Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Цурковська Христина
Христина Цурковська: «У найтяжчі хвилини людину завжди рятує мрія та віра в те, що попереду – світло і щастя»
Ілюстрація - Івана Кравця
 
Незабаром книгарню Старого Лева поповнить чудова казка-білінгва «Чарівна Гуска. The Magic Goose» Христини Цурковської, проілюстрована Іваном Кравцем. Це історія, яка вчить не припиняти вірити у добро і мріями про щасливе майбутнє, що чекає нас попереду. А сьогодні авторка казки розповіла, чому для неї такою важливою та близькою є ця оповідка про Чарівну Гуску. Читаймо!
 
***
 
Цю казку ще малою я чула від своєї бабусі Марії Лесюк-Швайки, на долю якої випали важкі випробування. Навесні 1940 року її вивезли до Сибіру. Щоб вижити в жахливих умовах, бабуся створила собі свій світ, де панувало добро, справедливість, милосердя. У тому світі добро завжди перемагало зло, і людям жилося легше й радісніше… Таких, як моя бабуся, в 30-40-х роках минулого століття в Галичині було чимало, але для мене вона – одна, і те, що зосталося по ній в моїй пам’яті, має неабияку ціну.
 
Багато літ минуло відтоді, як вперше я слухала казку про чарівну гуску, яка літала, куди хотіла, і допомагала тим, хто був у скруті… Чому гуска? Це бабуся пояснювала так: сидячи на березі сибірської ріки Іртиш, вона думала про те, що гуси – щасливі птахи, які можуть літати в повітрі, ходити по землі і плавати по воді… Напевно, їй того дуже бракувало, бо сама вона тоді жила в неволі.
 
 
А ще в її розповідях оживали традиції та звичаї рідного краю, за яким вона так тужила, бо не знала, чи доведеться колись повернутися…
 
Моя бабуся була надзвичайно доброю людиною. Деколи мені здається, що героїня її казки – то вона, дивовижна дівчина, яка душею рвалася туди, де ніхто не скривдить, не принизить, не зашкодить. Бо у найтяжчі хвилини людину завжди рятує мрія та віра в те, що попереду – світло і щастя, яких ми всі так потребуємо.
 
 
 
 
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage