Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Коляда Олена
Дитяча географія. Книги мандрів для малюків
Спитайте будь-якого досвідченого мандрівника, чому саме він подорожує світом, і, найімовірніше, почуєте розповідь про натхнення пригодами героїв Даніеля Дефо, Жуля Верна, Грегорі Девіда Робертса та Елізабет Ґілберт. Книги відправляють нас в інші географічні пояси, відкривають таємниці чужих культур та звичаїв, пробуджують жагу до пригод, а подекуди наново знайомлять з добре знайомими вулицями та будинками.
 
Починати захопливі та пізнавальні книжкові подорожі можна з найменшого віку, і цей перелік українських видань стане вам у пригоді:
 
«Подорож Україною», Ноа Кременчуцька
 
Розпочати варто з рідної географії та категорії книжок-картинок, зорієнтованих на наймолодшу аудиторію, а саме — вімельбухів видавництва Апріорі: «Подорож Україною» та «Зимова подорож Україною. Від свята до свята» авторки Ноі Кременчуцької. Принцип переважання ілюстрацій над словами спрацьовує тут бездоганно: обидві «подорожі» являють собою яскраві, мозаїчні атласи регіонів України, й демонструють всі аспекти нашої природи, культури та звичаїв. За сюжетом, молода мама вирішує показати своїй родині (чоловіку й двом дітлахам) Україну. Все сімейство поміщається в жовтий трейлер, подорожує рідними краями й дуже весело проводить час.
 
 
  
 
 
«Мій маленький Київ», Анастасія Денисенко
 
Слід також звернути увагу на першу книжку дуже перспективної серії дитячих путівників  видавництва Laurus «Моє маленьке місто». Вона має назву «Мій маленький Киів. Маршрут №1», та запрошує на невеличку, але захопливу прогулянку від Золотих воріт до Андріївського узвозу. Сторінка за сторінкою перед маленьким пізнайком складається мапа міста, з її чарівними скарбами і маленькими таємницями, а ще пропонуються різні цікаві квести, як ото — знайти візерунки у Софійському соборі чи порахувати найвідоміші київські гори.
 
 
 
 
 
«Таємниці львівських левів», Іван Радковець, Петро Радковець
 
Наступна книга міських легенд та загадок — «Таємниці львівських левів» від дійсних екскурсоводів — братів Івана та Петра Радковців. Однак, на цей раз ідеться про західну столицю України — Львів, та й формат розповідей у книзі значно глибший. Читач відправляється не просто на прогулянку містом, а у справжню подорож у часі, аби, по-перше, підтвердити, що Львів не дарма зветься містом Лева, а, по-друге, насолодитися нетривіальними казковими легендами на тлі знайомих (чи, поки що, ні) декорацій.
 
 
 
 
 
 
«Ведмедрівка», Кястутіс Каспаравічюс
 
Світ такий великий, цікавий та розмаїтий, чому б не відправитися досліджувати його разом з… ведмедями! Саме це пропонує зробити дітям литовський письменник Кястутіс Каспаравічюс. Якось на Різдво родина Бурих Ведмедів вирішує навідатися в гості до всіх своїх родичів: ведмедиків білих, гімалайських, панд, коал та інших. Вони відправляються у подорож на величезній повітряній кулі, а дорогою знайомляться з калейдоскопом світових культур і традицій.
 
 
 
 
 
«Карти», Олександра та Даніель Мізелінські
 
Найголовніший атрибут мандрівника — це, звичайно, якісна та докладна мапа, а видання ВСЛ «Карти» — найкращий спосіб познайомити дитину з географією та топографічною номенклатурою. Ілюстрована мандрівка материками, морями та культурами в п’яти десятках красивих і дотепних сучасних, хоч і стилізованих під старовину, мап, символічно, проте докладно, демонструє всі скарби та родзинки світу. На мою скромну думку, «Карти» — абсолютний «маст-хев» родинної бібліотеки, який буде цікавим та корисним не лише для малюків, але й для їхніх батьків.
 
 
 
 
 
 
«Дивовижна подорож Нільса з дикими гусьми», Сельма Лагерлеф
 
Безсмертна класика дитячої літератури, за яку авторка — Сельма Лагерлеф — була нагороджена Нобелівською премією, від початку планувалася, як посібник з географії Швеції для учнів першого класу, яким, власне, і стала, але у вигляді фантастичної казки про хлопчика, що перетворився на гнома й подорожує зі зграєю диких гусей до Лапландії. Щоправда, українським читачам більш відомий скорочений переклад твору, але про справжню Скандинавію з її неймовірною природою, багатством міфів, легенд та переказів потрібно читати саме найповнішу версію, не лякаючись великої кількості сторінок, бо книга дійсно захоплива.
 
  
 
 
 
«Льодовики та Гейзери. Мандрівка в Ісландію», Кирило Бурмаченко
 
Молоде українське видавництво «Жолудь» звернулося до незвичного формату дитячої книги, а саме —  до справжнього подорожнього щоденнику. Головні герої-мандрівники — Олеся і Богдан разом зі своїм песиком Леноном прилітають у Рейк’явік, а потім вирушають милуватися льодовиками, печерами, гарячими джерелами, кораблями і маяками, традиційними поселеннями в горах, куштують місцеві страви, потрапляють на концерт і навіть зустрічають у метро співачку Бйорк, а всі ці пригоди колоритно зображені в малюнках автора.
 
 
«Мандрівки з Чарівним Атласом: Венеція», Надійка Гербіш
 
Одна з новинок цього року — книжка-прогулянка Венецією Надійки Гербіш — обіцяє стати справжнім шедевром дитліту, адже йдеться про довершене поєднання казкового сюжету, виняткового пізнавального матеріалу та розкішних ілюстрацій. Лука й Терезка — братик і сестричка з українського містечка Збараж, знаходять в кабінеті свого дідуся-географа чарівний атлас, який несподівано переносить їх прямісінько до Венеції. А далі на дітлахів чекають незабутні враження про старовинне місто, знайомство з його архітектурою, багатою історією та культурою, гостинними мешканцями і, звичайно, неперевершеною італійською кухнею. До того ж, наявність чарівного атласу у дітей досить очевидно натякає на подальші захопливі подорожі.
 
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage