Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Малетич Наталка
Читландія: «Дівчата зважуються»
Дуже довго і з нетерпінням донька Вікторія очікувала на український переклад книжки британської письменниці Джаклін Вілсон «Дівчата зважуються» – і ось за два дні прочитала куплену на Форумі книжку. Навіть до школи не пішла, бо в неї раптово підскочила температура.
 
Я собі думаю, що то було насправді не ГРВІ, а читацька гарячка, бо до презентації книжки, під час якої відбулась і фотосесія від журналу «Однокласник», моя улюблена читачка раптово одужала))) Адже не могла пропустити фотосесію – схожу на ту, на яку потрапили героїні книжки Еллі, Маґда та Надін, коли пішли в торговий центр. Щоправда, вони знимкувались для журналу Spicy. Перекладач Володимир Чернишенко «українізував» журнал, назвавши його «Однокласником», адже це видання, яке в часи мого дитинства ще звалось «Піонерія», адресоване саме підліткам.
 
Як на мене, поєднати презентацію нової книжки з промоцією журналу було гарною ідеєю, але місце обрали невдало. Адже магазин «Антошка», де відбувалась частина форумних заходів для дітей, відвідують переважно батьки з дітками. А більше дівчат, охочих почути про гарну підліткову книжку та ще й сфотографуватися для обкладинки журналу, легше було б знайти у будь-якій львівській школі чи бібліотеці.
 
Згодом я теж зазирнула в книжку з позначкою +13, аби дізнатися, що ж так припало доньці до душі… і раджу це зробити іншим мамам доньок-підлітків, аби краще їх розуміти. Адже якщо дівчинка крутиться перед дзеркалом, вишукуючи в собі неіснуючі вади – значить, час «ікс» настав. Отож, вона потребує особливої підтримки й розуміння, насамперед від мами і тата. Вона стає вразливішою, більше переймається думкою оточуючих, хоче бути гарною і модною, щоб справляти враження на однолітків, експериментує з косметикою, зачіскою, кольором волосся – достоту як героїні книжки «Дівчата зважуються».
 
Це повість про трьох подружок, з якими читачі вже могли познайомились завдяки книжці «Дівчата закохуються». Її тернопільське видавництво «Навчальна книга — Богдан» випустило торік у серії «Дівчатка Джаклін». В основі сюжету – «пунктик» Еллі на своїй вазі. Еллі видається собі надто товстою, навіть жирною ще й на тлі своїх витончених худеньких подруг. А що вона любить поласувати, то жорстка дієта, на яку дівчина сама себе прирікає, обертається для неї справжнісінькими тортурами. На щастя, Еллі зупиняється вчасно, зіткнувшись з дівчиною зі своєї школи Зоєю, яка вже захворіла на анорексію і мусить лікуватися в психіатричній лікарні.
 
Однак проблематика повісті не вичерпується темою зайвої ваги, анорексії чи булімії. Насправді у подруг, які, на думку Еллі, завдяки своїй привабливості узагалі б не мали мати жодних проблем, труднощі також з’являються. На Надін, яка, обнадіяна фотографом, вирішила, що в неї – майбутнє моделі, чекає гірке розчарування. А в Маґди, яка завдяки своїй красі надзвичайно популярна серед хлопців, через це виникають проблеми, бо одна хлопчача компанія сприймає її за …блудягу. До зґвалтування справа не дійшла, але дівчина таки втрапила у справжню халепу.
 
Зауважу, що у цій повісті Джаклін Вілсон акцентує також на стосунках: підлітки – батьки. В Еллі немає мами – вона померла, коли дівчинка була малою, але друга дружина її батька Анна намагається знайти до дівчини підхід. Вона не претендує на те, щоб замінити маму, але має шанс стати гарною подругою. Тато, як здебільшого чоловіки, діє більше «напролом», але йому теж не байдуже, що діється з Еллі – і це насамперед важливо, хоч і викликає звичайний підлітковий спротив.
 
Головні месиджі повісті – залишатися собою, розвивати свій талант, вміти постояти за себе і за друзів, цінувати індивідуальність кожного. Життєвості і щирості книжці надає оповідь від першої особи – від імені Еллі, кожному слову якої читач повірить.
 
Книжку симпатично проілюструвала Ганна Осадко, відтворюючи в «автопортретах» Еллі ставлення дівчинки до себе, її самооцінку, яка спершу значно занижена, але врешті-решт Еллі вчиться любити себе і сприймати як сильну особистість, як юну художницю.
 
фото Ганни Осадко
 
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage