Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Удуд Марія
Картонні видання про дім: українсько-американський книжковий простір

Книжки про будинок та речі у ньому знайомлять найменших читачів із найближчим домашнім простором. Такі видання допомагають малюку зрозуміти, серед яких речей він живе, та навчають ці речі називати. Під впливом виданої у «Видавництві Старого Лева» книжки «Мій дім і речі в нім» від Творчої майстерні «Аґрафка» пропоную вам погортати разом зі мною кілька американських картонних книжок та порівняти їх з українським відповідником.  

Книжки-картонки. «Це мій будинок», Річард Скарріс (Richard Scarry's, This Is My House), березень 2013 року. За всю свою карєру, яка налічує п’ять десятиліть, легендарний Річард Скарріс створив понад 300 дитячих книг, які були продані тиражем понад 200 мільйонів екземплярів по всьому світу. Будинок Поросятка відкриває двері до просторого дому з детальними зображеннями і назвами усіх кімнат у ньому – кухня, спальня, вітальня, ванна кімната, мамин офіс, горище, а також до різних видів будинків – будинок у човні, будинок з криги, будинок на дереві. Кумедно зображена спальня малюків-поросят. У ній є «сплячий брат», «галаслива сестра» і «неприбране ліжко» брата-поросятка. Важливу роль у книжці відведено черв’ячку, який коментує усі події, наприклад: «привіт, хто забув заправити ліжко?», «ніколи, ніколи не торкайтеся (про запобіжники у підвалі – авт.)». Віковий діапазон: 3 - 5 років.

 

«Моє перше знайомство з домом: Розгляньмо і вивчимо», видавництво Дорлінг Кіндерслі («My First Busy Home: Let's Look and Learn!», DK Publishing), червень 2012 року. Кожна частина книги розділена тринадцятьма привабливими зображеннями-вкладками, які далі ведуть до веселих та творчих фотографій, простих слів-етикеток і запитань, які утримуватимуть цікавість й ентузіазм малюків. Подані в книжці зображення реалістичні, що відразу вирішує завдання щодо порівняння їх із реальними предметами у будинку. Віковий діапазон: 4 - 6 років.   

 

Книжки-серії. «Форми в моєму домі», «Тварини в моєму домі», «Протилежності в моєму домі», «Кольори в моєму домі», Крістін Ек (Shapes in my house, Animals in my house, Opposites in My House, Colors in My House, Kristin Eck), серпень 2004 року. Веселі, барвисті фотографії знайомих предметів побуту з простими мітками роблять книжку доступною для вивчення форм, кольорів, протилежностей у цікавий і зрозумілий спосіб, і показують предмети,  якими діти користуються щоденно. Маленькі читачі чітко описуватимуть і порівнюватимуть речі за ознакою кількості, форми, текстури, розміру, ваги, кольору і руху. Віковий діапазон: 3 - 5 років.

 

«Будинок Джоджо», Ксавєр Денеукс та «Всередині та назовні з Джоджо», Тоурбіллон і Ксавєр Денеукс (Jojo's House, Xavier Deneux; Inside and Outside with JoJo, Tourbillon, Xavier Deneux), квітень 2015 року, серпень 2014 року. Джоджо повертається додому і радіє тому, що зможе дослідити свій будинок з Кучерявим Кроликом. Шість маленьких настільних книжок чудово упаковані в міцну коробку у формі будинку, яка також може служити маленьким ляльковим будиночком. Кожна книжка містить 5 сторінок і названа на честь певної частини будинку (вітальня, кухня, ванна кімната, спальня, сад, гараж). Цей набір можна тримати поруч із пеленальним столиком, адже маленький розмір книжок ідеальний для маленьких рук і зможе зацікавити маля під час рутинної зміни підгузків. Віковий діапазон: 1 - 3 роки. Перше видання ілюстратора «Всередині і назовні з Джоджо» демонструє Кролика, який уже танцює, вивчає протилежності у своєму домі. Відео-презентацію можна переглянути тут

 

Книжки-білінгви. «Дім» (англійсько-польська книжка-білінгва), Видавництво Мілет (Home, My First Bilingual Book (English–Polish), Milet Publishing), листопад, 2011 року. Книжка з назвою «Дім» надрукована іспанською, корейською, французькою, в’єтнамською, арабською, російською, китайською, італійською, німецькою, португальською мовами та форсі. Це видання (або й не одне) гарантовано збагатить словниковий запас малюка. Проста і весела серія двомовних картонних книжок ідеально підходить для тих, хто хоче вивчити ще одну іноземну мову. Ці видання поєднують у собі яскраві реалістичні зображення та подвійні підписи картинок жирним шрифтом. Віковий діапазон: 2 - 3 роки.

Книжка-білінгва «Мій будинок», Ребекка Емберлі (My House: A Book in Two Languages / Mi casa: Un libro en dos lenguas (English and Spanish Edition), Rebecca Emberley), 1993 рік,  також «Моя кімната» (My Room/Mi Cuarto) цієї ж авторки. Ребекка Емберлі є автором та ілюстратором численних книг для дітей, у тому числі - бестселера двомовної серії. «Мій будинок» знову ж таки змальовує предмети, які знаходяться в домі. Кожна кімната описується одним реченням, у той час, як усі предмети, знайдені у певному приміщенні, індивідуально підписані двома мовами. Віковий діапазон: 4 - 6 років.

 

Щось особливе. Книжка тіней «В моєму будинку», Роджер Прідді (At My House,  Roger Priddy), січень 2011 року. Свого часу Роджер Прідді залишив школу в 16 років. Пізніше він став креативним директором дитячого відділу вище згадуваного видавництва ДК. Ця інноваційна книжка з вирізаними закрилками, надрукованими у вигляді чорних тіней різних об’єктів. Діти можуть заздалегідь здогадуватися, кому належить тінь, потім піднімати закрилку, де ховається відповідь - правильний відповідник з простими текстовими мітками. Ця книга якнайкраще пасує для дітей на етапі, коли вони полюбляють видання із закрилками. Ідея з тінями - чудовий спосіб допомогти дітям розвинути абстрактне мислення, координацію рук і очей, а також зіграти у веселу гру. Віковий діапазон: 1 - 5 років. 

 

Картонна книжка «Мій єврейський будинок», Раббі Андрей Голдштейн (My Jewish Home, Rabbi Andrew Goldstein), січень 2001 року, проводить малюка через кожну кімнату будинку і показує ритуальні предмети, які використовує єврейська родина. Віковий діапазон: 1 - 4 років.

 

 

 

«Будинок», Карсон Елліс (Home, Carson Ellis), лютий, 2015 року – екстраординарна книга, не зовсім у форматі картонних видань, та не розказати про неї не можливо. Чудово ілюстроване видання в твердій палітурці втричі більшого розміру, ніж стандартні картонні книжки, запрошує до подорожі по всіх видах будинків. Воно розповідає про місце, до якого ми щоразу повертаємося, яке дає нам розраду і сили, місце, у якому завжди тепло і спокійно – про дім. Гуашово-чорнильні зображення, виконані у теплих, спокійних тонах із вкрапленнями червоного, ілюструють прості слова, та й вони іноді здаються зайвими. Голуба, якого ми бачимо на титульному аркуші, можна знайти на багатьох сторінках книги: як силует у вікні нагорі будинку, поруч із французькою жінкою, на пальмі чи на даху приватного будинку. Геометричний будинок японського бізнесмена, вігвам, пагоди тощо дають інформацію про різні форми та розміри будинків. Віковий діапазон: 4 - 8 років. 

 

Український варіант картонної книжки, виконаний Творчою майстернею «Аґрафка», - «Мій дім і речі в нім», 2015 рік, можна без вагань поставити поруч із вище описаними виданнями. Видання доцільно заповнює книжкову нішу картонних книжок із вузькою темою дому. Речі в домі представлені відповідно до кімнати, у якій і мають бути – моя кімната, кухня, передпокій. Важливо, що окремо виділені назви іграшок, які ми час від часу замінюємо російськими відповідниками. Ілюстрації виконані у спокійних тонах, наче надовше хочуть затримати малюка у цій грі – пошуку побутових речей. Отож, тепер і ми маємо свою українську книжку-картонку про будинок і предмети в ньому. Віковий діапазон: 0-3 роки.

 

 

 

 

 

 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage