Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Удуд Марія
Дитячі блоги: там і тут
Мої думки завжди спрямовані на розвиток «в ногу» зі світовими тенденціями. Чому так яскраво розвивається відео-поезія? Які мобільні додатки корисні для молодих батьків? Як використовувати новітні технології для розвитку дитини? Які он-лайн книги можна придбати і читати в мережі? Сьогодні хочу запропонувати вам кілька мережевих блогів-ідей. А щоб вас це повністю захопило, то я писатиму про дитяче, про дитячі закордонні блоги, книжкові дитячі блоги, блоги, писані дітьми про їхнє життя та книги, які вони читають.
 
Сьогодні нікого не здивуєш сказавши, що у тебе є блог, своя сторінка, чи навіть професійний особистий сайт. Проте писати публічно у дитячому віці, а ще й про книгу, як джерело знань, - це вагомо та велично. Цікавість та розвиток власної блогової платформи привели мене до огляду та аналізу дитячих книжкових блогів закордоном, в більшій мірі - до англомовного ресурсу. Що цікаво, у мене вийшло ще й гендерно розбавити цей аналіз.
 
Отож, серед найцікавіших для мене виявився блог хлопчика під блоговим іменем «Містер Черепаха» (блог Turtle of Happiness). Блог він почав вести минулоріч, коли йому було всього лише 9 років. Сьогодні йому 10 і, як він пише, «справді полюбляє черепах». Він опікується Hawksbill Turtle, має плюшеву черепаху та футболку із зображенням черепахи. Він пише про свої відкриття та новинки, що зацікавили його. До прикладу, про Стампі (Stampy) (Ютюбер (Youtuber), який робить відео і завантажує їх на Youtube).
 
Книги та мистецтво є одними із його уподобань. Зокрема, за хеш-тегом #books можна знайти його короткі відгуки. Він пише записи типу «3 книги, які я прочитав», «топ 5 книг для дітей» з коротким змістом книги та висновками, чому йому сподобалася книга («Мені сподобалася книга тому, що вона дуже цікава і у неї хороший сюжет»).
 
Його записи з’являються один-два рази на місяць, що й підтверджує факт того, що він живий хлопчик, який ходить до школи, читає, пізнає світ, а на це потрібен час. Його читають, його коментують. Успіх цього блогу визнаний KBC Brilliant Blogger Award.
 
Кілька книжкових оглядів можна вловити на блоговій платформі Eljae матері Джае та дочки Ель. Блог більш динамічний, навіть своїм оформленням. Ель, яку вдома кличуть як Ліа, має 13 років та живе у Великобританії. Ель любить фільми, історію, але більше за все - читання. Джае - це Джоанн, мама Лії, яка любить фільми (будь-які фільми), писання та випічку. Джае написала книгу під назвою «Toddlers: An Instruction Manual» (Малюки: Інструкція з експлуатації), однак до цих пір з'ясовує, хто такі підлітки.
 
Це не є цілковито книжковий блог, він в меншій мірі книжковий, однак є кілька літературних дописів. Наприклад, «Екстрим Читання. Правило Ель: Ніколи не виходьте з дому без мінімум 5-ти книг. Що станеться, якщо ви виходите з дому з менш ніж 5-ма книгами? Ми не знаємо, ми ніколи не пробували». Також про їхні зустрічі з письменниками: «Якщо ви читали наш блог від самого початку, ви можете згадати, як в минулому році Ель зустрічалася з топовим автором Луїзою Реннісон. Луїза Реннисон відома завдяки своїй книжці «Angus, Thongs and Full Frontal Snogging», на основі якої була знята екранізація… Але вона написала і багато інших книг, і нещодавно видавці відправили Ель три з них для прочитання». От і вона пише про них.
 
Успіх блогу. Блог був номінований на нагороди Blog of the Year, Best New Blog, Best Schooldays Blog and Most Innovative Blog at the 2012 MAD (Mum and Dad) Blog Awards.
 
 
Третій, але не останній, не книжковий блог дівчинки Маело Маннінг (Maelo Manning), яка пише про війну у своїй країні, хоча живе у Великобританії. Я відібрала цей блог заради кількох речень якісного прикладу «дитячого голосу» у сучасному світі війни, що і для України є актуальним. 13-річна дівчинка стверджує, що дитячий голос має бути почутим в політиці. Вона веде навіть два блоги. Другий, під назвою Життя Дитини, яка квітне (Life of a Blooming child), в більшості розповідає про загальні аспекти життя. У її блозі можна підписати петицію проти війни. Вона мала 5 промов на конференціях ліберал-демократів. Її блог зайняв 273 місце серед кращих політичних блогів за рейтингом Total Politics. Оце-то успіх у 13 років!
 
 
Наостанок, найцікавіший двомовний блог дівчинки, яка мешкає закордоном, проте пише огляди на україномовні книги. Марічку, яка живе в маленькому містечку Вест Юніон (штат Айова), дуже люблю читати. У її блозі можна побачити огляди україномовних та англомовних книг, видань із автографами авторів. Її мама, філолог Наталія Ясіновська, допомогла доньці завести блоґ. До прикладу, Марійчині останні огляди про «Як я руйнувала імперію» Зірка Мензатюк. Авторка блогу коротко описує зміст: «…такі люди, як Орися, Василь та Ігрек – герої цієї книжки, – вважали, що краще ризикнути і повстати, ніж підкоритися і жити, як раніше». А також про свої вподобання: «мені сподобалося, що в цій книжці про останні роки СРСР історія поєднується з повсякденним життям і коханням. Я зустріла кілька нових слів, як-от варені джинси, спекулянти та дефіцит. Я спитала в мами, і вона мені розтлумачила». Все доволі щиро, відкрито та лаконічно.
 
 
Собі і Вам залишаю приманку для роздумів. Чи готові діти моєї країни вести книжкові блоги з/без допомоги батьків? Чесно кажучи, я вже кілька місяців роздумую над заведенням блогу книжкових оглядів видань, які читаю своєму маляті – чи то україномовних, чи англомовних, чи польськомовних. Аби, коли він подорослішає, уже міг самостійно продовжити свою рецензійну течку. А нам, батькам, в цей час треба пам’ятати про безпеку та контроль комп’ютера малого читача.
 
Бережімося і читаймося!
 
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage