Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Білецька Наталія
Для дорослих чи майже дорослих
Щоразу на книжковому ринку з’являється все більше книг для «майже дорослих», «світ» дорослих та дітей тепер розбивають виданнями для підлітків. Такий собі компроміс між реальними проблемами та дитячим сприйняттям.
 
Підліткова література – тактовне донесення до світу проблем, з якими щодня стикаються «майже дорослі». Будь-то труднощі шкільної адаптації, перше кохання, суперництво, конфлікти між друзями, «сутички» з батьками, підліткові прищі, небезпека алкоголю та наркотиків і ще багато «випадковостей». Це своєрідний довідник, де можна знайти типові варіанти підліткових проблем та шляхи їх вирішення. І поки закордоном спектр цих проблем величезний, в Україні лише де-не-де з’являються промічники подібного.
 
Але чи зажди така література для підлітків. Як на мене, то вона більше потрібна батькам, ніж їх дітям. Адже так званий «перехідний період» характеризується передовсім скандальною поведінкою з батьками, безліччю розбіжностей та сварок навіть через дрібниці. Навіть тема прибирання може стати «міні катастрофою», а відмінності смаків у музиці внесуть чимало «ножів» у ці стосунки. Батьки забувають, що колись були такими ж, і що їх тривожило у підлітковому віці. Діти ще не здатні зрозуміти думки старших. Тому саме підліткова література може стати тим місточком, який допоможе дорослим зрозуміти своїх дітей, побачити світ їхніми очима, а інколи навіть просто «помітити» своїх дітей. І завдяки цьому допомогти своїй «кровинці» пережити усі труднощі, з якими вона стикається.
 
Так чи інакше, але книга для підлітків може стати єдиним помічником. Тому, якщо батьки не можуть надати належної уваги дітям у такий «тяжкий період», то нехай хоч книга стане для дитини способом для «виживання» у цьому великому світі.
 
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage