Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Матіяш Богдана
Говори мені. Богдана Матіяш
Есе з нової збірки Богдани Матіяш «Братик Біль, Сестричка Радість», яка готується до друку у «Видавництві Старого Лева». Ілюстрації та обкладинка Оксани Тригуб.
 
***
 
(говори мені)
 
Будь ласка, говори мені... Це, може, одне з найгарніших прохань, які знаю. Дуже люблю так просити. Просто говори мені.. І з цих слів так ясно і добре, як у день, повний сонця. Радісно і дитинно. І мій світ малий-малий, і цієї миті в нього нічого, крім цих слів, не вміщається. Але вони такі гарні, і їх досить, щоби знати, що цьому світові нічого не бракує. Бо в них багато важливого – як і завжди в цих словах, хоч у якому контексті вони прозвучать. Чи коли просимо рідних чи друзів щось розповісти нам, чи коли просимо когось побути з нами, чи коли звертаємося до когось із проханням про інтерв’ю – несуттєво. У кожному говорінні й згоді слухати, у кожній бесіді звучить ось це добре «говори мені». У ньому – найзвичайніша і така добра тиша, малість, послух, довіра. Готовність слухати. Знання, що ті, кого так проситься, дорогі й важливі. Спокій бути перед ними малим. Згадати, як просять діти, і просити так само. Говори мені. Говори, і берегтиму все, що скажеш. Тебе також зумію берегти. Своїм проханням скажу, що мені це потрібно й важливо. Слухатиму слова гіркі й слова радісні. Зумію пережити їх разом із тобою. Зумію слухати те, що скажеш, як добру, найгарнішу у світі пісню. А ще – згадаю свою найгарнішу мову і вже знову нею говоритиму. Бо є стільки мов, захаращених і обтяжених різним сміттям, і ці мови заступають нам стільки добрих думок і слів. Не хочеться, щоб так було. Хочеться бути легким і вільним, із серцем чистим і малим. І аж доки воно таким буде, просити: говори мені.
 
Коли так прошу тих, кого люблю, думаю собі, що це прохання розквітає, як квітка. Мала червона троянда – одна з багатьох на прегарному кущі. І за нею одна за одною розтуляють пелюстки численні інші квіти малих добрих слів, а між ними добре рости міцному й красивому листю тиші. І знаю, що в цій мові ніщо не зранить, бо вона добра, і ще й тому не втомлююся це повторювати. І немає бентежності чи страху. Тільки трохи беззахисності, й так хотілось би, щоб нелукавості. Бо так завжди є, коли хочеш прозоро стояти перед кимось. Без болю й тривоги. Без смутку і недовіри, зате з повнотою радості. І все поза цим відступається..
 
Слухатиму тебе дитиною. Просто мені говори.
 
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage