Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Кудрик Анна
Ернест Гемінґвей: читати, слухати, дивитися
У «Видавництві Старого Лева» вийшло друком вже 9 книжок одного з найвідоміших світових письменників Ернеста Гемінґвея. Розповідаємо, чим кожна з них особлива.
 
«Свято, яке завжди з тобою»
 
Легендарний твір написаний по давно загублених і щасливо знайдених нотатках Гемінґвея. В них була описана молодість автора, яку він провів у післявоєнному Парижі. Саме завдяки цим нотаткам на світ з’явилась книжка «Свято, яке завжди з тобою». Вона занурює читача в неймовірну атмосферу Парижу 20-х років, знайомить з затишними вуличками та кафе, тишею музеїв та гомоном кінних перегонів, залишаючи після себе приємний присмак.
 
Щоб відчути атмосферу твору радимо переглянути фільм «Опівночі в Парижі».

 
«Старий і море»
 
В житті рибалки Сантьяго настала чорна смуга. 84 дні він виходить в море і не може нічого спіймати. Інші рибалки вже прозвали його «salao», що означає нещасливий. Його молодий помічник Манолін продовжує виходити з ним в море та допомагати вдома, хоча його батьки заборонили з ним працювати.
 
На 85 день старий виходить трохи далі в море, удача посміхається, на його гачок спіймався марлін. Два дні та дві ночі морський гігант тягне човен Сантьяго в море. Врешті-решт риба здається – старий упіймав її. Але це лише пів справи, тепер йому потрібно повернутись разом зі своєю здобиччю додому.
 
 
Для глибших відчуттів пропонуємо переглянути короткометражний анімаційний фільм «Старий і море» 1999 року, який був удостоєний премії Оскар у 2000 році.
 
 
«Фієста. І сонце сходить»
 
В романі описані післявоєнні 1920-ті. «Втрачене покоління», розчаровані та травмовані люди. Вони постійному очікуванні чогось і не можуть відчути повноцінно життя.
 
Джейк Барнас, американський журналіст, щоночі навідується в бар на вулиці Монпарнас намагаючись залікувати алкоголем фізичні та психологічні рани Першої світової. Одного дня він у компанії друзів та його коханої Брет Ешлі їде до Памплони на бій биків. Вони не мають сил розкритися повністю, тому просто святкують і сподіваються на наступний день.
 
Для кращого відчуття атмосфери роману пропонуємо прослухати плейлист традиційної іспанської музики.
 
«Чоловіки без жінок та інші оповідання»
 
Збірка сповнена неймовірно емоційних творів. Вони зображають все, що відбувалось у часи їх написання (1923-1927 роки). Тут є все: дружба, кохання, відвага, страх і втрата. Автор не обійшов навіть тема пошуку сенсу нашого життя. Його неповторний стиль пронизує всю збірку і переносить читача в атмосферу тих часів.
 
А для кращого передання атмосфери збірки прослухайте добірку пісень 1923 року.
 
«По кому подзвін»
 
Один з найвидатніших своїх романів «По кому подзвін» Гемінґвей написав через три роки після переїзду в Іспанію. Історія головного героя (Роберт Джордан) перегукується з історією самого автора.
 
Роман зображає жахи війни очима солдата, який отримує завдання яке йому заважають виконати. Знаходить кохання, яке пробуджує в ньому нові сили. Декілька днів з життя простого підривника сповнені жахом, любов’ю та мужністю.
 
Також рекомендуємо до перегляду фільм «По кому подзвін» 1943 року.
 
 
«Прощавай, зброє»
 
В деякому сенсі, це автобіографічний роман. Гемінґвей, як і головний герой, воював на італійському фронті, де його пораненили і відправили у госпіталь, в якому в нього зав’язався роман з медсестрою.
 
 
Головний герой Фредерік Генрі йде добровольцем в італійську армію, де служить командиром транспортного відділення. Жахи війни та кохання змінюють всі його погляди на життя. Тут є все: неймовірна історія кохання, почуття обов’язку, побратимство, страх, мужність та біль.
 
Зайвим не буде перегляд кінострічки «Прощавай, зброє» 1957 року, який гарно передає атмосферу роману.
 
 
«Переможцю не дістається нічого»
 
«Переможцю не дістається нічого» це третя та остання збірка Ернеста Гемінґвея, написана у 1933 році. Вона відрізняється від інших робіт автора. Тут немає героїчних історій з фронту. Є тільки люди. Розмови простих людей, які оточують нас щодня, їхнє життя, емоції та відчуття. Саме через це збірка так приваблює до себе, стає такою знайомою з перших сторінок.
 
Щоб читання стало ще приємнішим пропонуємо послухати плейлист пісень 1933 року.
 
«Мати і не мати»
 
Велика криза, торкнулась кожного чесного робочого чоловіка. Гаррі Морґану, простому рибалці, доводиться стати на горло власним принципам і зайнятися контрабандою, щоб прогодувати сім’ю.
 
На відмінну від більшості творів, у цій книзі більше немає самозаглибленості головного героя, який з усіх сил намагається зберегти свої моральні цінності. На його місце приходить учасник подій з його активною позицією.
 
Для кращого сприйняття роману рекомендуємо кінострічку «Мати і не мати».
 
 
«Острови поміж течій»
 
Безліч алкоголю, суму; любові до життя, до самого себе; страху перед смертю. Будиночок Тома Хадсона стоїть на березі Атлантичного океану. Тут він пише свої картини, відпочиває і насолоджується життям. За його спиною два шлюби й троє синів. Діти для нього, в якомусь сенсі, якір, тиха гавань, в бурхливому океані життя. Війна і трагедії, які трапились в житті героя, не зламали його і він намагається жити далі, всупереч всім незгодам, які день за днем нагадують про себе.
 
Гемінґвей наділив свого героя сильною, чоловічою любов'ю, сукупністю емоцій і почуттів, але завдяки цьому ми бачимо стійку людину.
 
Чудово передає суть роману кінофільм «Острови поміж течій» 1977 року.
 
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage