Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Старовойт Тоня
Ірина Старовойт про поетичну збірку Юлії Мусаковської «Бог свободи»
«Бог свободи» – нова книжка віршів Юлії Мусаковської, в центрі якої – історії становлення, боротьби і трансформації, коли повсякденне стає силою, а сила перетворюється на вразливість.
 
Про книгу відгукується літературознавиця, перекладачка і поетка Ірина Старовойт:
 
***
 
Гомерові боги дивилися на людей, як безсмертні на смертних. Але не так дивиться на нас Бог свободи із нової книги віршів Юлії Мусаковської. Бог свободи є ясним символом, але він не панує над свободою, він навіть не панує над людьми, які хочуть свободи чи вдають, що хочуть. Цим людям він залишає найстрашніше випробування – свобідну волю і право вибору. «Вибір» від слова «вибороти». Впоратися з цим непросто, не впоратися – негідно. Тож, може, треба це нарешті вимовити вголос: на протилежному полюсі до людської гідності стаєш негідником.
 
Це книжка вільних віршів вільної людини. Хоча й вільна людина має свої обмежувачі, має свій ліміт. По-перше, людина знає про свою тілесну скінченність, по-друге, про вузькість свого горизонту, свого вгляду у всесвіт життя інших. Уявіть собі пані Боварі у глобалізованому ХІХ столітті перевиробітку інформації, вуаєризму, страхів і насолод. Мабуть, це не Шарлеве, а її власне серце не витримало б розпуки. Тому книжка на ім’я «Бог свободи» геть не проста і не безпечна, щоб про неї розказувати.
 
Коли коротко і про головне, то це книжка про рятівний парадокс життя під тиском успішного успіху і карантинного карантину: знати про свободу – це не те саме, що знати свободу. Свобода як любов. Вона ексклюзивна і в кожного своя. І вона може поступитися частинкою себе колишньої, щоб дати комусь поруч рости і мати майбутнє. Те, що сталося, не відстанеться і не відстане. Ніхто з нас не є цілком вільний від долі, від мови, від досвіду. І якщо досвід – це те, що з нами стається, то свобода – це вчинок, це те, що ми робимо з тим, що стається. Поки самі не станемо свободою.
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage