Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Гоґвортс, стіна із «Гри престолів», Бет-печера… Скільки коштувало б будівництво цих споруд?
Тепер ми знаємо у скільки б насправді обійшлося будівництво споруд із найвідоміших творів та фільмів. І все завдяки новому дослідженню американських вчених. Результати вас здивують Підморгує
 
Школа магії Гоґвортс, стіна з «Гри престолів», секретний штаб Бетмена, космічний корабель «Ентерпрайз» та станція «Зірка Смерті» з «Зоряних воєн». Без них важко уявити книжки та кінопроекти, які вже давно стали частиною світової культури. Але скільки ж грошей та ресурсів знадобилося б, якби справді довелося збудувати їх усі в реальних масштабах? Саме це з'ясувала американська компанія «Big Rentz».
 
Використовуючи сучасні технологічні та інженерні можливості, консультуючись із архітекторами та фахівцями з будівництва, впродовж серпня-вересня 2018 року дослідники підрахували, скільки б коштувало створення цієї фантастичної п’ятірки.
 
 
Гоґвортс
 
Гоґвортс – школа магії у вигаданому світі Джоан Ролінґ, де навчалися улюбленці мільярдів читачів і глядачів у світі – Гаррі Поттер, Герміона та Рон. Школа, що радше нагадує велетенський замок, уже давно стала одним із найвідоміших символів літературного світу. Спершу фахівці підрахували витрати на матеріали та саме будівництво школи (площею приблизно 38 461 кв. м). 
 
 
Далі – вартість спорудження Великої зали (на основі зображень зали в екранізаціях), поля для вигаданої спортивної гри у квідич, у яку грають персонажі книги Джоан Ролінґ (враховуючи його розміри як футбольного поля), а також тунель у Гоґсмід (опираючись на план будівництва секретного підземного бункера) та інших споруд, що оточували школу магії.
До теми. Хто більше? «Forbes» опублікував рейтинг найбільш оплачуваних письменників року
Загалом лише будівництво (без меблів та декору) замку потребувало б понад 169 мільйонів доларів, оранжереї – 175 тисяч, поля для квідичу – понад мільйон, Великої зали – 870 тисяч, підземного тунелю зі школи до Гоґсміда – майже 2,5 мільйони, а домівка Гаґріда обійшлася б у 400 тисяч доларів.
 
 
Загалом – 174,5 мільйони. Здавалося б, космічна сума. Однак Гоґвортс, за результатами дослідження, найдешевша із цих будівель.
 
 
Секретний штаб Бетмена
 
Якщо ви шанувальник коміксів і обожнюєте цього персонажа, тоді знаєте, що його штаб знаходиться у так званій Бет-печері, де є суперкомп’ютер та неймовірна лабораторія, а їздить він на дивовижному Бетмобілі. Але скільки б довелося вкласти грошей, аби відтворити все це насправді?
 
 
Спеціалісти з «Big Rentz» зауважили, що творці коміксу по-різному малювали печеру, тож взяли за основу принципи будівництва винного погребу, а площу штабу обрали 1 114 кв. м. Як показують результати, для її створення знадобилося б 7,2 мільйони доларів. Цікаво, що вартість суперкомп’ютера оцінили аж у 290 мільйонів.
 
 
Для будівництва таємного ліфта, що вестиме до печери, доведеться викласти 145 тисяч доларів, а щоб сконструювати лабораторію – майже 9 мільйонів. Не дешевим дослідники вважають і Бетмобіль – понад 2 мільйони. Отже, цей проект потягнув би не менше 368 мільйонів доларів.
До теми. Купити графічний роман «Мюнхгаузен. Правда про неправду»
 
Космічний корабель «Ентерпрайз»
 
«Зоряний шлях», або «Стар Трек», заполонив світ: телесеріали, художні фільми, численні романи та відеоігри – з цією історією знайомий мабуть кожен. Як і кожен знає про «Ентерпрайз», на якому улюблені герої вирушають у космічну місію. Вартість будівництва цього корабля, вас вразить!
 
 
Звісно, розрахунок вартості корабля більше спирається на фантазію дослідників, проте вони все ж спробували. За основу взяли два американські авіаносці «Джеральд Р. Форд». Хоча конструкцію корабля можливо визначити, однак такі характеристики як силове поле і телепорт непідвладні нашій науці. Щоб зрозуміти вартість створення захисного силового поля, «Big Rentz» вирішили використати затрати на плазмовий щит PASS армії США та надпровідні магніти, створені у Флоридському університеті. Аналогом телепорта обрали принтер ДНК «Synthetic Genomics».
 
 
Отже, лише сталі для будівництва корабля (725м завдовжки, 190м у висоту і діаметром 304м) знадобиться на майже 26 мільярдів доларів. Створення роботів-реплікаторів обійдеться у 110 тисяч доларів – по 2,2 тисячі за одного. 36 фотонних торпед коштували б творцям корабля понад мільярд доларів, телепорт – один мільйон, а силове поле – більше 52 мільйонів. Загалом вартість корабля оцінили у 27 мільярдів доларів.
 
 
Стіна
 
Серія романів «Пісня льоду й полум'я» Джорджа Мартіна перекладена десятками мов, а екранізація «Гра престолів» здобула мільйони шанувальників у всьому світі. Якщо ви бодай щось чули про цю історію боротьби за трон, то знаєте й про стіну, що відділяє світ живих від світу мертвих. У вигаданому автором світі стіну (висотою 213м і довжиною 482км) зробили повністю з льоду і вона швидко розтає під вагою своєї маси.
 
 
Дослідники вважають, що створити подібну структуру можна лише побудувавши щось на зразок Великої китайської стіни, а тоді обкласти її мільйонами льодових блоків. Для цього знадобиться більше 31 мільярда доларів на кам’яну стіну та понад 110 мільярдів на лід.
 
 
Для захисту стіни потрібен Замок Чорний і кренеляж – зубчате завершення стіни. Це обійдеться у 2,7 мільйони та понад 23 мільярди доларів відповідно. Катапульти для захисту замку і стіни коштували б 286 тисяч. У підсумку будівництво стіни сягне 167 мільярдів доларів.
 
До теми. Купити книжку «Стіна»
 
Космічна станція «Зірка Смерті»
 
«Зірка Смерті» — бойова космічна станція в вигаданому всесвіті «Зоряних воєн» — ще однієї медіафраншизи, що охопила фільми, книжки та інші проекти. Її будівництво просто нереальне у всіх аспектах.
 
 
Колосальна космічна станція потребуватиме величезної кількості сталі – вартістю 537,9 квадрильйонів доларів – та 800 000 років на будівництво, враховуючи поточний рівень виробництва сталі.
 
До теми. Купити книжку «Франческа. Повелителька траєкторій»
Основну частину коштів витратили б на створення смертоносного суперлазера космічної станції, який вчені розрахували на основі найпотужнішого лазера Землі і теоретичної кількості енергії, потрібної для знищення планети. Він обійдеться аж у понад 17 нонільйонів доларів! А ще 21,6 квінтильйон знадобиться, щоби лише доставити матеріали у космос. Остаточна вартість будівлі космічної станції перетнула позначку 17,5 нонільйонів доларів.
 
 
«Хоча в реальному житті можна побудувати фантастичні Гоґвортс і печеру Бетмена, "Зірка Смерті" і стіна потребують передових технологій для створення, – пишуть представники "Big Rentz". – Витрати на будівництво, які ми оцінили, є астрономічними, і ці цифри не включають оплати робочої сили (яка може бути настільки ж вартісною) і додаткові деталі, що є в кожній споруді».
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage