, що кава свіжа (див. Правило 17)! Це надзвичайно важливо для забезпечення приємного смаку напою. У США мішечок доброї свіжої кави вагою близько 340 грамів коштує в межах 12–25 доларів, що здається вкрай малою сумою з огляду на те, що зерна були вирощені на іншій півкулі, обережно доставлені через просторі океани у різні куточки світу, хай би де ти жив, та обсмажені майстрами своєї справи.
 
КАВОМОЛКА. Тобі вона знадобиться, оскільки, купивши цілі зерна, ти самостійно їх молотимеш. Помел — найважливіший етап приготування смачної кави, а саме це і є нашою метою. Мелена кава швидко псується й має поганий смак. Варто обирати кавомолку з жорнами, а не з ножами, які розрізають зерна. Жорна — це пристрій із двома невеликими деталями з абразивного матеріалу, розміщеними на відстані, яку можна регулювати. Жорна роздавлюють кавові зерна, коли ті проходять між двома їхніми частинами. Ножова кавомолка виглядає як невеликий кухонний комбайн. Ти, мабуть, уже використовував подібний, коли молов спеції. Можна витратити сотні доларів на гарну електричну домашню жорнову кавомолку або обрати варіант для початкового рівня, як-от «Baratza Encore» вартістю приблизно 100 доларів. Якщо і це занадто дорого, то звер- ни увагу на ручну кавомолку «Hario Mini Mill», яка чудово працює й коштує орієнтовно 30 доларів. (Приємний бонус: ручна кавомолка є невеликою і портативною; її зручно брати на відпочинок, у кемпінг або в гості до мами).
 
КАВОВАРКА. Її вибір фактично залежить від персональних уподобань. Особисто ми вдома любимо пити каву, заварену через фільтр (використовуючи електричну кавоварку, яку давно маємо й любимо), адже доволі зайняті, бо, наприклад, писали для тебе цю книжку і не хотіли окремо готувати кожне горнятко кави. «Bonavita» — чудовий варіант на п’ять чашок кави, який коштує близько 100 доларів. Ця кавоварка рівномірно розподіляє воду стабільної температури по каві за попередньо встановлений час, а також дає змогу корегувати свій рецепт, визначаючи кількість кави або води. Домашня кавоварка «Bonavita» є функціональною, але, на нашу думку, вона не особливо красива. Якщо для тебе важлива естетика кухонного приладдя, то варто звернути увагу на більш привабливий пристрій, як-от від брендів «Technivorm» або «Ratio». Вказані виробники пропонують кавоварки, які, як і «Bonavita», рівномірно розподіляють воду стабільної температури по каві за попередньо встановлений час. Основна відмінність — вони гарно виглядають під час цього процесу. «Technivorm» пропонує домашню кавоварку «Moccamaster» різноманітних кольорів (один зі співавторів цієї книжки має «Moccamaster» кольору «Millennial Pink»). «Ratio» працює з різними дерев’яними текстурами, у т. ч. з екзотичними, як-от фернамбукове дерево. Якщо ти вирішиш зупинитися на ручному методі заварювання, то можеш переглянути воронки від брендів «Hario» і «Melitta», ціна на які починається від 10 доларів; звернути увагу на аеропрес, вартість якого орієнтовно 30 доларів, і на красивий кемекс, що коштує близько 50 доларів (його також можна застосовувати як декантер для вина або вазу для квітів). Ми розповімо про переваги та недоліки автоматичних і ручних кавоварок далі у книжці, у Правилах 23 і 24.
 
 
ГАРЯЧА ВОДА. Значення води у приготуванні кави є дуже важливим. Варто зрозуміти, що вода, яку ти використовуєш для заварювання кави, впливатиме на аромат напою так само, як молоко на моку. Хорошим початком буде покупка фільтрованої води (або встановлення вдома фільтру таких брендів, як «Soma» чи «Brita»). Якщо ти хочеш піти далі, то можеш додати до води спеціальні капсули «Third Wave Water». Також доведеться нагрівати воду. Якщо ти використовуєш домашню кавоварку, то цей крок забезпечує диво автоматизації. Якщо ж заварюєш каву вручну, то, звичайно, улюблений чайник ідеально підійде для початку. Але спеціальний заварювальний чайник «Hario», «Takahiro» чи «Brewista» покращить технічну майстерність, а отже — каву. Такі чайники називають gooseneck (гусяча шия) через характерну форму носика. Їхня вартість стартує з 30 доларів. Найгірший випадок? Завжди можна підігріти воду у мікрохвильовій печі, але тоді не вдасться проконтролювати процес, тож вода може бути надто гаряча або занадто холодна.
 
Правило 54. Кава також тебе любить
 
Кава терпляча й добра. Незаздрісна й негорда. Вона не вихваляється. Кава ввічлива, некорислива й не засмучує інших — хоча твій бариста може засмутитися, якщо ти додаси вершки та цукор, попередньо не спробувавши напій. Кава не рахує помилок. Вона не насолоджується злом, а радіє правді. Кава терпляче мириться з усім — від швидкого горнятка під час обіду до 20-хвилинного видовища із заварюванням кави методом пуровер.
 

Кава ніколи не закінчується. (Ти просто можеш зробити ще!) Це скарб зі знаннями, який породжує безперервну допитливість: про світ, про себе, про вдосконалення коефіцієнта екстракції. Але жодні знання про каву не є ідеальними. Є тільки швидкоплинна досконалість — моменти, які запам’ятовуються назавжди і дарують блаженство. У каві ми бачимо тьмяне відображення нас самих, немов у дзеркалі, — неідеальне і складне. Ти можеш знати лишень частину світу кави і ніколи не пізнаєш його повністю.
 
Надія, любов і кава — це речі, які існуватимуть вічно. І найпрекраснішою серед них є любов. Але друге місце, безумовно, посідає кава. Проте зробити остаточний вибір неможливо. Мабуть, ці три елементи перебувають у постійній зв’язці, завжди доповнюючи одне одного. Надія, любов і кава. Сподіваємося, ти розумієш, що ми залюбки випили б іще одне горнятко кави.
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage