Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Дронь Артур
Друзі-опікуни та приятелі з роботи. Якою буває незвичайна дружба у світі рослин і тварин?
Нещодавно Старий Лев видав книгу польської письменниці та художниці Емілії Дзюбак «Незвичайна дружба у світі рослин і тварин». Відкривши цю книжку, ви познайомитеся із харизматичним котом Гомером, який вирушає на пошуки друга. Під час своїх мандрів Гомер розкаже вам про дружбу у тваринному і рослинному світі. Які тварини є найвірнішими приятелями? Чи бувають у світі природи нещирі друзі? І хто врешті виявиться найкращим другом кота Гомера? Усе це ви дізнаєтеся з книги, але деякі цікавинки з новинки розповімо просто зараз!
 
Дружба у світі природи — дуже особлива. Дружні стосунки можуть допомогти тваринам забезпечити себе їжею чи врятувати життя одне одного. А ще дружба у світі дикої природи інколи схожа на людську. Тут також є і вірні та дбайливі приятелі, і фальшиві друзі, і навіть колеги по роботі! А щоб краще зрозуміти хто є хто, Гомер зібрав приклади усіх цих друзів на окремих розворотах.
 
ДРУГ-ОПІКУН
Незвичайна дружба у світі рослин і тварин обкладинка
Тираж закінчився
 
Хіба не чудово знайти друга, який про тебе піклуватиметься? Когось дбайливого і доброго, на кого можна покластись. У світі рослин і тварин таких друзів, на щастя, багато! Наприклад, риба-клоун і актинія.
 
Актинія оберігає рибу-клоуна від хижаків за допомогою щупалець із жалами, а риба-клоун натомість очищає актинію від усякого сміття і приваблює для неї здобич. Риба-клоун, торкаючись жал актинії, отримує імунітет від опіків. 
 
Чудовий приклад двох друзів, які допомагають один одному!
 
НЕСВІДОМИЙ ДРУГ
 
Чи можна бути комусь другом, навіть не здогадуючись про це? У світі дикої природи таких прикладів є чимало. Хоч це й одностороння дружба, та вона теж буває корисною, адже допомагає виживати. Прикладом такої дружби є стосунки між гірчаком і молюском.
 
Молюск необхідний гірчаку для розмноження, оскільки риба відкладає ікру винятково до його зябрових щілин. Личинки молюска використовують дорослих гірчаків як транспорт до нового місця проживання. 
 
Мабуть, вони б дуже здивувались, якби дізналися, що в новій книзі їх називаються друзями!
 
 
ІДЕАЛЬНИЙ ДРУГ
 
Ці тварини і рослини просто створені одне для одного! Їх дружба настільки міцна, що туди не примоститися ані коту Гомеру, ані нам із вами. Можемо тільки порадіти, що у світі природи можна зустріти справжню ідеальну дружбу. Як от між білкою та горіхами.
 
Білка харчується горіхами, а закопуючи їх як запаси на зиму, сприяє поширенню їхнього насіння. Із забутих нею горіхів можуть вирости нові рослини.
 
Мабуть, про таку ідеальну дружбу мріють не лише тварини і рослини, а й люди.
 
ДРУГ З РОБОТИ
 
Інколи другом стає не лише той, із ким ти проводиш дозвілля, а й той, із ким разом працюєш. У рослин і тварин точно так само. Кіт Гомер із задоволенням розкаже вам про таких «колег по роботі». Не забуде згадати і ньялу гривасту та павіана.

Коли існує загроза, павіани попереджають своє стадо звуками, які допомагають іншим тваринам, наприклад, ньялам. Вони й самі також користуються попередженнями ньял.
 
Так навіть дуже різні тварини стають приятелями під час небезпеки й загрози.
 
 
НЕСПРАВЖНІЙ ДРУГ
 
У світі рослин і тварин також буває фальшива дружба. Інколи її просто вдають задля власної вигоди. А що б стерегтись таких «друзів» і уникати їх, Гомер розкаже трохи більше. Наприклад, про фальшиву дружбу грифової черепахи і жаби.
 
Черепаха використовує свій язик, схожий на рожевого хробака, як приманку для жаб та інших дрібних істот.
 
Так-так, навіть черепахи бувають підступними! 
 
На щастя, корисної та щирої дружби у світі рослин і тварин є більше, аніж несправжньої. Гомер розповість вам про друзів у радості і горі, як-от корови та бактерії. Друзів за потреби, які об’єднують свої зусилля тільки в окремих випадках, наприклад леви й гієни. Та навіть про деякі закохані пари у світі природи! Але усе це ви дізнаєтеся самі, прочитавши книгу «Незвичайна дружба у світі рослин і тварин». А ще в цій книзі такі чудові ілюстрації авторки, що Гомер не відпустить вас, поки не порозглядаєте кожну!
 
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage