Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Юрченко Ірина
Елізабет Ґілберт та її «Велика магія»: Життя, яким рухає допитливість, а не страх
Чи є у вашому житті особливі письменники? Чи відомо вам відчуття, коли від самого імені автора на душі стає тепліше? Саме такою є для мене Елізабет Ґілберт. 
 
Я ніколи не цікавилась її творчістю, ба більше – ставилась до неї досить упереджено: щось ванільно-жіноче пише, мабуть. Аж поки мені не трапився її відомий роман «Їсти, молитися, кохати» – книга, яка перевернула мій світ. Вірю у те, що кожна історія приходить у життя саме тоді, коли ти цього потребуєш. Так і сталося. Ця книга знайшла мене, щоб вказати на всі можливі помилки, виправити їх та жити новим, щасливим життям. Елізабет Ґілберт стала моєю особливою письменницею.
 
Звичайно, пройти повз «Великої магії» я не могла, адже ця авторка у творчості – як риба у воді. Тож чому не повчитися? І я знов потрапила у магічний світ Ґілберт…
 
«…займайтеся тим, що наповнює вас життєвою енергією. Ідіть слідом за своїми зацікавленнями, захопленнями й нав’язливими ідеями. Довіртеся їм. Творіть будь-що, аби лиш це викликало революцію у вашому серці».
Ви – людина творча. І не намагайтесь сперечатися. Творчість – це не обов’язково писання картин чи гра на скрипці. Може ви печете найсмачніші у світі пироги чи майструєте стільці з дерева? Або ж вчите дітей з використанням новаторських методів, саджаєте у дворі будинку квіти? Немає значення чим саме ви займаєтесь, головне те, чи слідуєте ви за своїми захопленнями; чи не боїтеся сказати світові про свої зацікавлення та чи приділяєте творчим бажанням достатньо уваги. Саме цьому і присвячена «Велика магія», книга, яка може стати «чарівним стусаном» у вашому житті. 
 
Елізабет Ґілберт нічим не відрізняється від нас усіх – вона така ж сама людина зі своїми страхами, сумнівами і нерішучістю. У книзі вона ділиться власним досвідом та роздумами про те, як не боятися жити творчо та заявити про свої ідеї всьому світові. Ви будете здивовані, але авторка впевнена: страх може бути справжнім другом, треба тільки навчитися з ним домовлятись. 
 
 
Ґілберт впевнено хапає свого читача за руку і веде його крізь усі можливі ситуації, які можуть трапитися на шляху творчості. Найцікавіше те, що розібравши питання страху, критики, сумнівів, ярликів, стереотипів та усіх інших «проти», ви відчуєте, що це дрібниці. Читаючи книгу можна переконатися, що контроль над творчістю тільки у ваших руках, а всі перешкоди – можливість отримати цінний досвід. Ваш страх звільнить місце мужності і відданості вашим захопленням.
 
«…це і є фундаментальне запитання, що на нього спирається творче життя: чи маєте ви сміливість видобути на світ скарби, заховані всередині вас?»
Ґілберт впевнена (і з нею не посперечаєшся!): у кожній людині є справжній скарб, важливо віднайти його та примножити. Навіть більше, автор вчить «дружити» зі своєю творчістю. Чи знали ви, що ідея може втекти від вас, якщо ви довго не починаєте діяти? Чи думали ви про те, що невдача – це далеко не завжди погано? Ми звикли концентрувати увагу на успіхові, та як правило, саме «програш» дає творчості більше. 
 
Де шукати натхнення, якщо воно вас покинуло? Деякі з методів авторки здаються досить дивними (як от причепуритися для своєї «музи»), але її досвід доводить їхню дієвість. А знаєте, що найцікавіше у «Великій магії»? Яке заперечення ви не використаєте – Ґілберт розіб’є його вщент! Прощайтеся із перфекціонізмом, усіма «мені ще рано» чи «ой, вже пізно», невпевненістю та переживаннями через чужу оцінку.
 
«Наважтеся інколи відчувати задоволення від того, що створили. А якщо проект не вдався, сприймайте його за цінний і конструктивний експеримент».
Один із найважливіших моментів книги – питання. Письменниця використовує цілий арсенал надзвичайно важливих питань, які ви маєте собі задати. Чим би ви займалися, знаючи, що маєте всі шанси провалитися? Чи любите ви свою справу так, що слово «невдача» не має жодного значення? Чим би ви займались, маючи купу грошей і часу? Що втратите, якщо почнете приділяти творчості декілька годин на день? Чи не пошкодуєте колись, що не пішли за своїм захопленням?
 
 
Мені здається, ця книга може бути цікавою і корисною кожному, адже вона не тільки вчить, як розпізнати своє покликання та сміливо відкритися йому, а й як бути у складних ситуаціях. Навіть якщо ви знайшли себе і натхненно займаєтесь творчістю, ви не застраховані від моментів, коли опускаються руки. І в цьому письменниця не залишить вас на самоті, а дасть дієві поради.
 
Такі книги безцінні, адже вони вчать головному – проживати своє життя яскраво і без упереджень. Подібні видання надихають і мотивують, зрушують з мертвої точки. Допомагають подолати страх та сумніви, спробувати те, що може зробити щасливим. Слухати себе, бути уважним до своїх бажань, жити на повну. Елізабет Ґілберт ділиться власним досвідом, вона сама пройшла через все це. Саме тому, читаючи цю книжку, здається, що розмовляєш із найліпшим другом, який розуміє всі твої почуття. 
 
«…будьте готові. Широко розплющте очі. Слухайте. Будьте допитливими. Ставте запитання. Принюхуйтесь. Залишайтесь відкритими».
Легко, дотепно, натхненно. Я щаслива, що «Велика магія» знайшла мене. У котрий раз переконуюсь, що творчість – одна з найважливіших можливостей людського життя, то чому б не віддатися їй? Щоб бути митцем зовсім не обов’язково все життя страждати, цілодобово зубрити підручники з мистецтва та ліпити Давида із заплющеними очима. Намалюйте сонечко на пінці вашого лате, напишіть оповідання, заспівайте улюблену пісню вголос. І не має жодного значення, чи вмієте ви малювати, писати чи співати. Головне – дати життя тому скарбу, що ховається у вашій душі. Ви пізнаєте велику магію та станете щасливішими. Не вірите мені – спитайте у Елізабет Ґілберт! 
 
«Міркуєте, чи стати вам творчою особистістю? Надто пізно – ви вже нею є!»
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage