Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Малетич Наталка
Читландія: «Казки під подушку» від друзів «Львівської хвилі»
Дарма, що Вітусі – вже десять, святий Миколай таки приніс їй «Казки під подушку». Бо кому ж як не святому відомо, що гарні казки люблять читачі будь-якого віку. Звісно, що і я не втрималась, щоб не погортати казки від друзів «Львівської хвилі», серед яких – такі відомі особистості як Павло Табаков чи Кузьма Скрябін.
 
Насамперед сподобалось, що під однією обкладинкою можна не лише прочитати святкові казки сімох різних авторів, але й практично кожну з них проілюстрував інший художник. І книжка від цього, як на мене, не втрачає гармонії, а навпаки, видається цікавішою, бо в кожного з шести ілюстраторів – своє бачення персонажів, свій стиль. Фактично, маємо книжки у книжці – святковий сюрприз.
 
Мені особливо припали до душі легкі графічні ілюстрації Івети Ключковської до казки Кузьми Скрябіна «Тарасик, тролейбус і святий Миколай». У них хлопчик-сирота здіймається над землею разом зі святим Миколаєм і веселими, трохи задерикуватими ангеликами, щоб повернувшись, знайти собі родину.
 
Не залишив байдужим і веселий домовик Бум, який народився з-під пензлика Марини Шутурми – яскрава колористика дуже пасує до героя Павла Табакова із казки «Головне чарівне слово».
 
А магічні малюнки Ростислава Попського до казки Віктора Винника «Старий годинник» нагадали про андерсенівських героїв Кая і Герду. Зрештою, братик і сестричка протистоять Лютій Зимі так само, як Герда протистояла Сніговій Королеві.
 
Казки усіх авторів об’єднують новорічно-різдвяні сюжети. Усі дива з персонажами стаються або напередодні свята Миколая, або в Святвечір чи передноворічну ніч.
 
Так, наприклад, Лука – герой казки Влодка Луцишина «Мед для ведмедиці» – за допомоги ельфів Скрипа і Рипа визволяє Дух Різдва – і землю нарешті вкриває білий сніг, а до самого Луки повертається мама – бізнес-леді, яка хотіла залишити його жити з бабусею через роботу.
 
Домовичок Бум отримує на новий рік подарунки під ялинку від нових господарів – і дізнається, що найважливіше чарівне слово – «дякую».
 
Напередодні свята Миколая завдяки пану Світильнику і ляльці Мотанці дівчинка Яринка з казки Володимира Бєглова «Хто приносить подарунки?», перебравшись Антипком, проучує свого нечемного старшого брата, який сказав їй, що Миколая не існує.
 
А Тарасик з уже згаданої казки Скрябіна отримує від Миколая не просто подарунок, а… тата і маму. Адже саме про це просив святого у листі.
 
У Святвечір Чугайстер з однойменної казки Лесі Горошко рятує паросток молодого бука. А допомагають йому в цьому … чотири стихії.
 
Звичайно, що, як і в кожному збірнику, казки в книжці – неоднорідні. В деяких герої прописані яскравіше, сюжет складніший, динамічніший, є конфлікт, його кульмінація і розв’язок, інші – більш схожі на замальовки («Дід Мороз», «Чугайстер»).
 
Однак у цілому «Казки під подушку» справляють гарне враження, і напевне, сподобаються не одному маленькому читачу. Особливо, якщо він примоститься у затишному ліжечку, в кутку мерехтітиме святкова ялинка, а читатимуть казку на ніч мама чи тато.
 
 
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage