Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Кізима Олеся
Доісторичні мандри: три книжкові машини часу
Від водоростей до людини – усе живе на Землі щонайтісніше пов’язане між собою, розвинувшись від єдиного спільного предка за багато мільйонів років… Хочете дізнатися, як еволюціонували рослини і тварини? Побачити на власні очі, як жили динозаври та інші доісторичні істоти? Тоді ласкаво просимо на «борт» наших книжкових машин часу Посмішка!
 
Ботанікум обкладинка
Повідомити,
коли з'явиться
Ми повідомимо Вас коли з'явиться цей товар на Вашу електронну пошту!
 
Кейті Скотт та Кесі Вілліс, «Ботанікум»
 
Погляд зблизька, 350 мільйонів років тому: наша планета має зовсім інакший вигляд порівняно з тим, до якого ми звикли. Південна Африка та Південна Америка розташовані на Південному полюсі, а більшість материкових плит, що зараз формують Європу, Китай і Австралію, – на екваторі. Земля вкрита густими лісами, дерева яких мають товсті (до 1 метра в діаметрі) стовбури. Це такі собі велетенські версії прабатьківських трав’янистих рослин, зокрема: могутні дерева-лікофіти (споріднені з плауноподібними), гігантські хвощі та деревоподібні папороті. Ці рослини не мають квітів і здебільшого розмножуються спорами. Але саме в прадавніх кам’яновугільних лісах виникли перші дерева, що розмножувалися насінням, яке утворювалось у простих шишках, дуже подібних на ті, які ми бачимо на сучасних хвойних.
 
Читання цієї книжки можна порівняти з прогулянкою унікальним ботанічним садом, в якому зібрано найпрекрасніші, найекзотичніші та найдивніші рослини, що коли-небудь існували: від 10-метрової деревоподібної папороті, яка росла на болотах кам’яновугільного періоду, до цілком сучасного гінкго, котре, завважте, не надто змінилось впродовж останніх 250 мільйонів років! Авторки ж «Ботанікума» вважають його музеєм, походжаючи котрим можна довідатися, наприклад, чому деякі рослини зелені, а інші – ні, завдяки чому одні ростуть у воді, а інші – висять над землею, зовсім не торкаючись до неї. Як, зрештою, зародилося життя на Землі, розвинувшись до настільки вражаючого багатства теперішніх рослинних форм життя? Тож не зволікайте, а хутчіш завітайте сюди, щоб (пере)відкрити для себе таке барвисте й чудернацьке царство рослин у всій красі та величі!
 
 
Стівен Брусатті та Деніел Честер, «Епоха динозаврів»
 
Погляд зблизька, 210 мільйонів років тому: посеред пустелі стадо травоїдних платеозаврів, знемагаючи від спеки, збирається навколо озера, аби охолодитись. Температура перевищує 40 °С, а вони здолали багато миль через піщані дюни, що попекли їм ноги. Як і ти, вони страшенно спраглі… Але озеро – це не найбезпечніше місце. У воді чигає гігантська стозуба саламандра. Ще більший м’ясоїдний фітозавр терпляче чатує вздовж берега з надією, що платеозавр підійде напитися, і – КЛАЦ! Час повечеряти. Та раптом із кущовиння папороті вискакує інший хижак – динозавр ліліенстерн – і наближається до ватаги платеозаврів. Фітозавр не певен, що йому залишиться хоч трохи харчу. А ти вже задкуєш від сцени нападу, міркуючи, що напитись можна й в іншому місці.
 
Ласкаво просимо до тріасового періоду…
 
Вегани і хижаки, рогаті, «товстолобі», щитоносні та панцирні, вкриті лускою, шерстю, пір’ям чи кістяними кільцями й пластинками, гіганти та зовсім крихітні… Хто-хто, а динозаври, або «страшні ящірки», – мабуть, найцікавіші тварини усіх часів, котрі насправді не були ящірками, а швидше окремим родом рептилій з великими м’язами верхніх кінцівок, міцними щелепами та лапами, завдяки котрим вони могли ходити на двох «ногах» і швидко рухатися. Достеменно не відомо, якого кольору були динозаври, тож на сторінках цього неймовірного путівника-енциклопедії вони зображені червоними, зеленими, жовтими, рожевими і блакитними. Коли жили динозаври та хто їм сусідив на суші, у воді й повітрі, як вони нападали і як захищалися, та чому, зрештою, вони зникли з лиця Землі (хоча – хвилиночку! – одні невеликі, великолапі, пернаті, які навчилися літати, існують дотепер, і це – птахи!)? Довідайтесь усе, що ви хотіли знати про динозаврів, і навіть більше, поринувши у захопливу мандрівку втраченим світом, коли історії ще не було…
 
 
Кейті Скотт та Дженні Брум, «Анімаліум»
 
Погляд зблизька, 2,3 мільйона років тому: примати починають стояти та ходити на двох ногах. Їхній високорозвинений інтелект виявляється у використанні певних знарядь праці та вмінні розкладати багаття. Сучасна людина виникла близько 200 000 років тому. Відтак ми – наймолодший і найновіший вид на Землі. Найперші сучасні люди жили в Південно-Західній Африці, а отже, всі люди на світі мають спільних предків, що походили з тієї території.
 
Ми ділимо нашу планету ще приблизно з двома мільйонами видів інших істот – і це лише ті, які нам відомі, ті, яким ми дали імена. Найперші – і найпростіші – організми розміщені при основі так званого дерева життя, котре охоплює всіх тварин на Землі, демонструючи їхню еволюцію: безхребетні, риби, земноводні, плазуни, птахи, ссавці. Простуючи галереями цієї книжки-музею, ви натрапите на найкрасивіших та найнезвичайніших істот у світі: на кошик Венери, морську жоржину й равлика-тюльпана, каліфорнійського гітарника і французького янгола, жилатьє, чаплю-голіафа та дивоптаха великого, індійську летючу лисицю, ламантина амазонського, вівцебика; а також дізнаєтесь, зокрема, хто становить близько 97% усього царства тварин та хто був першим на Землі травоїдом, як тварини впадають у сплячку і завдяки чому птахи тримаються у повітрі… Так, розмаїття тваринних форм вражає й надихає, саме воно забезпечує придатність планети Земля для життя, – і лише в наших руках зберегти сучасних представників фауни, щоб, зрештою, забезпечити майбутнє своєму людському роду…
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage