Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Єфремова Анастасія
До Дня всіх закоханих: як влаштувати собі і близьким свято
Колись дуже давно, у III столітті н. е., жив собі священник Валентин і, попри жорстку заборону римського імператора Клавдія II, таємно вінчав закоханих. Імператор вважав, що сім’я заважає воїнам самовіддано воювати за імперію: самотній солдат, якого вдома не чекають дружина і діти, краще боротиметься за імперію на полі битви. А тому Клавдій заборонив чоловікам до 20 років одружуватися. Валентин, простий священник і польовий лікар, бачив чимало солдатів на полі битви; бачив, з чиїми іменами вони борються і кого кличуть, коли вмирають; знав, що їх тримає, точніше – хто їх тримає – їхні кохані жінки. За його діяльність, що суперечила наказам імператора, Валентина було страчено – 14 лютого. Відтоді святого Валентина вважають покровителем закоханих, а офіційно – всіх, хто потерпає від недуг.
 
До цього дня можна ставитися як завгодно – чекати, святкувати, зневажати чи взагалі не пам’ятати про нього, переконувати всіх, що любити ми маємо щодня. Так, щодня! Ніхто ж і не заперечує. …Але хіба наші рідні, кохані, хіба ми самі не заслуговуємо на щире свято серед метушливих буднів? Це ж так просто – перетворити холодний лютневий день на один з найтепліших! У всіх з нас є іменини, які ми з радістю святкуємо; гадаю, кохання теж заслуговує на своє свято.
 
1. Підготувати сюрприз для коханої людини
 
Впевнена, у кожному з нас живе романтик, який, однак, часом губиться серед щоденних турбот і буденних речей. Дозвольте собі в цей день побути мрійниками і фантазерами: залиште дітей на когось з рідних і запросіть чоловіка, з яким прожили півжиття, на побачення – так, наче вам знову 18 і все тільки починається; влаштуйте дружині романтичну вечерю, навіть якщо вона кілька разів повторила, що недолюблює це свято (ох, ці дівчата!).
 
 
Розвісьте серденька в кімнаті і приготуйте зранку своїм «домашнім» тематичний сніданок (наприклад, яєчню чи оладки у формі серця); наробіть власноруч милих «валентинок», яких ніколи не замінять магазинні, «бездушні»… І, головне, – не забувайте нагадувати, як сильно кохаєте, – у цей день, завтра, все життя.
 
2. Потішити себе книжкою про справжнє кохання
 
Якщо ви ще не знали, то 14 лютого – це ще й особливий день для всіх книголюбів (але про це трохи далі). А ще, гадаю, це той день, коли можна дозволити собі спонтанні й авантюрні вчинки – зайти в книгарню і купити собі книжку про найсправжнісіньке кохання, або подарувати її випадковому перехожому, який чимось приверне вашу увагу (ну, не лише ж квіти дарувати!), або придбати на подарунок коханій людині. Значно полегшує пошук можливість купити вже готові тематичні коробочки чи набори.
 
 
Так, до 14 лютого включно у книгарні «Видавництва Старого Лева», а також у львівському та київському офісі є можливість придбати чудові комплекти, куди входять дві книжки + стильний блокнот для книголюба + листівка + декоративне серце. Адже, як знають всі книголюби, книжка – завжди найкращий подарунок!
 
3. Надіслати листівку
 
Часом з найближчими і найдорожчими нас розділяють сотні й тисячі кілометрів. Звісно, завдяки таким технологіям, як скайп чи вайбер, ми завжди можемо бути на зв’язку. Однак ніщо не замінить таких чуттєвих дрібничок, як листи й листівки, де кожне слово, написане від руки, можна обійняти поглядом.
 
 
Не відмовляйте близьким в такій насолоді – насолоді в деталях. А День усіх закоханих – непоганий привід, щоб написати «Я тебе люблю» всім, кому давно вже не казали.
 
4. Відвідати святкові заходи до Дня всіх закоханих
 
Незалежно від того, маєте ви пару чи ні, любите/не любите/байдужі до Дня всіх закоханих, 14-го лютого чи не весь Всесвіт налаштований на те, щоб привнести в наше життя ще більше романтики. Запросіть кохану/коханого в кіно на романтичний фільм чи в театр на романтичну виставу. Або завітайте на кавер-вечір улюблених виконавців чуттєвих пісень. Цьогоріч до Дня всіх закоханих особливу програму підготували кілька відомих симфонічних оркестрів. Так, у Львові (14 лютого) і в Києві (15 лютого) пройдуть концерти романтичних кінохітів в рамках вже традиційної для київського симфонічного рок-оркестру «Lords of the Sound» програми «Love Story». Організатори обіцяють потішити саундтреками до улюблених фільмів про кохання, а також виступом під симфонічний акомпанемент театру танцю «Foresight».
 
 
Альтернативну версію лавсторі-концерту пропонує «Lviv Jazz Orchestra». Львівські музиканти обіцяють вечір з найромантичнішими хітами XX століття від таких метрів, як Френк Сінатра, Рей Чарльз, Стіві Вандер, Елвіс Преслі, Луї Армстронг… Ну дуже важко встояти перед такою компанією! Перегляньте афіші вашого міста – впевнена, там неодмінно знайдеться щось неповторно музичне на вечір Дня всіх закоханих.
 
5. Знайти альтернативу
 
Якщо ви з якихось причин не налаштовані традиційно з «валентинками» і трояндами святкувати День усіх закоханих, все одно можна знайти чимало варіантів як цікаво провести лютневий вечір, як-от: сходити в кіно чи, поки ще не прийшла весна, на ковзанку, провести час в скелелазному центрі (скеледромі), розважитися з компанією в квест-кімнаті або просто потішити «домашніх» смачною вечерею…
 
 
Львів’яни, наприклад, 14 лютого мають можливість завітати на Дні глінтвейну на площі Музейній і скуштувати гарячого зимового напою на всі смаки. Це гарна нагода відірватися від буденних справ і провести смачно та весело час з рідними, друзями чи коханою людиною. Ідея для тих, хто не планує залишати дім холодним зимовим вечором, – влаштувати глінтвейн-вечірку з іграми вдома. І навіть якщо ви не п’єте алкогольні напої, гарантую, що приготування гарячого вина завжди проходить дуже весело.
 
6. Влаштувати вечір романтичного кіно
 
Лютий все ж таки місяць холодний, тож цілком можливо, що в цей день вам зовсім не захочеться зайвий раз виходити на вулицю і приєднуватися до загальної метушні людей-квітів-кульок. Як щодо кількох романтичних фільмів в режимі нон-стоп зі свічками, ліхтариками, вином і коханою людиною поряд? А у добірці ВСЛ можна знайти чимало ідеальних варіантів для кіновечора 
 
 
 
Кадр з фільму «Брудні танці»
 
А ще раджу звернути увагу на чудовий документальний фільм «Таємниці кохання» (2009). Ця стрічка про те, як хімічні процеси в нашому організмі стають тим, без чого не може жити жодна людина на землі, – коханням! «С начала времён на земле жили сто миллиардов человек – и все они любили. Сейчас на земле живут шесть миллиардов семьсот миллионов человек – и все они любят… Или хотят любить».
 
7. Відсвяткувати Міжнародний день дарування книжок
 
Ви тільки уявіть собі, що 14 лютого – не лише розрекламований День усіх закоханих, але й особливе свято для всіх книголюбів, адже саме 14 лютого у багатьох країнах світу відзначають Міжнародний день дарування книжок (англ. International Book Giving Day)! Свято, що об’єднує всіх, хто любить читати і дарувати книжки, започатковала у 2012 році американка Еммі Бродмур – мати трьох дітей, бібліотекарка, а також засновниця сайту про дитячу літературу «Delightful Children’s Books». Таку ідею Еммі підказав її маленький син, що якось поцікавився, чому немає особливого дня, коли люди дарували б одне одному книжки. Спочатку Еммі розсилала пропозиції долучитися до такої ініціативи через соціальні мережі – і дуже швидко її ідея отримала підтримку в багатьох країнах світу. Початково свято проходило під гаслом «Подаруй книгу дитині!» і мало на меті прищепити дітям любов до читання та нагадати дорослим про цінність для дитини такого подарунку, як книжка. Сьогодні ж ініціатива Еммі Бродмур значно розширила сферу свого охоплення. 
 
Діти Емми Бродмур (з сайту www.delightfulchildrensbooks.com)
 
Свято Міжнародного дня дарування книжок має офіційний сайт www.bookgivingday.com, де можна знайти умови участі та ще чимало цікавої інформації про дитячу літературу. Також його засновниця пропонує в цей день використовувати для соціальних мереж гештеґ #bookgivingday.
 
Цьогорічний плакат до Міжнародного дня дарування книжок 2017 розробила Маріанна Дюбюк – письменниця й ілюстраторка з Канади, найвідомішою книжкою якої є «Лев і Пташка» (англ. The Lion and the Bird).
 
 
Щоб долучитися 14 лютого до Міжнародного дня дарування книжок, можна:
 
– подарувати книгу/книги бібліотеці;
– завітати до інтернату, щоб передати книжки дітям;
– взяти участь у буккросингу, «запустивши» одну зі своїх книжок у «вільне плавання» (наприклад, можна залишити книжку з запискою в кафе, залі очікування, приймальній чи іншому людному закладі);
– подарувати книжку коханій людині/батькам/дитині/другові чи ще цікавіше – влаштувати з друзями Таємного книжкового Валентина (за принципом Таємного Санти), де кожен матиме змогу отримати неочікуваний подарунок.
8. Speed dating
 
Якщо в цей особливий день кохання, коли кав’ярні міста переповнені закоханими парочками, а продавчині у квіткових крамницях не мають «відбою» від клієнтів, ви не маєте, з ким піти на побачення, можливо, speed dating – це саме те, що вам потрібно!
 
Speed dating («швидке побачення») – це вечірка у форматі публічних побачень. Перший такий захід, ініціатива проведення якого належить раввіну з Лос-Анджелеса Якову Дево, відбувся 1998 року в Беверлі-Гіллз, у кафе «Pete's Cafe». Така вечірка дозволяє пришвидшити процес знайомства і допомагає людям, які прагнуть стосунків, знайти одне одного. «Швидкі побачення» особливо підходять тим, хто веде активний і насичений спосіб життя та не завжди має час на розваги, але має бажання познайомитися з новими людьми в комфортній і безпечній атмосфері; а також сором’язливим самотнім людям, які в звичайних умовах бояться підійти першим.
 
 
Спід-дейтинг зазвичай проходить таким чином: дівчата з бейджами, де зазначені їхні імена або номерки, сідають за столи, розраховані на двох; по черзі до кожної підсідають чоловіки (зазвичай також з бейджами); протягом 5-7 хвилин пари спілкуються віч-на-віч, після чого хлопець пересідає від однієї дівчини до іншої; після кожного такого «побачення» він і вона вносять до спеціальної «картки симпатій» свої вподобання; у результаті кожен за вечір має до 10-12 «швидких побачень». Наприкінці організатори оцінюють результати, занесені до «карток» учасників, і оголошують, чиї імена збігаються. Або ж організатори, замість публічного оголошення результатів, дають тим, у кого збіглися вподобання, телефоні номери одне одного. Найкраще закінчення «швидких побачень» – справжнє побачення поза вечіркою.
Чомусь (а я гадаю, ми всі розуміємо чому) вечірки такого формату організовують саме напередодні Дня всіх закоханих або безпосередньо в цей день. Не соромтеся спробувати щось нове і пошукати інформацію про такі зустрічі у своєму місті. Якщо ви і не знайдете кохання всього життя, то точно непогано проведете вечір. А там, хто знає, як все закінчиться ;)
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage