Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Дронь Артур
Читати і бути незалежними
Сьогодні Україна святкує тридцятиріччя своєї незалежності. Ми згадуємо все найкраще, що було за ці роки, і плануємо іще яскравіше майбутнє — і країни, і особисте. Адже незалежність — це також важлива риса, яку треба в собі виховувати і розвивати. Зокрема і за допомогою книг. У сьогоднішній святковій добірці Старого Лева розповімо вам, як саме. Для цього варто лише… 
 
ЧИТАТИ І НАВЧАТИСЬ РІДНОМУ
 
Добрі книги мають супроводжують людину з раннього дитинства. Інколи з цього незалежність і починається. З маленької збірки віршів, із якої дитина дізнається про свою мову і культуру. З вибраних творів поета, який знайомий кожному змалечку. Чи, наприклад, з красивих ілюстрованих видань про видатних українців.

 
Мар’яна Савка, «Родинна абетка»
 
Книга Мар’яни Савки з ілюстраціями Володимира Штанка ближче знайомить маленьких читачів і читачок із тим, що вони бачить навколо себе. До кожної літери абетки в ній є віршики про батьків і друзів, тваринок та іграшки, небо та зірки. «Родинна абетка» розповідає про те, з чого починається особиста Україна — про дитинство, наповнене теплом і любов’ю до рідного.

 
Тарас Шевченко, «Дитячий Кобзар»
 
Читати «Кобзар» варто не тільки на шкільних уроках. Бо ж усе рідне починається вдома, правда? Збірка найвідоміших творів Тараса Шевченка з ілюстраціями Марини Михайлошиної стане для читачів іще одним теплим спогадом із дитинства. Вона привабить дітей і Шевченковими віршами, з якими має познайомитись кожен українець, і теплими ілюстраціям. У цій книжці — українські села, козаки і неймовірні краєвиди. Все таке рідне, що закривати книгу не захочеться протягом усього дитинства. Або й довше.
 
Серія пізнавальних книжок від А до Я обкладинка
Серія недоступна
 
Серія пізнавальних книжок від А до Я
 
Ця серія цікавих артбуків познайомить юних читачів з відомими діячами української культури. Із нею вашим дітям про любов до рідного розкажуть Іван Франко, Тарас Шевченко, Григорій Сковорода, Богдан Ігор Антонич та Андрей Шептицький. Для читачів це не лише знайомство із самими визначними українцями, а й з їхніми історіями успіху, неймовірним життєвим шляхом та багатьма цікавинками.


ЧИТАТИ І ДОРОСЛІШАТИ 
 
У підлітковому віці читання не менш важливе та захопливе. Варто лише обрати книгу, яка зацікавить тинейджерів так само сильно, як у дитинстві зацікавлювали казки. Знайти для себе таку підліткову література, в якій читачі на кожній сторінці впізнаватимуть себе та своїх друзів. 
 
Ольга Купріян, «Мирослава та інші з нашого двору»
 
Повість Ольги Купріян з ілюстраціями Альбіни Колесніченко — це кумедна і щира повість про всі дива і перипетії, які трапляються з нами в дитинстві. Герої книги — Микита, Мирослава, Денис та інші з двору — насолоджуються дитинством і канікулами. А канікули — це ж ціле життя тривалістю в літо!

Діти збираються у дворі та на майданчику, граються і майструють тарзанки, сваряться і миряться, вигулюють собаку Джоника та наглядають за маленькою Златою. А ще, чекають, коли в небі з’явиться найбільший у світі літак «Мрія», щоб побачити з будинку бодай клаптик його крила. І бачать. І відчувають абсолютне щастя.
 
Андрій Бачинський, «140 децибелів тиші»
 
Ця книга Андрія Бачинського — одне з найпопулярніших підліткових видань Старого Лева. У ній розповідається про юного музиканта Сергія, який втратив в автомобільній аварії батьків, сестричку і слух. Тепер він вчиться заново спілкуватися з однолітками, долати зневіру і відчай та зберігати любов до життя.

«140 децибелів тиші» отримала нагороду «Дитяча книга року BBC», а окрім неї — велику популярність серед підлітків. А все завдяки щирості та правдивості цієї історії. Завдяки тому, що в ній зображено життя як воно є. Інколи з труднощами та випробуванням, але разом із цим — з наполегливістю, дружбою та вірою в себе.

 
Надія Біла, «Ел і Ева»

Герой нової книги Надії Білої — шістнадцятирічний Ел — живе життям звичайного американського підлітка. Його батьки розлучені, і батько живе в Україні. Ел приїжджає на канікули в Україну та знайомиться з Евою — своєю «новою сестрою».
«Ел і Ева» — це дуже відвертий підлітковий роман. Він про дорослішання, помилки, перші закоханості, дружбу. Життя підлітків у книзі Надії Білої описано надзвичайно правдиво і відверто. Читатам, старшим шістнадцяти років, вона обов’язково стане дуже близькою.

ЧИТАТИ І ВІДЧУВАТИ 
 
Читання поезії задовольняє особливі потреби людини. Допомагає зробити важливі інтимні відкриття. Адже часто в стосунках із віршами керуватись потрібно не розумом, а відчуттями. Саме завдяки поезії можна цьому навчитися і застосовувати в житті. Саме це допомагає краще відчувати власну незалежність.
 
Мар’яна Савка, «Оптика Бога»
 
Поетична збірка Мар’яни Савки в художньому оформленні Творчої майстерні «Аґрафка» (Романа Романишин та Андрій Лесів) допоможе краще відчути і зрозуміти власну оптику. Вдосконалити її, а згодом кардинально змінити. Подивитися на світ очима інших і заглянути значно глибше.

Щось ми бачимо очима, щось крізь окуляри чи у мікроскоп, щось у вічко прицілу, а щось тільки серцем. Майже все залежить від цієї оптики. Віднайти власну, випробувати інші, а потім знову повернутися, але вже іншим — ось що пропонує читачам поетеса.
 
Юрко Іздрик, «Інші речі»
 
Вірші Юрка Іздрика мають унікальну здатність наближати читача так близько до себе, що він зрештою опиняється всередині поезії. Відчуває самого поета і його ліричного героя, відчуває його життя й передані почуття.

У цій книзі зібрано нові вірші Юрка Іздрика та вже відомі його твори, які разом з колажами автора творять щось зовсім нове. Якісь «інші речі», що дарують читачам зовсім нове відчуття світу в книжці, і світу поза нею. 
 
 
Ірина Шувалова, «каміньсадліс»
 
Нова поетична збірка Ірини Шувалової в художньому оформленні Вікторії Черняхівської складається з трьох частин, які разом утворюють поезію особливої сили. Так само й герої та образи в цій поезії. Вони розходяться і говорять про відстань, щоб утворити щось більше, ніж близькість. Розділяються, що віднайти одне одного наново. Говорять до минулого, щоб скласти мозаїку майбутнього.

Поезія Ірини Шувалової ділиться відчуттями пам’яті, родового зв’язку та належності. Належності часові, місцю та людям. 

ЧИТАТИ І ПАМ’ЯТАТИ
 
Для того, щоб бути незалежним у майбутньому, варто берегти пам’ять про минуле. А берегти пам’ять із книгами — це не лише не забувати щось важливе. Це також постійно його переосмислювати і досліджувати. Порівнювати і робити висновки. Дивитись на пам’ять під новим кутом і брати її з собою, коли йдемо вперед.
 
 
Василь Махно, «Вічний календар»
 
Роман Василя Махно «Вічний Календар» — дуже особлива книга про пам’ять і час. Письменник показує читачам історію кількох поколінь, починаючи відлік від XVII століття. У цій книзі — різні культури і національності, війни та розпад імперій, переплетення доль і циклічність часу.

На тлі всесвітньої історії автор створює своєрідний український літопис. Він розповідає читачам масштабну історію кількох український сімей і доводить її аж до наших днів. А його герої несуть в собі риси різних поколінь, національних характерів і ментальностей. Уособлюють різноманітність людської історії та важливість збереження пам’яті.
 
 
Оксана Луцишина, «Іван і Феба»

За цю книгу Оксана Луцишина цьогоріч отримала Шевченківську премію з літератури. Письменниця розповідає про події в останні роки радянської влади й у перші роки української Незалежності.

Після участі в Революції на граніті Іван повернувся в Ужгород і одружився з Марією — поеткою, яка називає себе Фебою. Події в цьому романі — це зображення цілої України на сторінках книги. А зокрема Ужгорода — міста, сама реальність повсякденного життя якого підказує ходи, які за напругою можуть посперечатися з творіннями Кінга або Кустуріци.
 
Софія Андрухович, «Амадока»
 
«Амадока» — це найбільше в Європі озеро, розташоване на території сучасної України. Його згадував ще Геродот, а середньовічні картографи відтворювали на мапах впродовж століть. А потім воно раптово і цілковито зникло…

Яким чином зникають великі озера, світи і культури? Чи може забуття однієї людини сягати на кілька поколінь під землею? Такі питання ставить у книзі «Амадока» Софія Андрухович, яка переплітає в своїй прозі різні періоди історії та різні покоління. Війна на Сході України, знищення української інтеліґентії в часи сталінських репресій, геноцид євреїв — усе це пов’язано і переплетено завдяки болючим шрамам і пам’яті. 
 
 
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage