Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Власенко Наталя
Гіркі, але правдиві поезії Любові Якимчук
Сьогодні пишеться все більше книг про Війну та Майдан, про речі, які болять, про співпереживання, бажання миру. Не оминули цієї теми і «Абрикоси Донбасу» Любові Якимчук («Видавництво Старого Лева»). Про свої поезії авторка розповіла під час презентації книги в Одесі. 
 
Є речі, про які складно писати чи говорити. Але водночас їх важливо проговорювати. Як казав на зустрічі Борис Херсонський, «коли гармати гримлять, то музи мають кричати». Саме тому, навіть в такий складний для всіх нас час, пишеться поезія про війну, про любов і про абрикоси, про відчуття дому і батьківщини, про Донбас і про Україну. Поезії Любові Якимчук торкаються душі та серця, проникають глибоко в свідомість і не відпускають. Вони повертають нас до тих речей, від яких хочеться сховатися, до війни, про яку волієш не думати... Ці рядки гіркі, але вони правдиві, і вони потрібні. 
 
а ви пишете вірші, красиві, як вишиванка
ви пишете вірші ідеально гладенькі
високу поезію золоту
про війну не буває поезії
про війну є лише розкладання
лише літери
і всі вони — ррр…
Поезії Любові – емоційні, дуже напружені. Війна і революція не вичерпують книги, але явно залишаються її головними мотивами, нервами. У віршах багато болючих воєнних сюжетів з убивствами мирних мешканців, вигнаннями, блокпостами тощо.
 
Після поетичних читань я розмовляю з Любою, питаю – чи добре це, чи ні, що виникає стільки творів на воєнну тематику. Адже її не можна сьогодні оминути. Як вважає поетеса, ці твори мають бути. Головне, щоб вони були правдиві, пережиті наживо, а не списані з новин чи написані тому, що зараз ця тема актуальна. Поезія потрібна під час війни так само, як і в мирні часи. Потрібні поетичні читання та зустрічі, мистецькі заходи та форуми. В останньому інтерв’ю з Іриною Славінською Любов зазначила, що «культура в часи війни - більше ніж культура... Культура допомагає проговорювати травми». Травми та болі, яких в кожного із нас вистачає. Їх не можна накопичувати в собі й утримувати. «Тому важливо, аби з’являлося багато нових текстів, які би працювали з сучасною проблематикою». 
 
В найближчих планах поетеси – поетичні читання у Вінниці, Києві та інших містах, участь у львівському Форумі видавців, а також презентація поетично-музичної збірки разом з Марком Токарем.
 
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage