Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Кізима Олеся
Інтерактивні книжки-картонки для малят: гратись, розвиватися, навчатись
Як перетворити навчання на веселу, захопливу гру, а гру – на навчання завдяки книзі? Ба більше, зацікавити непосидючого малюка уважно розглядати сторінки, слухати, а також активно взаємодіяти з дорослими під час читання? Впоратися з цим справді нелегким завданням допоможуть інтерактивні книжки-картонки для найменших діток. Їхні різновиди, критерії вибору та значення у ранньому розвитку дитини і не тільки – про це розповімо у нашому матеріалі.
 
Батьки, пам’ятайте: обираючи ту чи іншу інтерактивну картонку, щонайперше звертайте увагу на якість та безпечність видання: цупкість сторінок, заокругленість кутиків, прошивку чи проклейку сторінок й розміщених на них елементів (фольга, тканина, стрічки, вузлики, ґудзики тощо). Ці видання повинні бути виготовленими з нетоксичних матеріалів та витримувати різноманітні пошкодження і деформації, зокрема і від зубчиків вашого малюка Посмішка.
 
Також важливо, аби книжка була яскравою, барвистою, зручного для маленьких рученят розміру та форми, зі сторінками, які легко перегортаються.
 
Сенсорні картонки, або книги «Touch and Feel»
 
Сторінки цих книжечок містять вмонтовані інтерактивні елементи, що відрізняються за фактурою і текстурою, та, імітуючи, наприклад, луску риби, вовну овечки, хутро кошеняти або кролика, спонукають погладити тваринку, а ще – повправлятись у звуконаслідуванні.
 
Такі видання сприяють розвитку тактильних відчуттів, сенсорної пам’яті та мовних навичок маленького дослідника, як і пізнанню навколишнього світу загалом.
 
 
 
 
Картонки з рухомими елементами, або книги «Push, Pull and Slide»
 
У сторінки цих книжечок вмонтовано різноманітні рухомі елементи, які заохочують дитину виконувати певну дію, як-от вкладати пальчик у виїмки, переміщувати фрагмент сторінки, крутити коліщата, завдяки чому на сторінці змінюється малюнок або з’являється цілком нове зображення (як-от у книзі «Догори дриґом. Монстрики»).
 
Саме тому такі картонки особливо добре впливають на розвиток дрібної моторики рук та координації рухів, що відповідно прискорює розвиток мовлення дитини.
 
 
 
 
 
 
 
Картонки з прорізами, або книги «Peep Inside»
 
Такі книжечки містять сторінки з одним чи багатьма вирізаними елементами, які можуть відрізнятися за формою та розмірами, а також охоплювати одним прорізом декілька сторінок відразу. Зазираючи у проріз, наприклад, щілинки для ключа, малеча намагатиметься відгадати, хто або що ховається за дверима, а щоб перевірити свою здогадку, потрібно «відчинити двері», тобто перегорнути сторінку (наприклад, як у книжечці «Хто там, за дверима?»).
 
Читання таких картонок сприяє розвитку логічного мислення, уяви та інтелекту дитини, збагачує її словниковий запас, ба навіть навчає, як долати свої страхи.
 
 
 
 
Картонки з «віконечками», або книги «Lift-the-flap»
 
На сторінках цих книжечок розміщено спеціальні «віконечка», за якими – предмет, істота чи явище. Розглядаючи малюнки та уважно слухаючи, наприклад, віршик, лічилку або загадку, дитина залюбки відкриватиме їх, щоб перевірити свої здогадки, хто ж там заховався, тренуючи слухову і зорову пам’ять, ерудицію (як-от у картонці «Слідопитенята»), а ще – асоціативну пам’ять (ось у книзі «Абетка з секретом» всі букви– рельєфні, тобто мають своєрідні «канавки», по котрих слід проводити пальчиком, завдяки чому малеча не лише вивчає літери, а й здобуває перші навички письма в ігровій формі).
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Картонки із 3D моделями
 
А ці книжечки дозволяють самостійно змайструвати їхніх персонажів, наприклад, динозаврів, а також реквізит (так є у книзі «Склади своїх динозаврів») – такими іграшками можна гратися де завгодно, як і щоразу вигадувати про них нові цікаві історії. Щоб скласти моделі, достатньо просто витиснути відповідні елементи зі спеціальних виїмок у сторінках, у котрих їх можна зберігати, розклавши, до наступної гри.
 
Слухаючи цікаву інформацію про кожного героя, складеного власноруч, дитина сприйматиме читання такої книжки як веселу та захопливу гру, тренуючи дрібні м’язи рук, координацію рухів, увагу, слухову пам’ять, просторове мислення та фантазію.
 
 
 
 
 
 
 
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage