Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Гордість, переконання та розум Джейн Остін: найяскравіші екранізації творів авторки
Рівно двісті років тому цей світ покинула одна з найкращих письменниць Великобританії, «перша леді» англійської літератури Джейн Остін. Усі ми знаємо та любимо її твори, і тим цікавіше порівнювати їх із сучасними екранізаціями. Сьогоднішній вечір – чудовий привід переглянути одну з них і надихнутися на перечитування романів письменниці. 
 
«Гордість і упередження», 1995
 
Звичайно, при згадці про екранізації творів Джейн Остін першим на думку спадає шестисерійний фільм від ВВС «Гордість і упередження» 1995 року. Стрічка принесла світову славу актору Коліну Ферту, який зіграв у цій версії улюбленого жінками містера Дарсі. Виконавиця головної ролі – ролі Елізабет Беннет – Дженніфер Елі отримала премію BAFTA як найкраща акторка, а сама стрічка була нагороджена EMMI за найкращі костюми. 
 
Цікаво, що саме ця (сьома!) екранізація роману надихнула письменницю Гелен Філдінг написати свою серію книг про Бріджит Джонс, яка незабаром побачить світ українською у «Видавництві Старого Лева». 
 
Екранізацію від самого роману відрізняють кілька сцен, як, наприклад, процес вдягання дівчат та дозвілля чоловіків. Також режисер Саймон Ленгтон мав проявити високий рівень винахідливості для того, щоб сцени з читанням довгих листів не наганяли сон на глядачів. 
 
Виявляється, Колін Ферт збирався відмовитися від ролі, вважаючи, що не справиться з нею. За його словами, він не відчував себе пов’язаним із творчістю Джейн Остін. Але це не завадило йому стати одним з найвідоміших «містерів Дарсі» та ще й закохатися у свою партнерку по знімальному майданчику Дженніфер Елі. 
 
 
 
«Емма», 1996
 
Екранізацій цього твору вийшло не менше, ніж «Гордості та упередження». Наприклад, 1996 року світ побачили аж дві стрічки, зняті за мотивами роману. Особливо яскравою вийшла робота режисера Дугласа Макграта. Головну жіночу роль виконала Гвінет Пелтроу, за що отримала нагороду Satellite Awards. Фільм навіть має свій Оскар – за найкращий саундтрек. Музика і дійсно неймовірно гарна, то ж якщо не хочете дивитися саму стрічку – просто увімкніть саундтрек та насолоджуйтеся ;)
 
За героїнею Гвінет Пелтроу надзвичайно цікаво спостерігати. Вона розумна та самовпевнена, намагається звести своїх знайомих один з одним. Граючи у свою гру навіть не помічає, як псує життя усім навколо. І як сама закохується :)
 
 
 
«Розум і почуття», 1995
 
Ще одна відома стрічка за романом Джейн Остін – «Розум і почуття» 1995 року, яка зібрала по-справжньому зірковий склад акторів. Тут ми побачимо Емму Томпсон та Кейт Уінслет, Алана Рікмана та Хью Гранта. «Оскар» за сценарій та шість номінацій, «Золоті глобуси» за сценарій та найкращий фільм, нагороди різних премій за найкращі жіночі ролі, режисуру тощо. 
 
Цікаво, що сценарій для стрічки писала Емма Томпсон. Бажаючи залучити до перегляду якомога ширше коло глядачів, акторка дещо відійшла від оригінального твору, чим засмутила прихильників творчості Джейн Остін. Так з’явилися деякі сцени, яких не було у романі. Наприклад, сцена, у якій головна героїня Маріанна потрапляє під зливу і її рятує «прекрасний принц». Двічі ;) Але, попри неканонічний сюжет, стрічка однозначно вартує перегляду. Як і книга, після цього, вартує перечитання.  
 
 
 
«Переконання», 2007
 
П’ята екранізація однойменного твору Джейн Остін, який вона написала за рік до своєї смерті. І, мабуть, найбільш вдала екранна версія.  Стрічка створена для ITV. Цікаво, чому екранізації британської класики їм так добре вдається? Мабуть, бо вони відчувають її глибше, ніж інші :) Саллі Гокінс, виконавиця головної ролі, отримала нагороду Monte-Carlo TV Festival Award та Royal Television Society Award за найкращу жіночу роль. Цілком заслужено, її гра, мабуть, найцікавіше, що є у цій стрічці. 
 
 
 
«Джейн Остін», 2007
 
Тут варто згадати також картину, присвячену не творам письменниці, а їй самій. «Джейн Остін» 2007 року розповідає історію кохання авторки. Цікаво, що сценарій був заснований на оригінальних листах письменниці до ірландського юриста Томаса Лефроя. За роль Джейн Остін змагалися Кейт Уінслет, Кіра Найтлі та Наталі Портман, але творча група зупинила свій вибір на Енн Гетевей. Спеціально для ролі Енн вчилась грати на піаніно, працювала із фахівцем з англійських діалектів. А от виконавцю головної чоловічої ролі Джеймсу МакЕвою було не просто – увесь знімальний період актор мусив ходити на підборах, адже виявився нижчим на зріст, ніж Енн.
 
Що станеться з коханням жінки, яка наприкінці ХVІІІ століття мала вибір залишитися «старою дівою» або вийти заміж за розрахунком? Якщо ви ще не знаєте відповіді, це чудовий привід подивитися цю стрічку :)
 
 

 
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage