Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Малетич Наталка
Читландія: Готуємо з Мумі-мамою
Гортаючи книжкову новинку «Рецепти мумі-мами», яку Видавництво Старого Лева підготувало до сторіччя з Дня народження видатної фінської письменниці Туве Янссон, я згадувала свої перші кухарські спроби і жалкувала, що в мене тоді не було такої чудової книжки.
 
У кулінарній книжці, за якою я варила свій перший борщ, поки мама була на роботі, всі інгредієнти були подані в грамах. Уявіть собі мій розпач, коли я роздумувала, як же мені дізнатися, скільки ж бурячків важать триста грамів, а картоплин – чотириста! В рецептах від Мумі-мами все, що можна виміряти ложечкою (десертною чи чайною) або порахувати поштучно, так і подається.
 
 
Врешті, кулінари-початківці можуть (і навіть мусять) придбати собі розмаїті мірні кухлики, на яких є позначки, скільки цукру, борошна чи крупи вони можуть вмістити, чи й кухонні ваги, адже дотримання пропорцій впливає не лише на смак страви, а й на те, чи взагалі вона вдасться. Це підтвердить кожен, кому налисники рвалися чи припікались до пательні )))
 
Книжка містить і найпростіші рецепти – як-от приготування вівсянки на сніданок, так і складні – випічку, вудженину, приготування варення. Приємно, що Самі Маліла, упорядковуючи Мумі-мамині рецепти, не забула привідкрити читачам маленькі кухарські таємниці – як зробити, щоб макарон під час варіння не злипався чи молочна каша не пригорала до дна каструльки. А також – як правильно запарювати чай чи як приготувати каву як для п’яти, так і для п’ятдесяти гостей, що прийдуть на забаву.
 
Відрадно, що складники у більшості рецептів не надміру екзотичні, і спосіб приготування страв здебільшого нескладний, тому юний кухар у віці 10-13 років легко впорається і з пошуком продуктів, і з їх приготуванням. І зможе пригостити друзів чи рідних справжніми скандинавськими стравами. Тим паче, що в книжці вміщено гарні рецепти канапок та страв для пікніку.
 
 
Однак серед 150 рецептів, які переклала для наших гурманів українська Мумі-мама Наталя Іваничук, знайдуться і такі, які осилить навіть дошкільня. Якщо батьки не бояться довірити такій дитині ніж, думаю, вона радо приготує для всіх медові банани Маленької Мю, фруктовий салат Чмиха чи медові канапки.
 
Втім, кожен член родини, включно з батьком, для якого в книжці є рецепти від Мумі-тата, у вихідний може вибрати собі страву до душі, і всі разом – підготувати справжнісіньке мумі-трольське частування на обід чи вечерю або ж влаштувати День чи пікнік.
 
До речі, солодкоїжкам, напевне, заімпонує ідея подавати фруктові пироги з морозивом або самотужки приготувати карамель з родзинками. Принаймні ми з братом у дитинстві неодноразово і небезуспішно намагалися переплавити цукор в карамель J
 
Прихильники здорової їжі, мабуть, звернуть увагу, що серед способів приготування страв мумі-тролів найпоширеніший – запікання і варіння, а різні соуси і поливки – власного виробництва, а не наповнені консервантами витвори з магазину.
 
 
Звісно, шарм книжки не в самих лише рецептах смаколиків, а і в її оформленні. Шанувальники мумі-тролів знайдуть на її сторінках цитати з улюблених повістей і малюнки героїв Туве Янссон, які принесли їй світову славу. Саме вони й нагадають, що приготування їжі потрібне не лише, щоб утамувати фізичний голод, але й душевний – адже це чудовий спосіб згуртувати родину, подбати одне про одного, проявити турботу і любов. І звичайно, перечитати чудові книжки Туве Янссон про Долину мумі-тролів, де панує затишок, пахне млинцями і чаєм зі смородиною.
 
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage